Βιβλιοθήκες ιστορικά στολίδια στην Ελλάδα.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το ότι η επίσημη σελίδα του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Ελλάδος αριθμεί 220 βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα. Εκτός από τις φημισμένες των μεγαλουπόλεων, όπως η θαυμάσια Εθνική μας Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπάρχουν βιβλιοθήκες που στέκονται στις ελληνικές πόλεις, οι οποίες είναι αξιοθαύμαστες. Εμπνέουν, μορφώνουν και ψυχαγωγούν τους πολίτες αυτών των πόλεων. Με ιδιαίτερη τιμή θα κάνω μια αναφορά, βασιζόμενη στις περιγραφές του Δικτύου Ελληνικού Βιβλιοθηκών, σε κάποιες από αυτές που μου τράβηξαν το ενδιαφέρον και τις χάζεψα, έστω και μέσω του διαδικτύου.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης στεγάσθηκε αρχικά στο Δημαρχείο και πρόσφατα μετεγκαταστάθηκε μόνιμα στο 4όροφο ιστορικό διατηρητέο ανακαινισμένο”Καπνομάγαζο”(ε.α.1890) Λειτουργεί τακτικά ως Δανειστική βιβλιοθήκη και Αναγνωστήριο και εξυπηρετεί μια αναπτυσσόμενη κοινωνία περ 100.000. Έχει 8.200 μέλη και περ. 30.000 τίτλους βιβλίων. Διαθέτει 3 Αναγνωστήρια, Παιδική Βιβλιοθήκη -χώρο παιχνιδιού, Αίθουσα Προβολών, Αίθουσα Μουσικών Εκδηλώσεων & Βιβλιοπαρουσιάσεων, και σοφίτα 120 τμ πολλαπλών χρήσεων (Εκθέσεις, διαδραστικά κτλ). Λειτουργεί στο ημιυπόγειο σύγχρονο book’n coffee bar κυλικείο

Δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Ναυπλίου

Η Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1949 από τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου “Ο Παλαμήδης”. Το 1952 γίνεται Δημόσια και λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «O Παλαμήδης» υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Δεν αποτελεί μόνο, ένα οργανωμένο κέντρο πληροφόρησης, που συγκεντρώνει, επεξεργάζεται, οργανώνει και διαθέτει την πληροφορία – γνώση. Αλλά αποτελεί ένα πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο. Σήμερα απαριθμεί πάνω από 75.000 τόμους βιβλίων (…) Τα βιβλία, είναι ψηφιοποιημένα και είναι στη διάθεση των ερευνητών. Έχοντας κύριο μέλημα τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του μαθητικού κοινού, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες και έχουν τεράστια απήχηση στη σχολική κοινότητα. (…) Απαριθμεί πάνω από 6.000 εγγεγραμμένα μέλη στα οποία παρέχει δωρεάν της υπηρεσίες της.

Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (Κ.Δ.Β.Κ.) συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες, ιστορικές βιβλιοθήκες της χώρας και των Βαλκανίων με αφετηρία το δεύτερο μισό του 17ου αι. Τα σπάνια παλαίτυπά της αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού για τους επισκέπτες και προκαλούν το ενδιαφέρον των ερευνητών. Ιδρύθηκε ως σχολική βιβλιοθήκη και αποτελούσε το επίκεντρο της πνευματικής κίνησης και του διαφωτισμού, για την πόλη. (…) To 2016 θα μεταστεγαστεί σε νέο κτήριο 6.800 τ.μ H ΚΔΒΚ συγκεντρώνει και διατηρεί έγγραφα, χειρόγραφα, βιβλία και κάθε άλλο υλικό, τα οποία διαθέτει για μελέτη στα μέλη της και στο ευρύτερο κοινό, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας του τόπου.

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδριτσαινας

Στην ιστορική Ανδρίτσαινα, σε ένα πανέμορφο ορεινό και δεντρόφυτο τοπίο, αποκαλύπτεται ένας πνευματικός και ιστορικός θησαυρός, αμύθητης αξίας. Πρόκειται για τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας ή αλλιώς «Νικολοπούλειο», όπως επικράτησε να ονομάζεται, χάριν του Δωρητή της, Κων/νου Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες, ιστορικότερες και πλουσιότερες βιβλιοθήκες της χώρας. (…) Σήμερα η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο στην ανατολική είσοδο της πόλης και περιλαμβάνει εκτός από την αξιόλογη συλλογή «Κωνσταντίνου – Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου» με σπάνιες εκδόσεις των πρώτων ετών της τυπογραφίας και την συλλογή του «Ευάγγελου Καλλιανιώτη», επίσης έκθεση γύψινων εκμαγείων (δωρεά του Βρετανικού Μουσείου 1963) της ζωφόρου του Ναού Επικούρειου Απόλλωνα, καθώς και ιστορικό αρχείο με έγγραφα χειρόγραφα της Επαναστάσεως και μετεπαναστατικά. (…) Στοχεύει στην προώθηση της ανάγνωσης και τη διαχείριση της γνώσης, στη διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή της τοπικής πολιτισμικής παράδοσης, στη στήριξη της εκπαιδευτικής πράξης.

