Έξι ιδιαίτερα ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα από την αρχή του είδους έως σήμερα

Από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα θα παρακολουθήσουμε μια εικόνα της εξέλιξης του είδους των αστυνομικών μυθιστορημάτων στη χώρα μας. Φυσικά, έχουμε την τιμή το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα στην ιστορία να είναι ελληνικό! Το επιβεβαιώνουν και μεγάλοι συγγραφείς, όπως ο Σουηδός Άρνε Νταλ ο οποίος τον Νοέμβριο του 2018 παραδέχτηκε στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας, ότι η πρώτη αστυνομική ιστορία του κόσμου ήταν αυτή του Οιδίποδα!

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή. (Πρώτη παρουσίαση ίσως το 428π.Χ)

Ο Βασιλιάς της Θήβας, ο Λάιος, αποκτάει ένα παιδί για το οποίο παίρνει χρησμό από την Πυθία ότι αυτό θα σκότωνε τον πατέρα και θα παντρευόνταν τη μητέρα του. Από φόβο μη συμβεί κάτι τέτοιο, ο Λάιος δένει τα πόδια του μωρού (Αυτό σημαίνει και το όνομα Οιδίποδας, οίδημα στα πόδια από τα δεσμά) και το δίνει σε έναν έμπιστο δούλο του να το σκοτώσει σε ένα βουνό. Αυτός το λυπήθηκε και απλά το άφησε εκεί ζωντανό. Το μωρό σώζεται από κάποιον που το βρήκε και το παρέδωσε στον Βασιλιά της Κορίνθου, ο οποίος δεν είχε παιδιά. Μεγαλώνοντας, ο Οιδίποδας και ψάχνοντας να βρει τι έχει συμβεί στο παρελθόν του, πέφτει πάνω στον ίδιο χρησμό. Ότι θα σκοτώσει τον πατέρα του και θα παντρευτεί τη μητέρα του. Αποφασίζει να φύγει από την Κόρινθο, από φόβο μη συμβεί κάτι τέτοιο! Στο ταξίδι του συναντάει τον Λάιο με τους φρουρούς του, μη γνωρίζοντας ότι είναι ο φυσικός του πατέρας, αφού ποτέ του δεν τον είχε δει, τσακώνονται και τους σκοτώνει όλους, μαζί και τον πατέρα του! Φτάνοντας στη Θήβα, λύνει το αίνιγμα της Σφίγγας, όπου μόνο όποιος το έλυνε μπορούσε να περάσει κι επειδή κανείς άλλος ταξιδιώτης δεν το είχε λύσει ως τότε, η Σφίγγα, το μυθικό αυτό τέρας, έπεσε. Έτσι. ο Οιδίπους σώζοντας την πόλη από αυτήν, ανακυρήχθηκε βασιλιάς της Θήβας και παντρεύτηκε αναπόφευκτα την … μητέρα του, Ιοκάστη, τη χήρα του θανόντος βασιλιά Λάιου!

Ένα αστυνομικό σενάριο μυστηρίου που ξεπερνάει κάθε προσδοκία του ανατρεπτικού. Έχει απασχολήσει παγκοσμίως τους κύκλους της τέχνης και της ψυχολογίας και στο πέρασμα των αιώνων έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία δημιουργία του Σοφοκλή και όχι μόνο.

Το ¨Οιδίπους Τύραννος” μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ

 

Κίτρινος Φάκελος του Μ. Καραγάτση (1955)

