Άποψη για το βιβλίο Ο ανεπιθύμητος νεκρός

Παναγιωτοπούλου Ελευθερία

«Ένα βιβλίο βγαίνει στο φως χωρίς προστάτη χωρίς σκιά»

Γ. Πράτανος Ο Ανεπιθύμητος νεκρός

Λένε ότι στην Ελλάδα τα λογοτεχνικά έργα κρατούν μόνο 15 μέρες στη δημοσιότητα , ενώ στην Αμερική ένα μήνα. Ξέρουν πολύ καλύτερα αυτοί που το λένε, αλλά…. Εγώ θεωρώ ότι ένα καλό έργο μπορείς να το βρεις αρκεί να ψάξεις ή θα σε βρει τυχαία.

Το 2018 λοιπόν οι Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν το πόνημα του Γ. Πράτανου «Ο Ανεπιθύμητος νεκρός» . Τότε είδα την περίληψη και άκουσα αρκετά. Οι συγκυρίες και κυρίως η καραντίνα το έφεραν , μόλις πριν 4 μέρες στα χέρια μου. Μόλις τελείωσα την ανάγνωση και ένιωσα την ανάγκη να γράψω την άποψη μου για το έργο αυτό.

Ο Γιώργος Πράτανος αναφέρεται στις 10 συγκλονιστικές μέρες από το θάνατο μέχρι τον ενταφιασμό του Καζαντζάκη διατρέχει όλο το έργο του, τις κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες, τις αντιπαλότητες, το Νόμπελ που – κακώς- δεν ήρθε.

Ως δημοσιογράφος, ο Γιώργος έχει εντρυφήσει στις πηγές , έχει ανακαλύψει γράμματα, τις εφημερίδες της εποχής, επικοινώνησε με άτομα που γνώριζαν τον Καζαντζάκη ή που είχαν πληροφορίες. Ως συγγραφέας έκτισε το έργο με τρόπο που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο και τον μυεί στον τρόπο που ο ίδιος κινήθηκε για να το ολοκληρώσει.

Ξεκινώ από τον τίτλο του βιβλίου που καταφέρνει να περικλείσει όλο το μυθιστόρημα. Η επιλογή εξωφύλλου από τον George Lois, επίσης συνομιλεί με το μυθιστόρημα.

Οι βασικοί ήρωες , ο Νίκος, η Ελένη η επί 33 χρόνια σύντροφος του, ο Φρέντυ Γερμανός θα λέγαμε ότι αποτελούν τις φιγούρες του έργου . Οι βασικές φιγούρες αναδεικνύονται και πλαισιώνονται από τις δευτερεύουσες του έργου (το φόντο), από τη μοναχή νοσοκόμα στο Νοσοκομείο στο Φράισμπουργκ, το γιατρό του Χάιλμαγιερ, τη δικηγόρο Αγνή Ρουσοπούλου, τους δημοσιογράφους της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , τους πολιτικούς, τον Ι.Μ.Παναγιωτόπουλο που έγραψε την νεκρολογία, τους ανθρώπους της επικαιρότητας, τους εκκλησιαστικούς κύκλους και τους φανατικούς αντιπάλους.

Το ίδιο το έργο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον . Την εναλλαγή προσώπων στην αφήγηση ακολουθεί η εναλλαγή χωρών , μερών, τοπίου. Γίνεται αναφορά σε πολλά από τα έργα του Καζαντζάκη ,ενδεικτικά «Ο Καπετάν Μιχάλης» , «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», εφημερίδες της εποχής , ελληνικές και ξένες, αληθοφανείς διαλόγους που είχε η Ελένη με τον Νίκο , με το δημοσιογράφο Φρέντυ ,με άλλους λογοτέχνες.

«Ο Ανεπιθύμητος νεκρός» είναι ένα καλογραμμένο, συναρπαστικό, μοναδικό μυθιστόρημα με τεκμηριωμένα γεγονότα, που με χαρά έμαθα ότι θα κυκλοφορήσει το 2021 στην Αμερική.