Μια ξενάγηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Από τη μια η Εθνική Βιβλιοθήκη και από την άλλη η Εθνική Λυρική Σκηνή. Μεταξύ τους, σε εξωτερικό χώρο, ένα γουστόζικο καφέ, με πράσινα, αν δεν κάνω λάθος, τραπεζάκια, όπου για θέα έχει το φημισμένο κανάλι του πάρκου.  Ένας χώρος, που με άνεση φιλοξενεί τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή και μάλιστα με μεράκι και γούστο, ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς!

Εθνική Βιβλιοθήκη.

Μπήκαμε με το γκρουπ μας από την είσοδο, όπου είναι η ρεσεψιόν και κοιτώντας ψηλά, οι τοίχοι, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, είναι ειδικά διαμορφωμένοι να είναι ράφια! Παντού ράφια! Αυτό που σου’ ρχεται να κάνεις όταν βλέπεις κάτι τέτοιο είναι… ουάου! Είναι επιβλητικό, ναι.  Ειδικά αν είσαι και λίγο ενθουσιώδης… Προχωρώντας, συναντάς έναν χώρο έτοιμο για τα παιδάκια, όπου μπορούν να παίξουν με ασφάλεια και να ασχοληθούν με διάφορα εκπαιδευτικά πραγματάκια. Προδιαγραφών φυσικά, άγνωστων στους μέχρι τώρα ελληνικούς χώρους και ειδικά σε βιβλιοθήκες. Πιο μέσα, σε κυκλική πορεία, αλλά αρκετά μεγάλη έκταση, είναι οι χώροι των ενηλίκων, οι οποίοι μπορούν να διαβάσουν σε τμήματα με διαφορετική προσωπικότητα το καθένα. Το ένα έχει χρωματιστές πολυθρόνες, όπου μπορείς σχεδόν να ξαπλώσεις και να βολέψεις και το κεφάλι σου απολάμβάνοντας το διάβασμά σου. Πιο κάτω, τραπεζάκια με καρεκλίτσες. Τραπεζάκια, για ομαδικό διάβασμα ή για ατομικό. Οι προδιαγραφές συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν! Απόλυτα οργανωμένοι χώροι, μας κάνουν να νιώθουμε θετικά και αισιόδοξα!

Εθνική Λυρική Σκηνή.

Τί να πω γι΄αυτό! Το πρώτο που σκέφτηκα είναι, ότι αν ήμουν μπαλαρίνα και έκανα πρόβες στην αίθουσα μπαλέτου που είδα, δε θα ήθελα να τελειώσουν ποτέ! Τεράστια, ειδικό πάτωμα για να μην γλιστράει, αλλά ούτε να κολλάει, με μια καταπληκτική θέα και μεγάλες τζαμαρίες! Πάτησα λίγο μέσα, αλλά όχι πάνω στο ειδικό πάτωμα και χόρεψα εκεί για μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου με τη φτωχή μου φαντασία! Η πρώτη σκηνή που μου άρεσε πολύ ήταν αυτή, στην οποία ο καλλιτέχνης-ες είναι στη μέση και το κοινό ολόγυρα του. Οι θέσεις του κοινού είναι σαν αποσπώμενες κερκίδες κι έτσι η σκηνή μπορεί να πάρει το σχήμα που απαιτεί η εκάστοτε παράσταση. Η επόμενη είναι η αίθουσα που κάνουν πρόβες οι μουσικοί. Κόλπα παντού, που σαν μας εξηγούσαν τί συμβαίνει με το κάθε τί, κοιτούσαμε σα να ήρθαμε από άλλον πλανήτη! Και τέλος η τεράστια κεντρική σκηνή! Εντάξει, δε χρειάζεται να πω περισσότερα από το ότι αποτελείται από πολλές σκηνές που μπορούν να εναλλάσσονται  κατά τη διάρκεια μιας παράστασης, ώστε να αλλάζει το σκηνικό. Για παράδειγμα, υποχωρεί η μια, ανεβαίνει ή άλλη. Η μεγαλοπρέπεια στο μεγαλείο της!!!

Θα περιοριστώ σε αυτά τα δύο και δε θα αναφερθώ σε όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του πάρκου, όπως επιγραμματικά θα πω: η θέα από ψηλά, ή το ξέφωτο (το γρασίδι), όπου διοργανώνονται φεστιβάλ και συναυλίες και είναι ένας εξαιρετικός χώρος για παιδιά. Όπως επίσης, διοργανώνονται δωρεάν εκπαιδευτικά παιχνίδια για όλες τις ηλικίες! Τις εναλλακτικές ξύλινες κούνιες, τον κήπο των λαχανικών (μια καλή εμπειρία για γονείς και παιδιά), ή ακόμα και τις εγκαταστάσεις για να αποθηκεύεται το νερό της βροχής και να ποτίζεται ο εξωτερικός χώρος.

Η photo gallery που ακολουθεί είναι από το φωτογραφικό υλικό της Ευτυχίας Τζανοπούλου.

This slideshow requires JavaScript.

Αν σας δοθεί η ευκαιρία και δεν είστε από τους τυχερούς να μένετε κοντά στο πάρκο, ώστε να το επισκέπτεσθε συχνά, αφιερώστε μια ημέρα σας να το δείτε. Αξίζει τον κόπο!

Παραθέτω και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Σεπτέμβρη για πολλά όμορφα απογεύματα!