Τα γεμάτα ενδιαφέρον παλαιότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου

Αναλλοίωτα στο χρόνο, διατηρούν ακόμα τη φήμη τους και κουβαλούν στην πλάτη τους μια ιστορία πολλών χρόνων. Πολλά βιβλία από παλιά βιβλιοπωλεία που ακόμα επιτελούν το έργο τους!

Livraria Bertrand, Λισαβόνα Πορτογαλία

Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες το εν λόγω βιβλιοπωλείο διατηρεί τον επίσημο τίτλο του παλαιότερου βιβλιοπωλείου στον κόσμο. Άνοιξε τις πόρτες του το 1732 και παρά τις πολλές αλλαγές ιδιοκτησίας λειτουργεί μόνιμα σαν βιβλιοπωλείο μέχρι και σήμερα, όπου διαθέτει αλυσίδα με πάνω από 50 καταστήματα σε όλη την Πορτογαλία, διατηρώντας τη θέση ως η καρδιά πολιτισμού και πνεύματος στη χώρα.

Korn & Berg, Νυρεμβέργη Γερμανία

Σύμφωνα με την Korn & Berg το εν λόγω βιβλιοπωλείο θεωρείται ως το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στη Γερμανία και κατά τους υποστηρικτές της θεωρείται το παλαιότερο του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1531 από τον Johann Ott, εκδότη και πωλητή βιβλίων μουσικής και έλαβε τη βασιλική τιμή ‘Hanns Ottler Puchferer’ από τον βασιλιά Φερδινάνδο I ως αναγνώριση της εξαιρετικής δουλειάς του. Στο πέρασμα των χρόνων έχουν υπάρξει περίοδοι διακοπής των εμπορικών συναλλαγών του καταστήματος και γεγονότα που έχουν εμποδίσει τη λειτουργία του, όπως οι πλημμύρες του 1784, η δολοφονία του ιδιοκτήτη του το 1806 για την ανακάλυψη ενός κειμένου κατά του Ναπολέοντα, καθώς και τον βομβαρδισμό του κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Παρόλα αυτά όμως το βιβλιοπωλείο ανασυγκροτείται ξανά και ξανά.

Moravian Bookshop, Βηθλεέμ Πενσιλβανία, US

Το εν λόγω βιβλιοπωλείο άνοιξε το 1745- και είναι το παλαιότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες- από τον ξενοδόχο Samuel Powell κατόπιν εντολής ενός επισκόπου που ήθελε ένα τέτοιο κατάστημα να εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες των ενοριών του. Με το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε διευρύνοντας τη θεματολογία των τίτλων του και αυξάνοντας εντυπωσιακά τον αριθμό των βιβλίων του. Λέγεται λοιπόν ότι αυτό το βιβλιοπωλείο είναι στοιχειωμένο από μια σκοτεινή φιγούρα-φάντασμα κάτι που ταιριάζει απόλυτα με το στυλ αυτής της πόλης!

Hatchards, Λονδίνο, UK

Το παλαιότερο βιβλιοπωλείο της Αγγλίας είναι το Hatchards, το οποίο άνοιξε το 1797. Με τη βασιλική σφραγίδα το βιβλιοπωλείο αυτό έχει αγαπηθεί από πολλούς συγγραφείς και διαθέτει πρώτες και ειδικές εκδόσεις βιβλίων που φέρουν τις υπογραφές των συγγραφέων τους. Με ξεχωριστό στυλ είναι το κατάλληλο μέρος για τους λάτρεις των βιβλίων να περιηγηθούν στη λογοτεχνική κληρονομιά της πόλης.

Librairie Galignani, Παρίσι, Γαλλία

Το βιβλιοπωλείο αυτό άνοιξε το 1801 στο Παρίσι. Ιδρυθέν της οικογένειας Galignani για έξι γενιές αποτελεί προορισμό ορόσημο για τους αγγλόφωνους Παριζιάνους. Η λογοτεχνική κληρονομιά της οικογενείας είναι μεγάλη, αφού ο Simone Galignani ήταν ένας από τους πρώτους χρήστες του τυπογραφείου του Gutenberg ανοίγοντας δικό του εκδοτικό οίκο στη Βενετία το 1520. Το εν λόγω βιβλιοπωλείο έχει επιβιώσει από τους πολέμους και τις πολιτικές αναταραχές και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό μέρος της λογοτεχνικής κοινότητας των Παρισίων.

Πληροφορίες από: bookaxe.com