Πώς μας χόρεψαν τα παλιά παραμύθια

Μια ολόκληρη παραμυθοχώρα κρύβεται πίσω από την αυλαία. Παραμύθια που συντροφεύουν την ανθρωπότητα για δεκάδες χρόνια, έχουμε τη χαρά ακόμα και σήμερα, εκτός από το να τα διαβάζουμε ή να τα βλέπουμε σε οθόνες, να τα χαζεύουμε σε σκηνές και να ζωντανεύουν δια του μπαλέτου. Οδεύουμε προς τις γιορτές, προετοιμαστείτε για το όνειρο που σίγουρα θα ζωντανέψει στα θέατρα ή ακόμα, αν έχετε και παιδιά μπορείτε να προμηθευτείτε τα παραμύθια είτε σε παιδικά βιβλία εικονογραφημένα, είτε να τα αναζητήσετε στο λογοτεχνικό κομμάτι. Πάμε όμως να τα δούμε..

 

 

Η ωραία κοιμωμένη

Παραμύθι του Σαρλ Περώ που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1697. Σε μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, έγινε παράσταση μπαλέτου όπου η ωραία κοιμωμένη, η πριγκίπισσα, βρίσκεται σε λήθαργο, όπως και όλο το βασίλειο από κατάρα της μιας από τις επτά μοίρες, κατά τη γέννησή της. Η όμορφη νεαρή θα ξυπνήσει μόνο με το φιλί του πρίγκηπα!

 

 

 

Λίμνη των Κύκνων

Η ιστορία είναι βασισμένη σε ρωσικά παραμύθια σε συνδυασμό με έναν γερμανικό μύθο. Είναι γραμμένο για την παράσταση μπαλέτου σε μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι το 1875 και το 1877 ανέβηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας. Πρόκειται για τη μεταμόρφωση της νεαρής Οντέτ σε κύκνο, λόγω μιας κατάρας και της προσπάθειας του Πρίγκιπα Ζίγκφριντ να τη σώσει. Κατά την προσπάθειά του αυτή έχει να αντιμετώπίσει τον μάγο Ρόθμπαρτ και την κόρη του Οντίλ που προσπαθούν να τον ξεγελάσουν. Τελικά η αγάπη νικά..

 

 

 

Καρυοθράυστης

Η ιστορία είναι βασισμένη στο έργο Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών του Ε.Τ.Α Χόφμαν από τον Αλέξναδρο Δουμά. Σε μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, το έργο συνετέθη το 1892 και την ίδια χρονιά ανέβηκε και στη σκηνή για πρώτη φορά. Μια κοπέλα, την παραμονή των Χριστουγέννων παίρνει δώρο από τον νονό της έναν κινούμενο στρατιώτη που λέιτουργεί και ως καρυοθραύστης. Τη νύχτα, ο Καρυοθραύστης και όλα τα παιχνίδια του δωματίου ζωντανεύουν και η περιπέτεια ξεκινά!

 

 

 

Δον Κιχώτης

Βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες. χορογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Μαριύς Πετιπά το 1869 και την ίδια χρονιά ανέβηκε στο Μπολσόι. Το μπαλέτο αυτό έχει διάφορες παραλλαγές και παρακολουθούμε τις περιπέτειες του ήρωα. Συνήθως βασίζεται στην ιστορία του έρωτα του Μπαζίλιο και της Κίτρι.

 

 

 

Σταχτοπούτα

Το γνωστό σε όλους μας παραμύθι με τη Σταχτοπούτα, τις κακές αδερφές, τον πρίγκιπα και το γοβάκι, χορογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον χορευτή και χορογράφο Λουί Αντουάν Ντιπόρ το 1813. Τη μεγάλη του φήμη όμως το μπαλέτο της Σταχτοπούτας την απέκτησε το 1945, όταν γράφτηκε η μουσική από τον Σεργκέι Προκόπιεφ κατά παραγγελία των μπαλέτων Κίροφ κάνοντας την πρεμιέρα στη Μόσχα.

 

 

 

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με τις οικογένεις των Καπουλέτων και των Μοντέγων και του μοιραίου έρωτα του Ρωμαίου και της Ιουλίετας. Ο Σεργκέι Προκόφιεφ συνέθεσε για πρώτη φορά τη μουσική για το μπαλέτο αυτό το 1934 κι έκανε πρεμιέρα το 1938 στην Τσεχοσλοβακία. Απογειώθηκε όμως με την επικρατέστερη εκδοχή του σαν μπαλέτο, από τα Κίροφ το 1940 σε χορογραφία Λεονίντ Λαβρόφσκι και ερμηνευτές τη Γκαλίνα Ουλάνοβα και τον Κονσταντίν Σεργκέγιεφ.

 

 

 

Πηγές:

balletly.gr / tch.gr / βικιπαιδεία