Μαδρίτη: μουσείο Prado vs μουσείο Reina Sofia!

Μαδρίτη! Η ισπανική πρωτεύουσα με πολλά, όμορφα αξιοθέατα ανάμεσα στα οποία και δύο πανέμορφα μουσεία το Museo del Prado και το Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. Μια επίσκεψη στην πόλη αυτή επιβάλλει και την περιήγηση στα δύο αυτά μουσεία! Πάμε να δούμε όμως τί ακριβώς κάνει το καθένα τόσο ξεχωριστό και αξέχαστο!

 

Museo del Prado

Κατασκευασμένο από τον Κάρολο Γ’ (1759-1788), βασιλιά της Ισπανίας και χρησιμοποιημένο και από τον Ναπολέοντα για το ιππικό και το πυροβολικό του σώμα, φιλοξενεί σήμερα μια μεγάλη συλλογή πινάκων από τον 14ο ως τον 19ο αιώνα. Καλλιτέχνες όπως Βελάθκεθ, Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Καραβάτζιο, Ρεμπράντ. Εντυπωσιακό είναι ότι εναλάσσονται τα εκθέματα, αφού υπάρχει η δυνατότητα να εκτίθεται το ένα τρίτο του συνόλου των πινάκων. Αγαπάμε επίσης το Πράδο, αφού φιλοξενεί και τον αγαπημένο πίνακα του Μπος “The Garden of Earthly Delights”! Ένα πολύ όμορφο μουσείο, που όποιος έχει πάει σίγουρα έχει φωτογραφηθεί στην είσοδό του, μπροστά το άγαλμα του Βελάθκεθ! Μπορείτε να δείτε τις παραπάνω περιγραφές όπως και τον πίνακα του Μπος στην photo gallery που ακολουθεί:

This slideshow requires JavaScript.

 

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Αυτό το μουσείο δεν έχει τη φήμη του Πράδο και διαφοροποιείται από αυτό όντας μουσείο σύγχρονης τέχνης, αλλά έχει μερικά στοιχεία που νομίζω κάλλιστα ότι μπορεί να το συναγωνιστεί! Ιδρύθηκε το 1992 και στεγάζεται στο κτήριο του παλιού νοσοκομείου της Μαδρίτης. Για αρχή φιλοξενεί σε αίθουσά του την περίφημη Γκερνίκα του Πικάσο! Έπειτα, διαθέτει έναν εκπληκτικό, εσωτερικό κήπο που συναρπάζει! Εκτός από Πικάσο φιλοξενούνται έργα των Γκονθάλεθ, Μιρό και Νταλί!

This slideshow requires JavaScript.

 

Πηγές: museodelprado.es / museoreinasofia.es / βικιπαιδεία.