Ένα μεγάλο μυθιστόρημα στη γραμμή της γνησιότερης παράδοσης τους είδους, όπου το ενδιαφέρον της πλοκής συναγωνίζεται το ενδιαφέρον της κοινωνικής και της ατομικής ψυχογραφικής παρατήρησης. Οι δραματικές συγκρούσεις στο εσωτερικό μιας ομάδας ανθρώπων, όπου το συμφέρον καταργεί κάθε αίσθημα αλτρουισμού, διογκώνοντας στο έπακρο τα νοσηρά πάθη.
Ο κεντρικός ήρωας, ο λογοτέχνης και δικηγόρος Μάνος Τασάκος, ο δυναμικός κατακτητής, ο ηθικά αδιάφορος, ο σκληρός πειραματιστής του ανθρώπινου πάθους, αλλά και ο νοήμων, ο ιδιοφυής, ο ευαίσθητος και συγκλονιστικά ανθρώπινος, θα μείνει στη λογοτεχνία μας ολοζώντανος τύπος αυθύπαρκτος, απ’ τις μορφές εκείνες που συνεχίζουν αυτόνομη και αυτοτελή τη ζωή τους και έξω από τις σελίδες όπου τις πρωτόστησε ο δημιουργός τους. «Οποιοδήποτε μυθιστόρημά μου» έλεγε ο Καραγάτσης «μπορώ να σας το διηγηθώ αρκετά λεπτομερώς, μέσα σε μισή ώρα. Αλλά τον “Κίτρινο Φάκελλο” μού είναι αδύνατον να τον διηγηθώ! Όχι επειδή δεν υπάρχει πλοκή. Απεναντίας, τα πολυποίκιλα γεγονότα περιπλέκονται με συνέπεια τόσο αρρήκτως αδέκαστη, ώστε οποιαδήποτε από τις αμέτρητες λεπτομέρειες κι αν λησμονήσω, η διήγησή μου γίνεται ακατανόητη. Ο “Κίτρινος Φάκελλος” είναι μυθιστόρημα που πρέπει να το διαβάζουν, κι όχι παραμύθι που μπορεί να το διηγούνται”.

Το “Ο Κίτρινος Φάκελος” μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ

 

Έγκλημα στα παρασκήνια του Γιάννη Μαρή (1960)

… “Η παράσταση, κατά το πρόγραμμα, θα άρχιζε ακριβώς στις εννιάμιση.”…
Όμως λίγο πριν από την έναρξη…
“-Σκότωσαν την πρωταγωνίστρια! Σκότωσαν την πρωταγωνίστρια! Ένα γιατρό!”
… Η Ρόζα Βαργή, η πρωταγωνίστρια, βρίσκεται νεκρή στο καμαρίνι της που είναι κλειδωμένο από μέσα. Πώς όμως; Ποιος είναι ο δολοφόνος; Οι υποψίες στρέφονται…
Αλλά ας αφήσουμε τον Αστυνόμο Μπέκα να λύσει το μυστήριο και να αποκαλύψει τον δολοφόνο, όπως εκείνος ξέρει…

Το “Έγκλημα στα Παρασκήνια” μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ

 

Το Λάθος του Αντώνη Σαμαράκη (1965)

Το Καθεστώς είναι ο τέλειος μηχανισμός εξόντωσης του ανθρώπου. Όπλο του οι πράκτορες της Ασφάλειας, και η αμείλικτα τετράγωνη λογική τους. Όπλο του, επίσης, η επίμονη διάκριση μόνο ανάμεσα σε οπαδούς και εχθρούς.
Ο πολίτης που είναι ύποπτος για συνωμοσία ενάντια στο Καθεστώς πρέπει να βγει από τη μέση. Κι αφού ο μόνος μάρτυρας κατηγορίας (ή υπεράσπισης) είναι δολοφονημένος από τους ίδιους τους πράκτορες, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο: ο πολίτης θα αντιμετωπιστεί με μια δήθεν φιλική ανθρώπινη συμπεριφορά για να σπάσει ή να αποδράσει κατά τη μεταφορά του για ανάκριση προκειμένου να αποδειχθεί η ενοχή του και να εξοντωθεί “δικαιολογημένα” από την Ασφάλεια.
Στη διάρκεια του ταξιδιού, όμως, ο απάνθρωπος ορθολογισμός και η μαθηματική αντίληψη του Καθεστώτος και της Ασφάλειας θα βρεθούν απέναντι σε ένα απρόοπτο· σε ένα λάθος. Ο πολίτης και ο ένας από τους πράκτορες προλαβαίνουν ακούσια να μοιραστούν στιγμές απροσποίητα ανθρώπινες· μια βόλτα, η πλαζ, μια μπάλα, το λούνα παρκ.
Αρκεί ένας κόκκος ανθρωπιάς για να βραχυκυκλώσει την αμείλικτη τελειότητα του καθεστωτικού Σχεδίου και του μηχανισμού της εξόντωσης;

Το “Το Λάθος”μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ

 

