Το πρώτο αστυνομικό βιβλίο στην ιστορία.

Μη βγάζεις συμπεράσματα για την καλή σου τύχη, προτού να δεις το τέλος… “Μηδένα προ του τέλους μακάριζε”.

Ένα αστυνομικό σενάριο μυστηρίου που ξεπερνάει κάθε προσδοκία του ανατρεπτικού. Έχει απασχολήσει παγκοσμίως τους κύκλους της τέχνης και της ψυχολογίας και στο πέρασμα των αιώνων έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία δημιουργία του Σοφοκλή και όχι μόνο. Όλοι μας γνωρίζουμε τον Οιδίποδα, αλλά λίγοι γνωρίζουμε την ιστορία του.

Ο Βασιλιάς της Θήβας, ο Λάιος, αποκτάει ένα παιδί για το οποίο παίρνει χρησμό από την Πυθία ότι αυτό θα σκότωνε τον πατέρα και θα παντρευόνταν τη μητέρα του. Από φόβο μη συμβεί κάτι τέτοιο, ο Λάιος δένει τα πόδια του μωρού (Αυτό σημαίνει και το όνομα Οιδίποδας, οίδημα στα πόδια από τα δεσμά) και το δίνει σε έναν έμπιστο δούλο του να το σκοτώσει σε ένα βουνό. Αυτός το λυπήθηκε και απλά το άφησε εκεί ζωντανό. Το μωρό σώζεται από κάποιον που το βρήκε και το παρέδωσε στον Βασιλιά της Κορίνθου, ο οποίος δεν είχε παιδιά. Μεγαλώνοντας, ο Οιδίποδας και ψάχνοντας να βρει τι έχει συμβεί στο παρελθόν του, πέφτει πάνω στον ίδιο χρησμό. Ότι θα σκοτώσει τον πατέρα του και θα παντρευτεί τη μητέρα του. Αποφασίζει να φύγει από την Κόρινθο, από φόβο μη συμβεί κάτι τέτοιο! Στο ταξίδι του συναντάει τον Λάιο με τους φρουρούς του, μη γνωρίζοντας ότι είναι ο φυσικός του πατέρας, αφού ποτέ του δεν τον είχε δει, τσακώνονται και τους σκοτώνει όλους, μαζί και τον πατέρα του! Φτάνοντας στη Θήβα, λύνει το αίνιγμα της Σφίγγας, όπου μόνο όποιος το έλυνε μπορούσε να περάσει κι επειδή κανείς άλλος ταξιδιώτης δεν το είχε λύσει ως τότε, η Σφίγγα, το μυθικό αυτό τέρας, έπεσε. Έτσι. ο Οιδίπους σώζοντας την πόλη από αυτήν, ανακυρήχθηκε βασιλιάς της Θήβας και παντρεύτηκε αναπόφευκτα την … μητέρα του, Ιοκάστη, τη χήρα του θανόντος βασιλιά Λάιου!

Ο χρησμός λύθηκε. Η τραγωδία είναι συγκλονιστική, ο Χορός είναι η φωνή λαού και η αποκάλυψη της τραγικότητας είναι ανατριχιαστική. Η αυτοκτονία της Ιοκάστης και η πτώση του Οιδίποδα, βγάζοντας τα μάτια του, είναι αναπόφευκτα αφού…. το πεπρωμένον φυγήν αδύνατον ήταν…

Από πού να πιάσω το πόσο έχει επηρεάσει αυτό το έργο την πραγματικότητα του κόσμου μας. Αν ξεκινήσουμε από τον Σίγκμουντ Φρουντ, που μίλησε για το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, αν συνεχίσουμε με τις ταινίες που βασίζονται στο ότι όσο και να προσπαθείς να αλλάξεις το μέλλον για να γλυτώσεις από κάτι, αυτό θα σε βρει στην πορεία.

Η ιστορία συνεχίζει με τον Οιδίποδα επί Κολωνώ, όπου αποσύρεται τυφλός πια, για να τελειώσει εκεί τη ζωή του. Η Αντιγόνη, της γνωστής επίσης τραγωδίας και η Ισμήνη ήταν δύο από τα παιδιά που είχε αποκτήσει.

Αν σας δοθεί η ευκαιρία να το δείτε σε θέατρο, ή αν είστε από τους τυχερούς που μπορείτε να το διαβάσετε έστω και μεταφρασμένο, είναι ένα δώρο του Σοφοκλή σε όλους μας γραμμένο το 428πΧ. και ακόμα και σήμερα είναι εξαιρετικό και διαχρονικό.

Ένα ψυχολογικό θρίλερ, επάξιο και συγκρινόμενο με τα σενάρια της εποχής μας, υπερτερεί ξεκάθαρα!