Μια προσέγγιση στο διάβασμα των Φινλανδών

Το Turku είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας, μετά το Helsinki και το Tampere. Είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της, με το τεράστιο μεσαιωνικό της κάστρο και τον επιβλητικότατο καθεδρικό ναό της. Μιας και η χώρα θεωρείται ως η χώρα των αναγνωστών και οι πολίτες περνούν πολλές ώρες μέσα στις βιβλιοθήκες, θα επικεντρωθούμε στην Βιβλιοθήκη του Turku. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς είναι όλες οι βιβλιοθήκες στην Φινλανδία. Δεν είναι τυχαίο που έχει τόσο καλή φήμη για το εκπαιδευτικό της σύστημα και για το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών, αφού η παιδεία είναι κρατική προτεραιότητα. Ας δούμε όμως τη βιβλιοθήκη, που αποτελεί ταυτόχρονα κι ένα χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής των Φινλανδών.

Το παλιό κτίριο της Βιβλιοθήκης, που χρονολογείται από το 1903. Στον έναν όροφο ήταν η Δημόσια Βιβλιοθήκη και στον άλλον η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Το 2007 μεταφέρθηκε σε καινούριο κτίριο. Τα δύο κτίρια επικοινωνούν μεταξύ τους με δρόμο που οδηγεί από το ένα στο άλλο και μεταξύ τους παρεμβάλλεται εστιατόριο και καφέ.

Το νέο κτίριο της βιβλιοθήκης είναι χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής των Φινλανδών. Είναι χώρος, όπου περνούν τις ελεύθερες ώρες τους και παράλληλα ένας  χώρος κοινωνικών συναναστροφών. Είναι γι’ αυτούς καθημερινότητα και μια ενδιαφέρουσα ασχολία να την επισκέπτονται και να διαβάζουν.

Γι’ αυτό και στο Ελσίνκι, την πρωτεύουσα, εγκαινιάστηκε πρόσφατα η καινούρια Βιβλιοθήκη, όπου με νέες προδιαγραφές, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν και πολλά άλλα πράγματα. Για παράδειγμα,  έχει χώρο που απευθύνεται στα παιδιά, αλλά βασισμένο σε υπερσύγχρονες  τεχνολογίες. Μπορείτε να μάθετε για αυτήν εδώ.

Λίγο από την “απλή” Βιβλιοθήκη του Turku. Η φινλανδική κουλτούρα έχει μια γλυκιά γοητεία που μαγνητίζει…