Πελοπόννησος: κάθε ακρογωνιά και κάστρο.

Η όμορφη Πελοπόννησος! Πλούσια από θάλασσες, βουνά, δάση, κάμπους και από αρχιτεκτονική και ιστορία! Στέκονται αγέρωχα λοιπόν, κάστρα, σε κάθε της άκρη, που την κάνουν ακόμα πιο όμορφη! Θα κάνω μια μικρή συλλογή από πληροφορίες και φωτογραφίες για ένα κάστρο από κάθε νομό της Πελοποννήσου.

Ακροκόρινθος (Νομός Κορινθίας)

Πόσοι από εσάς που έχετε ταξιδέψει στην Πελοπόννησο, όντας κινούμενοι στην Εθνική Οδό Κορίνθου Πατρών, δεν έχετε παρατηρήσει το κάστρο της Κορίνθου, που φαντάζει απέναντι από τη θάλασσα στο ψηλότερο σημείο; Αν είστε από τους τυχερούς κι έχετε περάσει νύχτα, θα το έχετε θαυμάσει περισσότερο, αφού θα σας έχουν τραβήξει την προσοχή τα φώτα του! Η εποχή κατασκευής του δεν είναι καθορισμένη. Από την αρχαιότητα πάντως, λειτουργούσε ως φρούριο και παρατηρητήριο, από όπου καλυπτόταν και η πλευρά της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και η πλευρά της θάλασσας.

 

Παλαμήδι (Νομός Αργολίδος)

Ναύπλιο! Από όποια γωνιά του κι αν κοιτάξεις ψηλά, βλέπεις το υπέροχο και φημισμένο αυτό κάστρο να υψώνεται σε 216μ. και μπορείς να το ανέβεις εκτός από τον δρόμο, χρησιμοποιώντας τα 999 σκαλοπάτια του! Η κατασκευή του χρονολογείται περίπου στο 1687 από τους Βενετούς.

 

Κάστρο Μεθώνης. (Νομός Μεσσηνίας)

Στέκεται επιβλητικό στη χερσόνησο του Αγίου Νικολάου κι έχει μήκος 700 μέτρα. Είναι άγνωστο το πότε ακριβώς ορίστηκε η θέση του και η γνώση μας περιορίζεται ότι παλαιότερη οχύρωσή του έγινε από τους Φράγκους σταυροφόρους το 1205, χωρίς να σημαίνει ότι δεν είχε οριστεί το σημείο ως θέση, νωρίτερα.

 

Κάστρο Χλεμούτσι. (Νομός Ηλείας)

Ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και πανέμορφα κάστρα, είναι αυτό της Ηλείας από την πλευρά της Κυλλήνης, που από τη μία του πλευρά βλέπει το Ιόνιο, απέναντι από τη Ζάκυνθο και από την άλλη, βλέπει, αρχικά, τον ομώνυμο οικισμό του και κατ’ επέκτασιν σχεδόν όλο το Νόμο! Χρονολογείται περίπου στα 1220 κατά την Φραγκοκρατία από τον Γοδεφρείδο Β’ Βιλλεαρδουίνο.

 

Κάστρο Καρύταινας (Νομός Αρκαδίας)

Χρονολογείται περίπου στο μέσο του 13ου αιώνα επί Φραγκοκρατίας, από τον ιππότη Γοδεφρείδο ντε Μπρυγιέρ (Geoffrey de Bruyeres ή de Briel), βαρώνο της Καρύταινας. Με μήκος άνω των 110 μέτρων και πλάτος άνω των 40 μέτρων. Τα τείχη έχουν ύψος 7 μέτρα και πλάτος 2 μέτρα. Η Καρύταινα έχει γενικά μεσαιωνικό στυλ και έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.

 

Κάστρο Μπαρδούνιας. (Νομός Λακωνίας)

Στέκεται αγέρωχο βόρεια του Γυθείου στα όρια με τη Μανη. Πολύ λίγα γνωρίζουμε για την κατασκευή του. Πάντως αρχικά το κάστρο ήταν βυζαντινό, περί του 9ου ή 10ου αιώνα. Καταλαμβάνει περίπου 17 στρέμματα, με περίμετρο τειχών περίπου στα 500 μέτρα.

 

Κάστρο-Πύργος Χαλανδρίτσας. (Νόμος Αχαΐας)

Χρονολογείται περίπου στον 13ο αιώνα ως κτίσμα των Φράγκων του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Το εντυπωσιακό με αυτό το κάστρο είναι ότι παρόλο που σώζεται στο μισό του ύψος, τα ερείπιά του απλώνονται μέσα στον οικισμό (που παρεμπιπτόντως είναι πανέμορφος) και στα σπίτια! Ιδού:

Τα ερειπωμένα τείχη του συνεχίζουν μέσα στον οικισμό και μπλέκονται με τα σπίτια, τις στέγες των σπιτιών και τα δέντρα!

Ομορφιές που ακολουθούν τις διαδρομές στην Πελοπόννησο και μένουν αξέχαστες!

 

Πηγές: Βικιπαιδεία και www.kastra.eu