Η αλήθεια πίσω από 5 σπουδαία βιβλία όλων των εποχών

Ενδιαφέρουσες μικρές ιστορίες για το πώς εμπνεύστηκαν σπουδαίοι συγγραφείς τα σπουδαία έργα τους!

Moby-Dick – Herman Melville

Ο Melville ήταν μέλος του πληρώματος του φαλαινοθηρικού πλοίου Acushenet Pacific του Ειρηνικού και μεγάλο μέρος της έμπνευσής του προήλθε από τις εμπειρίες του στο πλοίο, αλλά και πριν από αυτό τον είχε συνεπάρει η τραγική τύχη του φαλαινοθηρικού πλοίου Essex, που χτυπήθηκε και βυθίστηκε από μια φάλαινα 80 τόνων το 1820. Είχε συναντήσει τον καπετάνιο του Essex. Περιέγραψε τον George Pollard ως τον πιο ιδιαίτερο άνθρωπο που είχε γνωρίσει ποτέ.

Η Φάρμα Των Ζώων – George Orwell

Η ιστορία για τα γεγονότα που οδήγησαν στη ρωσική επανάσταση γεννήθηκε στο μυαλό του συγγραφέα σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Σε συνέντευξή του το 1952, ο Όργουελ μίλησε για τη στιγμή που βρέθηκε κοντά σε ένα αγόρι που χτυπούσε ένα άλογο και η έμπνευση ήρθε καθώς βλέποντας το άλογο, συνειδητοποίησε ότι αν τα ζώα αντιληφθούν τη δύναμή τους, ο άνθρωπος δε θα έχει καμιά εξουσία επάνω τους και ότι οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τα ζώα όπως οι πλούσιοι τους εργάτες. Κι έτσι γεννήθηκε η Φάρμα Των Ζώων.

Άννα Καρένινα – Leo Tolstoy

Η ιδέα του έργου γεννήθηκε στο μυαλό του Τολστόι αφού η Anna Pirogova, συγγενής της συζύγου του Τολστόι και ερωμένη του καλού του φίλου Alexander Bibikov, έπεσε στις γραμμές του τρένου της Μόσχας, αφήνοντας ένα σημείωμα: “Είστε ο δολοφόνος μου, να είστε ευτυχισμένος, αν ένας δολοφόνος μπορεί να είναι ευτυχισμένος” Ο συγγραφέας κλήθηκε να αναγνωρίσει το πτώμα. Τα λόγια στο σημείωμα στοίχειωσαν τον Τολστόι καθώς και η θέα του μη αναγνωρίσιμου προσώπου της Anna Pirogova κι έτσι η τύχη της μέλλουσας ηρωίδας ήταν προκαθορισμένη.

Miss Marple -Agatha Christie

Η συγγραφέας εμπνεύστηκε την ηρωίδα από την ίδια της τη γιαγιά! Σε αδημοσίευτες συνεντεύξεις του ’60 (που τις ανακάλυψε ο εγγονός της το 2008) η συγγραφέας αποκάλυψε ότι η γιαγιά της παρόλο που ήταν ένας πολύ χαρούμενος άνθρωπος, όταν περίμενε το κακό από κάποιον ή από κάτι αυτό με τρομακτική ακρίβεια… συνέβαινε!

Misery – Stephen King

Η σύντομη ιστορία του Evelyn Waugh’s στάθηκε η έμπνευση του συγγραφέα για το πολύ γνωστό του έργο. Σε αυτήν την ιστορία ένας άντρας κρατούμενος σε χωριό της Νότιας Αμερικής, εξαναγκάζεται από τον σερίφη να του διαβάζει διαρκώς τις ιστορίες του Καρόλου Ντίκενς! Φυσικά, επειδή ο Κινγκ είναι ο Κινγκ το πήγε ένα βήμα παραπέρα!

Πληροφορίες από: bookaxe.com