Νησιά: Βιβλιοθήκες ιστορικά στολίδια στην Ελλάδα

Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, θα εστιάσουμε μόνο στο νησιωτικό κομμάτι της χώρας μας. Πράγματι, αυτό που έχει να μας δείξει είναι θαυμάσιο! Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος αναφερθήκαμε μεταξύ των άλλων και στις πανέμορφες βιβλιοθήκες της Κέρκυρας και της Ρόδου. Πάμε όμως να δούμε τις ομορφιές και στα άλλα ελληνικά νησιά!

 

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου

Η Βιβλιοθήκη Ζακύνθου συστάθηκε το 1628 από τον Θωμά Φλαγγίνη. Επίσημα ιδρύθηκε το 1803 από την Επτάνησο Πολιτεία. Το 1882 αποτέλεσε ανεξάρτητη Δημόσια Υπηρεσία και το 1935 συγχωνεύτηκε η Φωσκολιανή Βιβλιοθήκη με την Δημόσια. Το 1953 καταστράφηκε από τους σεισμούς και ανασυγκροτήθηκε με δωρεές και κληροδοτήματα από τους Λ. Ζώη, Χαριτάκη, Πελεκάση, Ταβουλάρη, Μάτεσι, Κονόμο,κ.ά. Η αποστολή της Βιβλιοθήκης προσδιορίζεται από την κείμενη νομοθεσία και τον κανονισμό λειτουργίας των Βιβλιοθηκών και απώτερο στόχο έχει την αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου των πολιτών, αλλά και τη διατήρηση της ιστορικής και πολιτισμικής μνήμης. Οι υπηρεσίες που παρέχει η Βιβλιοθήκη μας μέχρι τώρα αφορούν στο δανεισμό βιβλίων και στην εξυπηρέτηση ερευνητών, διότι η χρόνια υπολειτουργία της της έχει στερήσει τη δυνατότητα επένδυσης σε άλλες υπηρεσίες προς όφελος του κοινού.

 

 

Καΐρειος Βιβλιοθήκη στην Άνδρο

Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1987 ως Nομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αποτελεί την παρακαταθήκη της παράδοσης με την ευρύτερη έννοια του όρου ολόκληρης της Άνδρου, ακόμα και των Ανδριωτών που ζουν μακριά από το νησί. Η βασική ιδέα ήταν η διάσωση της Βιβλιοθήκης του Θεόφιλου Καΐρη και η συγκρότησή της επιτεύχθηκε ύστερα από μεγάλες προσπάθειες και γενναιόδωρες προσφορές.. Σήμερα η Βιβλιοθήκη κατέχει περί τους 85.000 τόμους εντύπων (πολλά από τα οποία είναι παλαιές και δυσεύρετες εκδόσεις), χειρόγραφα, εκτενέστατο αρχείο που είναι ταξινομημένο και περιλαμβάνει άνω των 1000 φακέλων, και άλλα ειδικά ογκώδη αρχεία όπως της ναυτιλίας της Άνδρου και των ειρηνοδικείων, πολλά έργα τέχνης αντικείμενα ιστορικής αξίας και αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού. Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί δανειστικό τμήμα, τμήμα με παιδικά βιβλία και Εργαστήριο Συντήρησης παλαιών βιβλίων και εγγράφων.

 

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου “Γιάννης Γκίκας”

Η λειτουργία της βιβλιοθήκης ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2003 ενώ το 2006 δημιουργήθηκε το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης. Το υλικό απαρτίζουν 7 συλλογές : γενική, κλειστή (με θέματα σχετικά με την Πάρο και τις Κυκλάδες γενικότερα), παιδική – εφηβική, πληροφοριακή, ξενόγλωσσης λογοτεχνίας, οπτικοακουστικού υλικού, περιοδικών. Παρέχονται οι δυνατότητες: δανεισμού και διαδανεισμού από βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού, φωτοτυπιών, λειτουργίας scanner, αναγνωστηρίου, φιλοξενίας εκδηλώσεων καθώς και ξεναγήσεων στο χώρο και στη χρήση της βιβλιοθήκης. Αποστολή μας είναι η δημιουργία αναγνωστών και η εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας μέσα από διαρκή ανανέωση υλικού και υπηρεσιών

