Χριστουγεννοβιβλία

Τελειώνει ο Νοέμβρης και μπαίνουμε στο μήνα των Χριστουγέννων. Το χριστουγεννιάτικο βιβλιοάρθρο μας έρχεται λίγο νωρίτερα για να προλάβετε να προμηθευτείτε τα παρακάτω θαυμάσια βιβλία! Φυσικά υπάρχουν τόσα πολλά αξιόλογα Χριστουγεννοβιβλία που μπορούν να σας ταξιδέψουν τέτοια εποχή. Διαλέξαμε μερικά που μας αρέσουν ιδιαίτερα!

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

“Μέσα στην καρδιά του δάσους είχε φυτρώσει ένα μικρό όμορφο ελατάκι. Είχε την καλύτερη θέση: χόρταινε ήλιο και καθαρό αέρα κι ολόγυρά του είχε παρέα ένα σωρό πανύψηλα έλατα και πεύκα. Μα το μικρό το έλατο δεν έδινε προσοχή καμία σε όλα αυτά. Γιατί μια σκέψη μόνο είχε και μια λαχτάρα: Να μεγαλώσει!”

Η δυνατή και διδακτική αλληγορία του Άντερσεν για τη ματαιοδοξία μέσω της ιστορίας ενός έλατου!

 

Παραμονή Χριστουγέννων του Νικολάι Γκογκόλ

Η νουβέλα του Γκογκόλ που όπως λέγεται έκανε τους τυπογράφους που το τύπωναν να γελούν ασταμάτητα! Στο χωριό ήρθαν τα Χριστούγεννα και ο συγγραφέας μας περιγράφει με δεξιοτεχνία και χιούμορ τους χαρακτήρες των κατοίκων του, τους κακούς πειρασμούς και πώς τελικά το καλό του Θεού επικρατεί στον κόσμο…

Έφυγε και η τελευταία πριν από τα Χριστούγεννα μέρα. Μπήκε η χειμωνιάτικη, ξάστερη νύχτα. Φάνηκαν τα αστέρια. Το φεγγάρι υψώθηκε μεγαλόπρεπο στον ουρανό, φωτίζοντας τους ευσεβείς ανθρώπους και όλο τον κόσμο(…)

 

Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Καρόλου Ντίκενς

Δύσκολο να λείπει αυτό το βιβλίο από μια τέτοια λίστα. Ο Ντίκενς μεγαλουργεί και αφήνει σε μικρούς και μεγάλους έναν μικρό θησαυρό. Η μετάνοια του Εμπενίζερ Σκρουτζ για την τσιγκουνιά που τον βασάνιζε αφού συναντιέται με τρία πνεύματα. Αυτό του παρελθόντος, αυτό του παρόντος και αυτό του μέλλοντος. Μια συγκινητική και διδακτική ιστορία που μας ανοίγει την καρδιά κάθε Χριστούγεννα!

 

Γράμματα από τον Άγιο Βασίλη του Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν

Όπως πάντα, ο ευφυής Τόλκιν μας εκπλήσσει με την εξίσου ευφυή ιδέα του να στέλνει στα παιδιά του τα Χριστούγεννα γράμματα από τον Άγιο Βασίλη! Γράμματα που εκδόθηκαν μετά τον θάνατό του. Αντιστροφή της παράδοσης λοιπόν, με τα γράμματα να περιγράφουν τη ζωή και τις περιπέτειες του Άγιου Βασίλη και να χανόμαστε διαβάζοντάς τα στους μαγικούς κόσμους του συγγραφέα!

 

Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Με το γνωστό ύφος του Παπαδιαμάντη τα διηγήματά του για τα Χριστούγεννα έρχονται να μας παρουσιάσουν για άλλη μια φορά τη ζωή της Σκιάθου με τους ήρωες του να ακροβατούν στην δεξιοτεχνία της πένας του. Παραδόσεις και ήθη του νησιού μέσα από τα δικά του μάτια και όλα αυτά να συγχρονίζονται με την εποχή των Χριστουγέννων!

 

Καρυοθραύστης του Ε.Τ.Α. Χόφμαν

Μια κοπέλα, την παραμονή των Χριστουγέννων παίρνει δώρο από τον νονό της έναν κινούμενο στρατιώτη που λειτουργεί και ως καρυοθραύστης. Τη νύχτα ο Καρυοθραύστης και όλα τα παιχνίδια του δωματίου ζωντανεύουν και η περιπέτεια ξεκινά. Το ατμοσφαιρικό παραμύθι που συνετέθη ως μπαλέτο με μουσική του ασυναγώνιστου Τσαικόφσκι!

 

 

Το παιδί στο έλατο του Χριστού του  Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι 

Ο αγαπημένος Ντοστογιέφσκι γράφει ένα παραμύθι για ένα μικρό αγόρι που περιπλανιέται στους δρόμους μιας χιονισμένης πόλης στο Ρωσία. Κάθε του δρόμος είναι και ένας άλλος κόσμος. Για ακόμα μια φορά ο Ντοστογιέφσκι αφήνει το στίγμα του στις σελίδες προσφέροντας μια ιστορία χαράς και λύπης, αναστεναγμού και λύτρωσης…

“Τι ωραίο χριστουγεννιάτικο δέντρο! Αλλά όχι δεν είναι δέντρο, είναι κάτι πολύ πιο ωραίο, που ποτέ δεν είχε δει στη ζωή παρόμοιο όμορφο πράγμα.”