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βεροίας

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων. Αριθμεί πάνω από 35.000 μέλη και το διάστημα 2000-2015 δάνεισε 2.933.514 τεκμήρια. Δανείζει βιβλία, περιοδικά, DVD, CD-ROM, PC games, PS games, XBOX, CD μουσικής, e-books reader, βιβλία Braille, εκπαιδευτικά πακέτα, πακέτα ρομποτικής και επιτραπέζια παιχνίδια. Παρέχει δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω των υπολογιστών της. Λειτουργεί υπηρεσία διαδανεισμού άρθρων από ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. (…) Στις 12 Αυγούστου 2010 η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας έλαβε το βραβείο «Πρόσβαση στη Γνώση» από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Μία ελληνική βιβλιοθήκη δέχεται Διεθνές Βραβείο επειδή υιοθετεί την Τεχνολογία και αναπτύσσει δημιουργικό και ισχυρό περιβάλλον για την Κοινότητα ενώ αποτελεί επιτυχές πρότυπο βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαστούνης Δήμου Πηνειού

Το κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γαστούνης, ένα κτίριο συνολικής επιφάνειας 434 τετραγωνικών μέτρων κατασκευασμένο με όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται για τις σύγχρονες Βιβλιοθήκες με στόχο την διαρκή επιμόρφωση των δημοτών μας.Η λειτουργία της ξεκίνησε 24 Απριλίου 2017. Ο κατάλογος της βιβλιοθήκης αποτελείται από 15.000 τίτλους με κατηγορίες λογοτεχνία, ιστορία, τέχνες, κοινωνικές επιστήμες κ.α.

Βιβλιοθήκη Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου

Η Βιβλιοθήκη αποτελεί τμήμα ΔΚΣΜΡ, το οποίο έχει ως αποστολή τη φιλοξενία συγγραφέων και μεταφραστών απ΄ όλο τον κόσμο, τη συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις που αφορούν το βιβλίο, καθώς τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν τη φιλαναγωσία, την προώθηση του βιβλίου και γενικότερα τον πολιτισμό. Έχει στην κατοχή της 6.500 τίτλους βιβλίων, ελληνικών και ξενόγλωσσων (σε περισσότερες από 25 γλώσσες). Η Βιβλιοθήκη καλείται να καλύψει τις ανάγκες των συγγραφέων και μεταφραστών που διαμένουν στον ξενώνα, αλλά είναι επίσης ανοιχτή στο ευρύ κοινό και διαθέτει παιδικό τμήμα.

H Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας

H Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας είναι η παλαιότερη Δημόσια Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, έχοντας μια ιστορία η οποία μετρά περισσότερα από διακόσια πενήντα χρόνια. Η λειτουργία της στα χρόνια αυτά γνώρισε πολλούς σταθμούς με σημαντικότερο την καταστροφή του 1943. Η ταχύτατη μεταπολεμική ανασύστασή της αποτέλεσε πραγματικό άθλο και σήμερα αποτελεί έναν πολύ αξιόλογο παράγοντα της πνευματικής ζωής του νησιού. (…) Από το 2004 συνεργάζεται με το Μορφωτικό ίδρυμα της Αμερικανικής Πρεσβείας. Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής, πραγματοποιούνται ετησίως ένας αριθμός εκδηλώσεων που αφορούν μαθητές και ενήλικες του νησιού. Παρέχει στο κοινό δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω της αίθουσας Πληροφορικής καθώς επίσης και αυτόματη πρόσβαση. Τέλος παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω της ιστοσελίδας της σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Όπου κι αν βρίσκεσαι, λοιπόν, σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν ζεις, έχεις πολλές, μα πολλές ευκαιρίες να ξεφύγεις από την καθημερινότητα σου.. Δοκίμασε να διαβάσεις!