 

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυκόνου

Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Μυκόνου ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1957 με την πρωτοβουλία και δωρεά του συμπολίτου μας κ. Ιωάννη Αλεξ. Μελετόπουλου, πρώην Εφόρου του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών. Στεγάζεται από το 1973 σε ένα κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής που βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Χώρας και αποτελεί ένα μοναδικό χώρο συνάντησης, επικοινωνίας, έμπνευσης και πολιτισμού, Μυκονιατών και τουριστών. Χαρακτηρίζεται ως μία βιβλιοθήκη ιστορικής σημασίας από την σπουδαία συλλογή της πάνω σε ιστορικά έγγραφα της Μυκόνου και των Κυκλάδων, βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, ιστορικού και επιστημονικού περιεχομένου, σημαντικά για μελετητές και ερευνητές, καθώς και πολλά άλλα σημαντικά τεκμήρια για τη Μύκονο.

 

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου ιδρύθηκε το έτος 1952 από όμιλο επιφανών Λερίων πολιτών, με πυρήνα τις πρώτες ιδιωτικές συλλογές βιβλίων από δωρεές ντόπιων και ομογενών. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει μακρά ιστορία. Ο Διονύσιος Οικονομόπουλος, στο βιβλίο του «ΛΕΡΙΑΚΑ» (1888), αναφέρει ύπαρξη σπουδαίας και πλούσιας Βιβλιοθήκης στη Λέρο κατά τα τέλη του 19ου αι. και καταγράφει πλήθος χειρογράφων και βιβλίων, δωρεά του Λερίου δασκάλου Αδαμάντιου Χαραμή. Στα χρόνια του πολέμου (1943-1947), τα χειρόγραφα βιβλία κρύφτηκαν και διασώθηκαν στο πηγάδι του Κάστρου. Το 1952 η συλλογή μεταστεγάστηκε στο κτίριο της Δημογεροντίας στον Πλάτανο και με την υποστήριξη της Λεριακής Εστίας ξεκίνησε να λειτουργεί για το κοινό. Πάμε όμως στο παρόν.. Σήμερα η βιβλιοθήκη έχει πάνω από 1200 ενεργά μέλη και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται… Η συλλογή ξεπερνάει τους 20.000 τίτλους, και είναι οργανωμένοι με το βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ 5,6.

 

 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ληξουρίου Κεφαλλονιάς

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Τυπάλδων-Ιακωβάτων Ληξουρίου , στεγάζεται στο διώροφο αρχοντικό της οικογένειας των Τυπάλδων-Ιακωβάτων, που κτίστηκε το 1866 Το αρχοντικό των Τυπάλδων – Ιακωβάτων περιήλθε στη μοναδική απόγονο και κληρονόμο της οικογένειας, Αικατερίνη Ιακωβάτου – Τουλ, της οποίας τα παιδιά, εκτελώντας επιθυμία της μητέρας τους, δώρισαν το οίκημα και ό,τι αυτό περιείχε στο ελληνικό δημόσιο, με τον όρο να ιδρυθεί και να στεγαστεί σε αυτό Βιβλιοθήκη Ληξουρίου . .Δυστυχώς το κτήριο της ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ Ληξουρίου «χτυπήθηκε» σοβαρά από τους σεισμούς του 2014 και από τότε στεγάζεται σε προκατασκευασμένο οικίσκο που έχει τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης, ελπίζουμε πολύ σύντομα να επισκευασθεί το κτήριο της Βιβλιοθήκης ώστε να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στους επισκέπτες της πόλης μας. ΤΜΗΜΑΤΑ: – Δανειστικό τμήμα, Αναγνωστήριο: Στο δανειστικό τμήμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ληξουρίου υπάρχουν περίπου 30.000 τίτλοι βιβλίων γενικού ενδιαφέροντος. – Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης – Κινητή Βιβλιοθήκη

 

Η αρχική φωτογραφία του άρθρου είναι από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αργοστολίου Κεφαλλονιάς.