Οκτώ μοναδικές βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο

Περιφερόμενοι στον κόσμο μέσω του διαδικτύου, ανακαλύψαμε οκτώ από τις πιο πρωτότυπες βιβλιοθήκες που αξίζει να μάθουμε κάτι για αυτές. Απολαύστε τις!

 

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ:

Το όπλο μαζικής διδασκαλίας είναι το όνομα αυτής της βιβλιοθήκης! Το αντιλαμβανόμαστε εξάλλου και από την εικόνα. Ο Raul Lemesoff τη δημιούργησε το 1979 και με αυτήν ταξιδεύει στην Αργεντινή όπου φέρνει μικρές, απομακρυσμένες περιοχές πιο κοντά στη λογοτεχνία.

 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η κεντρική Βιβλιοθήκη του Άμστερνταμ, είναι η μεγαλύτερη στην Ολλανδία. 28,000 τετραγωνικά μέτρα και το πιο οικολογικό κτίριο του Άμστερνταμ, χάρη στην “έξυπνη” ενεργειακή της αυτονομία και σε ένα σύστημα μακροπρόθεσμης αποθήκευσης ενέργειας.

 

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Στην παραλία της Αlbena λοιπόν, πάνω από 2,500 τίτλοι σε πάνω από δέκα γλώσσες!

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:

Από Κορεάτη αρχιτέκτονα, το 2011 άνοιξε τις πόρτες της σαν άλλος Κύβος του Ρούμπικ, η Βιβλιοθήκη της Στουτγκάρδης!

 

ΝΟΡΒΗΓΙΑ:

Το παραπάνω καράβι περιέχει 6000 τίτλους και περιφέρεται δανείζοντας βιβλία από το 1959 σε τρεις επαρχίες της Νορβηγίας!

 

ΙΡΛΑΝΔΙΑ:

Το παλαιότερο Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, το Trinity College, στο Δουβλίνο, φιλοξενεί 200,000 τίτλους και αποτελεί τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Ιρλανδία.

 

ΑΙΓΥΠΤΟΣ:

Το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά είναι η παλαιότερη εν ενεργεία βιβλιοθήκη. Κατασκευάστηκε το 564 μ.Χ. κατόπιν εντολής του Ιουστινιανού του Α’ και διαθέτει σήμερα πάνω από 3000 θρησκευτικά και εκπαιδευτικά  χειρόγραφα και πάνω από 8000 τυπωμένα βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων εκδόσεων του Ομήρου και του Πλάτωνα.

 

ΑΓΓΛΙΑ:

 

Royal Grammar School Chained Library. Ιδρύθηκε στις αρχές του 1500 και διατηρεί βιβλία από τον 14ο αιώνα. Τότε που τα βιβλία κρατούνταν ακόμα κλειδωμένα στα ράφια… Φιλοξενεί δύο πρώιμες εκδόσεις του έργου Principia του Ισαάκ Νεύτωνα.

 

 

Πηγές: matadornetwork.com / bookstr.com