Το κορίτσι του Μίχαελ Έντε. Παραμύθι ή πραγματικότητα;

Θα χαθείτε σε έναν φανταστικό κόσμο και καθώς θα το διαβάζετε, θα αναρωτιέστε το αν ο Μίχαελ Έντε πριν 30 χρόνια που το έγραψε, ήξερε πώς θα απογίνει ο κόσμος σήμερα και μας προειδοποιούσε.

Η Μόμο, ένα φτωχό κορίτσι, μάχεται να κρατήσει ζωντανό το όνειρο ενός καλύτερου κόσμου, που όλοι ονειρευόμαστε, όταν οι εχθροί γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Ο χρόνος, ο εγωισμός, το άγχος του κόσμου, έρχονται σε αντιπαράθεση με ένα παιδί. Θα αντιληφθείτε την τραγικότητα της μάχης αυτής και θα ακολουθήσει ο προβληματισμός του γιατί όλοι μας, ακολουθώντας αυτόν τον αλλοτριωμένο τρόπο ζωής, νομίζουμε ότι κάνουμε το σωστό; γιατί κάνουμε αγώνα δρόμου και τί περιμένουμε να βρούμε στον τερματισμό; Γιατί οι άνθρωποι δεν ακούν; Γιατί νιώθουν έτσι; Δεν είναι πιο απλός μηχανισμός αυτός με τον οποίο λειτουργεί η ψυχή ενός παιδιού; Γιατί οι μεγάλοι το κάνουμε τόσο δύσκολο εις βάρος μας; θα προσπαθήσει η αγαπημένη Μόμο να τα λύσει όλα αυτά και μας περιγράφονται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

Ακροβατώντας στη φαντασία ενός καλύτερου κόσμου η Μόμο μας αποστομώνει με τη δύναμή της ψυχής και του μυαλού της παρά τα λίγα της χρόνια. Όπως άλλωστε μας αποστομώνουν όλα τα παιδιά.

Στα δικά μου μάτια, η Μόμο είναι μια ηρωίδα. Είναι δική μου και δική σου ηρωίδα.

Μόμο του Μίχαελ Έντε, Εκδόδεις Ψυχογιός, 1973