Κινέζικα Κουτιά της Σώτης Τριανταφύλλου (2006)

Η ιστορία που αφηγείται αυτό το βιβλίο συμβαίνει σε τρεις νεοϋορκέζικες γειτονιές. Στην Τσάινατάουν· στην Κουζίνα της Κόλασης και στην Κρεαταγορά, στο δυτικό Μανχάτταν. Είναι το 1989: η χειρότερη χρονιά για την πόλη της Νέας Υόρκης. Μέσα στην αποπνικτική ζέστη και κάτω από τη βροχή, οι μισοχαλασμένες επιγραφές του νέον αναβοσβήνουν πάνω από σκοτεινές τζαμαρίες· πίσω από τις ίδιες τζαμαρίες συμβαίνουν εγκλήματα. Τα μυστήρια δεν αποκαλύπτονται· οι απαντήσεις μοιάζουν με κινούμενους στόχους και η ιστορία με κινέζικα κουτιά: όταν ανοίγεις το ένα, βρίσκεις μέσα ένα μικρότερο και στο τέλος ένα μικρότερο, επτασφράγιστο. Γίνονται επτά φόνοι· οι ζωές των θυμάτων παραμένουν διφορούμενες, αν όχι μυστικές· ένας άνθρωπος μαθαίνει να βαδίζει· ένα κορίτσι ταξιδεύει ψάχνοντας κάτι και βρίσκοντας τον έρωτα και τον θάνατο· μια εκκεντρική γηραιά κυρία ζει στα βάθη του Μπρούκλυν ανάμεσα σε σκονισμένα αντικείμενα και αρχαία χειρόγραφα. Μερικά γεγονότα συμβαίνουν μπροστά σ’ ένα μεγάλο παράθυρο με θέα στην κινέζικη συνοικία, μερικά μπροστά σ’ ένα παράθυρο με θέα νταλίκες απ’ όπου τη νύχτα ξεφορτώνουν τα σφαγμένα ζώα· άλλα γεγονότα συμβαίνουν μπροστά σ’ ένα τρίτο με θέα μια ρημαγμένη γειτονιά στο Μπρούκλυν. Στο εργοστάσιο που φτιάχνει κουλουράκια της τύχης ακούγονται προφητείες· και στις στοές του υπογείου της Νέας Υόρκης φημολογείται ότι κυκλοφορούν βρυκόλακες. Τα “Κινέζικα κουτιά” είναι θραύσματα της ζωής ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ, του Στούαρτ Μαλόουν, που κυνηγάει μια χίμαιρα καθώς περιπλανιέται, υπνοβατώντας, στη Νέα Υόρκη που είναι κάτι περισσότερο από μια μητρόπολη· που είναι μια κατάσταση του μυαλού.

Το ¨Κινέζικα Κουτιά” μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ

 

Τυφλά ψάρια του Δημήτρη Σίμου (2018)

Το άψυχο σώμα μιας νεαρής μητέρας ανακαλύπτεται στα βράχια της θάλασσας, δίπλα στην αλάνα του Φάρου. Ο αστυνόμος Καπετάνος καλείται να ξεμπλέξει το κουβάρι ενός φόνου που θα εμφανίσει μπροστά του ένα στοιχειωμένο παρελθόν.
Ο υπόκοσμος βγαίνει από το σκοτάδι αναζητώντας μια θέση στο φως με ανταμοιβή το χρήμα. Μυστικά αίματος μέσα στην οικογένεια. Αδελφικοί δεσμοί που καμουφλάρονται. Το φως μπορεί να δώσει τη λύση. Τα ψάρια πρέπει να τυφλωθούν, να χάσουν το πλεονέκτημα του καμουφλάζ.
Μια παράνομη ερωτική σχέση οδηγεί στην καταστροφή. Η προσπάθεια αναρρίχησης στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα θα αποτελέσει την αρχή για το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι χωρίς νικητή.
Μετά το βραβευμένο μυθιστόρημα Τα Βατράχια, ο Δημήτρης Σίμος επιστρέφει σε ακόμη πιο Σκοτεινά Νερά… Το Τυφλά Ψάρια είναι η πολυαναμενόμενη δεύτερη υπόθεση του αστυνόμου Καπετάνου.

Το “Τυφλά Ψάρια” μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