Πριν 153 χρόνια δημοσιεύεται το βιβλίο που ακροβατεί μεταξύ παιδικής και ενήλικης λογοτεχνίας

Σαν σήμερα 26 Νοεμβρίου 1865 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το βιβλίο του Λούις Κάρολ που τάραξε τα νερά της παγκόσμιας λογοτεχνίας με την επιτυχία του. “Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων” κατατάχθηκε αρχικά ως αντιπροσωπευτικό έργο της παιδικής λογοτεχνίας και ως τέτοιο γνώρισε την παγκόσμια αναγνώριση. Είναι όμως αντιπροσωπευτικό δείγμα της παιδικής λογοτεχνίας; Δεδομένου ότι ένα παιδί δε βρίσκεται σε θέση να αντιληφθεί τα νοήματα που κρύβει ο σαρκασμός του Κάρολ μέσω των περιπετειών της μικρής ηρωίδας του, αφού αυτή πέσει στη λαγότρυπα και ο καθιερωμένος καταπιεστικός κόσμος ανατρέπεται…μαγικά και χρωματιστά!

Ο συγγραφέας-μαθηματικός Τσαρλς Λούτγουϊτζ Ντότζσον που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Λούις Κάρολ, μέσω της ιδέας του για αυτό το βιβλίο σπάει τους κανόνες της εποχής του, χλευάζοντας τους. Κριτικάρει τις νοοτροπίες της Βικτωριανής εποχής και ψυχαναλύει τον άνθρωπο σχετικά με τη συμπεριφορά που υιοθετεί, όταν οι δεδομένοι αυτοί κανόνες σπάσουν.

Η Αλίκη και οι περιπέτειές της εξάπτουν τη φαντασία ενός παιδιού και προβληματίζουν έναν μεγάλο. Κάνει όμως και τους δύο να χαμογελούν!

Ενδιαφέρουσα είναι η γέννηση της ιδέας. Σε μια εκδρομή στην οποία παρευρίσκονταν και παιδιά, ο Κάρολ στην επιθυμία του να τα διασκεδάσει, επινόησε την κεντρική ιδέα της ιστορίας, την οποία αργότερα επεξεργάστηκε.

Το έργο έχει μεταφερθεί πολλάκις στην οθόνη και μια από τις μεταφορές που εντυπωσιάζει είναι αυτή που σκηνοθέτησε ο Τιμ Μπάρτον το 2010.

This slideshow requires JavaScript.