Οι 5 επικρατέστερες χώρες στην ιστορία του Νόμπελ λογοτεχνίας και το σκάνδαλο στη Σουηδική Ακαδημία το 2018

Το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας απονέμεται κάθε έτος, από το 1901 έως σήμερα, (με 7 έτη που δεν υπήρξε απονομή) σε έναν λογοτέχνη από κάθε χώρα για να τιμήσει το έργο του στο σύνολο και όχι μια μεμονωμένη δημιουργία του.

Τα βραβεία καθιερώθηκαν από τον Σουηδό Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896), ο οποίος απέκτησε μεγάλη περιουσία με τις εφευρέσεις του. Ο Νόμπελ ήταν χημικός, μηχανικός και βιομήχανος.

Το βραβείο όμως, σύμφωνα με το ιστορικό του, αποδεικνύει ότι λογοτέχνες που έχουν ταράξει τα νερά στην παγκόσμια λογοτεχνία και έχουν αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο, δεν έχουν τιμηθεί με αυτό. Για παράδειγμα, είναι εντυπωσιακό που μεγάλοι Ρώσοι λογοτέχνες δεν έχουν τιμηθεί.

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι η απονομή δε θα γίνει για το τρέχον έτος λόγω σεξουαλικού σκανδάλου που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Σουηδικής Ακαδημίας. Συγκεκριμένα, ένα από τα μέλη της επιτροπής είναι η σύζυγος του 72χρονου βιαστή Ζαν-Κλοντ Αρνό, που προσφάτως καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναστατωθούν τα μέλη της ακαδημίας και να παραιτηθούν πολλά από αυτά. Έτσι αναβλήθηκε η φετινή απονομή.

Η επικρατέστερη πεντάδα λοιπόν, των χωρών από τις οποίες τιμήθηκαν οι λογοτέχνες από το 1901 έως σήμερα είναι:

   

    1) Γαλλία – 15- βραβεία Νόμπελ

2)ΗΠΑ -13 – βραβεία Νόμπελ

    3)Αγγλία -11 – βραβεία Νόμπελ

      4)Γερμανία -9 – βραβεία Νόμπελ

     5)Σουηδία -7 – βραβεία Νόμπελ

 

Πληροφορίες από Βικιπαιδεία και reader.gr