Μεγάλοι συγγραφείς που μίσησαν τα έργα τους

Δημιουργήματα σπουδαίων συγγραφέων που με το πέρασμα των καιρών οι ίδιοι μετάνιωσαν που τα έγραψαν. Ό, τι γέννησε η φαντασία τους με την ωρίμανση της σκέψης τους.. έγινε εχθρός.

 

Στίβεν Κινγκ

Στο βιβλίο “Οργή”, που δημοσιεύτηκε το 1977, ο Κινγκ που υπογράφει με το ψευδώνυμο Ρίτσαρντ Μπάχμαν, διηγείται την ιστορία ενός εφήβου που εισβάλει στο σχολείο του σκοτώνοντας δύο δασκάλους και κρατώντας ομήρους όλη την τάξη. Όταν ο Κινγκ κατάλαβε ότι σε αυτήν την αμερικανική μάστιγα που βίωνε ο κόσμος στην πραγματικότητα, ίσως να έχει συμβάλει και ο ίδιος στο ελάχιστο συμφώνησε με τον εκδότη του να μην ξανατυπωθεί ποτέ αυτό το βιβλίο.

 

Λιούις Κάρολ

Το βιβλίο του συγγραφέα “Η Αλίκη Στη Χώρα Των Θαυμάτων” εκδόθηκε το 1865. Αρχικά δεν έλαβε θετικές κριτικές. Η δημοσιότητα άρχισε στα τέλη του αιώνα και έγινε τόσο μεγάλη, ώστε ο συγγραφέας άρχισε να μετανιώνει. Η διασημότητα του δημιουργούσε αποστροφή κι έγραψε σε φίλο του ότι το μισεί όλο αυτό τόσο έντονα, που μερικές φορές ευχόταν να μην είχε γράψει ποτέ αυτό το βιβλίο!

 

Νικολάι Γκογκόλ

Η πρώτη κίνηση του συγγραφέα να κάψει έργο του ήταν στα γυμνασιακά του χρόνια, όταν είχε γράψει ένα ποίημα με το όνομα «Χανς Κιούχελγκάρντεν», το οποίο επικρίθηκε από κριτικούς κι έτσι ο Γκογκόλ  έριξε στην πυρά όλα τα αντίτυπα. Έπειτα, στο έργο του “Νεκρές ψυχές” ο Γκογκόλ σατιρίζει το τσαρικό καθεστώς της εποχής του. Ο ίδιος δεν κατανοούσε την απήχηση που είχε το δημιούργημα αυτό στο κοινό και θεωρούσε ότι θα απογειωνόταν στα επόμενα δύο μέρη που ετοίμαζε. Όταν όμως αυτά τα δύο μέρη σχεδόν τέλειωσαν, ο Γκογκόλ θεωρώντας ότι αυτά ήταν ενάντια στην θρησκευτική του πίστη, καίει τα χειρόγραφά του και σταματά να τρώει, κάτι που τον οδήγησε στον θάνατο λόγω ασιτίας το 1832. Εντυπωσιακό είναι δε, ότι το 1931, όταν επρόκειτο να μεταφερθούν τα οστά σε άλλο μοναστήρι και ανοίχτηκε ο τάφος, το σώμα του ήταν γυρισμένο μπρούμυτα. Επικρατεί ακόμα και σήμερα η υπόθεση ότι ο Γκογκόλ ίσως ετάφη ζωντανός!

 

Λεό Τολστόι

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Τολστόι, ο οποίος μετά τα 50 του χρόνια κι ενώ ήταν ακόμα ικανός σωματικά και πνευματικά, άρχισε να ντρέπεται για τα έργα του “Πόλεμος και Ειρήνη” και “Άννα Καρένινα. Είναι μάλλον ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ρωσικής νόησης, οι καλλιτέχνες να αποκηρύσσουν τα έργα τους.

 

Φραντς Κάφκα

Τις τελευταίες στιγμές της ζωής του ο Κάφκα ζήτησε από τον φίλο του Μαξ Μπροντ να καταστρέψει όλα του τα έργα, αυτά τουλάχιστον που είχαν απομείνει από την δική του προηγούμενη προσπάθεια να τα κάψει. Ο φίλος του όμως δεν τον άκουσε κι έσωσε ένα μεγάλο μέρος από αυτά με το τελευταίο τρένο της Πάργας πριν να κλείσουν τα σύνορα οι Ναζί.

 

Anthony Burgess

Το βιβλίο “Το κουρδιστό πορτοκάλι” είναι γνωστό σε όλους από την ομώνυμη ταινία και μεγάλη επιτυχία στους κινηματογραφικούς κύκλους. Ο συγγραφέας όμως του βιβλίου απογοητεύτηκε τόσο με αυτήν την επιτυχία για το λόγο του ότι θεωρούσε ότι έγινε γνωστός μέσα από αυτήν, αλλά ο κόσμος παρεξήγησε το νόημα του βιβλίου, βασιζόμενος μόνο στην απόδοση του μέσω της ταινίας. Θεωρούσε λοιπόν, ότι αυτή η παρεξηγημένη ερμηνεία θα τον κυνηγούσε μέχρι τον θάνατό του και θα προτιμούσε μην το είχε γράψει καθόλου, προκειμένου να αποφύγει όλο αυτό το κυνηγητό…

Πηγές: bookstr.com / lithub.com / βικιπαιδεία / newsbeast.gr