Η λυγερή. Η θέση της γυναίκας του 1900. Καρκαβίτσας.

Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, γεννημένος και μεγαλωμένος στα Λεχαινά Ηλείας, μας περιγράφει από τα βιώματά του μια ιστορία που σίγουρα θα μας προβληματίσει. Εμπνευσμένος από την πατριαρχική οικογένεια, μας δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επαρχίας, όπου το κορίτσι ακόμα και για να πάει να πάρει νερό από την βρύση στην πλατεία του χωριού, έπρεπε να πάρει την άδεια του πατέρα.

Έτσι, έχουμε την Ανθή, μια όμορφη κοπέλα, που στα κρυφά συναντιέται με τον Γιώργη, με τον οποίο ζουν έναν μεγάλο απαγορευμένο έρωτα. Συναντιούνται κρυφά και κανείς τους δεν τολμάει να μιλήσει για αυτό στην οικογένεια του. Η Ανθή φοβάται τον πατέρα, ο οποίος διατηρεί παντοπωλείο στο χωριό και παίρνει στη δούλεψή του τον Νικολό, έναν άξεστο νέο, φερμένο από την Πάτρα. Αυτός, φαίνεται να είναι δουλευταράς και ο πατέρας τον βάζει στο σπίτι του αποσκοπώντας στο επιχειρηματικό και πονηρό μυαλό του, ώστε να πάνε καλύτερα οι δουλειές. Για να τον κρατήσει πλάι του, θέλει να τον παντρέψει με την Ανθή.

Εδώ λοιπόν έρχεται η μάστιγα του καιρού. Τί θα κάνει η Ανθή; Ο Καρκαβίτσας με έντεχνο τρόπο ψυχογραφεί τους χαρακτήρες έναν έναν. Ο πατέρας, που νομίζει ότι κάνει καλό στην οικογένεια, αλλά δε νιώθει, δε βλέπει τα συναισθήματα των γύρω του και φυσικά δεν εκφράζει τα δικά του και λειτουργεί έχοντας μπει σε έναν δικό του κόσμο. Η μάνα, που τα καταλαβαίνει όλα και πολύ διακριτικά προσπαθεί να μην αφήνει τα πράγματα να παρεκτρέπονται, έχοντας όμως μεγάλο πόνο στην καρδιά αλλά και μεγάλο φόβο. Η Ανθή, που δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί όλο αυτό και ο Νικολός, ένας άνθρωπος που κοιτάζει μόνο το προσωπικό του συμφέρον. Αρχικά τουλάχιστον, έτσι τους γνωρίζουμε. Το ερώτημα που απασχολεί τον αναγνώστη ως το τέλος του βιβλίου είναι πως θα αντιδράσει η Ανθή. Θα κλεφτεί με τον Γιώργη, ή θα παραδοθεί στον Νικολό υπακούοντας τον πατέρα της;

Το έργο αυτό είναι μια κοινωνική ιστορία του τόπου μας και θεωρώ ότι πέρασαν χρόνια, από τότε που γράφτηκε, μέχρι η επαρχία να κάνει βήματα μπροστά. Το βιβλίο γράφτηκε το 1889 και διαβάζεται εύκολα. Παρά του ότι είναι γραμμένο στην πρώιμη δημοτική, ο Καρκαβίτσας, επιθυμώντας να  εγκαταλείψει την καθαρεύουσα, χρησιμοποιεί τη γλώσσα τόσο παραστατικά, ανάλαφρα κι ευχάριστα, που θα είναι δύσκολο να κουράσει τον αναγνώστη. Μπορείτε να το αναζητήσετε στα βιβλιοπωλεία ή ακόμα και να το διαβάσετε ηλεκτρονικά. Από την άλλη, η ομώνυμη σειρά είχε προβληθεί στην ΕΡΤ το 1995 με πρωταγωνιστές την Αλεξανδριανή Σικελιανού, τον Μάνο Ζαχαράκο, τον Χρόνη Παυλίδη, την Παναγιώτα Βλαντή και άλλους. Με πολύ όμορφη μουσική και ατμόσφαιρα που μας μεταφέρει στην Ηλεία του τότε, μπορούμε να την απολαύσουμε τώρα πια στο y tube.