“Γιατί σε χώρισε” του Στρατή Πανούριου

Η Ν. χώρισε τον Γ.

Μοιάζει να είναι το τέλος μιας ζωής. Μιας σχέσης τριάντα χρόνων που δε μύριζε χωρισμό αλλά κόχλαζε συνήθεια. 

Ω μη γελιέστε δε θα κλάψουμε το χωρισμό! Αντίθετα θα τον καλωσορίσουμε. Θα κάνουμε ένα ταξίδι μέσα από την πένα του Στρατή σε μονοπάτια άγνωστα, ατίθασα, ελεύθερα μα τόσο απλά και αληθινά. Θα δοκιμάσουμε να αφουγκραστούμε την ψυχοσύνθεση της γυναίκας. 

“Τί είναι Γυναίκα;”

Ο Στρατής Πανούριος γράφει μια επιστολή στο φίλο του Γ. ρωτώντας τον πόση αλήθεια αντέχει. Είναι πολύ δύσκολο αγαπημένοι μου να αντέξεις την αλήθεια. Αυτή την αλήθεια που έρχεται τη στιγμή που νιώθουμε μόνοι, κουρασμένοι και εξαντλημένοι από ένα χωρισμό. Αν την αντέξεις όμως θα έχεις κάνει στον εαυτό σου το μεγαλύτερο δώρο. Δώρο και στον Αδάμ και στην Εύα.

Ο συγγραφέας του βιβλίου θα μπορούσε προφανώς να ήταν γυναίκα, είναι όμως άντρας και αυτό είναι χάρισμα ενσυναίσθησης, κάτι που ας παραδεχτούμε, ότι αν το είχαμε από κοινού και τα δύο φύλα, η συμβίωση ανάμεσά μας θα ήταν σίγουρα καλύτερη.

Μέσα από αυτό το βιβλίο, που ρουφιέται σε λιγότερο από ώρα, ξετυλίγεται στα μάτια μας ολόκληρος ο κόσμος μιας γυναίκας. Ο τρόπος που σκέφτεται, όσα μπορεί να νιώθει πως είναι πλασμένη να λειτουργεί, τι επιθυμεί, πως πράττει, γιατί σε επέλεξε, γιατί σε χώρισε.

Είναι παράξενο όμως ο λόγος θα σε εκπλήξει και θα σε κάνει να δράσεις τώρα.

“Η γυναίκα φίλε, δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Κι αν σου έδωσε αυτή τη στιγμή αυτό το δώρο του χωρισμού, είναι γιατί θέλει να σε βοηθήσει να κερδίσεις κι εσύ αυτό το “τώρα” το δικό σου. Το ανεπανάληπτο “τώρα” σου.”

Θα μπορούσε κανείς εύκολα να χαρακτηρίσει το “Γιατί σε χώρισε” εγχειρίδιο σχέσης. Στις μέρες μας οι προπονητές ζωής, γνωστοί ως life coachers έχουν την τιμητική τους και οι ψυχαναλυτές δίνουν γερή μάχη για να πλησιάσουν σε κάτι βαθύ κρυμμένο μέσα μας. Το βιβλίο του Στρατή Πανούριου διακρίνεται από τέτοια αμεσότητα που νιώθεις σα να σου μιλάει ένας δικός σου άνθρωπος. Αν είσαι γυναίκα αναρωτιέσαι αν σε κρυφάκουσε ποτέ να μιλάς με την κολλητή σου, αν είσαι άντρας σε ξυπνάει και σου δείχνει τον τρόπο να ξαναγνωριστείς με τον εαυτό σου. 

“Το ξύπνημα εντός του ύπνου της ζωής μας είναι κάτι θαυμαστό και λυτρωτικό κι αν το καταφέρουμε, τότε θα γευτούμε μια άλλη αίσθηση της ζωής. Και να μην ξεχνάς πως η Ν. έπαψε να σε θαυμάζει, όταν κι εσύ έπαψες να θαυμάζεις τον εαυτό σου.Όταν έπαψες να ζεις το θαύμα σου.”

Είναι πραγματικά ένα πείραμα αντοχής. Ως γυναίκα πλέκεις ξανά το νήμα της ζωής σου, δίνεις ευκαιρία στο σύντροφό σου να γνωριστείτε από την αρχή, ή του κάνεις ένα μεγάλο δώρο χωρίζοντας τον. Ως άντρας αντιλαμβάνεσαι γιατί είσαι αρσενικό και πόσο ολοκληρωμένος θα νιώσεις, είτε γιατί θα δεις από την αρχή τη γυναίκα δίπλα σου, είτε γιατί θα σταθείς μόνος δυναμικά στα πόδια σου. Στα μάτια του συγγραφέα η γυναίκα είναι ένα νησί. 

“Για να φτάσεις σε ένα νησί, δεν είναι πάντα ευνοϊκός ο θαλάσσιος του δρόμος. Μπορεί να έχει φουρτούνες. Μπορεί να έχει και νηνεμίες. Αλλά πρέπει να αποφασίσεις να ταξιδέψεις και να ριψοκινδυνέψεις για να φτάσεις εκεί.”

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός πως ο συγγραφέας προσεγγίζει την γυναικεία ψυχοσύνθεση σε μια εποχή που οι γυναικοκτονίες πλέον ακούγονται όλο και περισσότερο, μιας και ζούμε σε μια βαθιά πατριαρχική κοινωνία και κουβαλάμε στερεότυπα βαρίδια, κληρονομιά στους ώμους μας. Το βιβλίο αυτό είναι δώρο σε σένα και σε αυτόν που αγαπάς με την υπόσχεση μιας γιορτής. Του νέου ξεκινήματος της ζωής σου.

“Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για έναν άντρα από το να τον αγαπήσει μια γυναίκα. Κι αν τον αγαπήσει πραγματικά αξίζει να του κάνει ένα δώρο, Να τον χωρίσει.”

Θυμάμαι μια μουσικοκινητική άσκηση θεάτρου που ζητήθηκε σε μια ομάδα ερασιτεχνών, να αποδώσουν στη διάρκεια ενός τραγουδιού, τη διαδρομή της ψυχής τους από τη γέννηση ως το θάνατο. Υπήρχε η γνώση ως το σήμερα, μα χρειαζόταν η φαντασία και η θέληση του μέλλοντος. Καλό μας ταξίδι λοιπόν σε μια ώρα ανάγνωσης που θα περάσει ολόκληρο το ταξίδι της ζωής μας μπροστά από τα μάτια μας και θα μας ωθήσει σε ένα καλύτερο αύριο του εαυτού μας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΔΙΑΝΟΙΑ και μπορείτε να το παραγγείλετε από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Στρατής Πανούριος γεννήθηκε το 1967 στην Αγιάσο της Λέσβου. Είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Έχει δώσει διαλέξεις για το θέατρο της “κοινωνικής αλλαγής” στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται επίσης με τη διδασκαλία του θεάτρου ως μέσο αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. 

Τέλος ο Στρατής πιστεύει πως αυτή η ζωή που ζούμε είναι “η αιώνια ζωή μας” και πως έχουμε κάθε δικαίωμα να την κάνουμε πιο όμορφη και πιο συνειδητή.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του www.stratispanourios.gr.

Παρουσίαση βιβλίου Μαρία Τζανοπούλου