Διακοποβιβλία

Ενδιαφέρουσες ιστορίες που μπορείτε να τις πάρετε μαζί σας στη θάλασσα και να τις διαβάσετε τις ελεύθερες ώρες των διακοπών σας!

Αυτοκτονώντας ασύστολα του Άυγουστου Κορτώ.

Παρότι δεν είμαι φαν του, έχω να πω οτι όταν διάβασα το εν λόγω βιβλίο, διασκέδασα πολύ με την ηρωίδα, μια κακομαθημένη κοπέλα που είχε μάθει να ζει έχοντάς τα όλα. Δεν άργησε όμως να γνωρίσει τον έναν και μοναδικό άντρα, που της έβαλε τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι και τί άλλο της έμενε να κάνει, αφού έβλεπε με απόγνωση, τον κόσμο της χλιδής της να χάνεται; Μα φυσικά, να αυτοκτονεί ασύστολα! Όλη αυτή η κατάρρευση του δικού της κόσμου και ο βιαστικός, λόγω του έρωτά της, συμβιβασμός με τη νέα, πιο χύμα φάση, την οδηγούν σε καταστάσεις που είναι άκρως διασκεδαστικές. Και για να γίνω πιο σαφής, έχει τύχει να δανείσω αυτό το βιβλίο σε άνθρωπο, που δεν είχε διαβάσει ποτέ του λογοτεχνία και το ολοκλήρωσε σε δυο μέρες με ενθουσιασμό.

Τρυποκάρυδος του Τομ Ρόμπινς.

Τί να πρωτογράψω γι΄αυτό το βιβλίο; ο Ρόμπινς κοίταξε ένα πακέτο τσιγάρων camel, και το ζωντάνεψε σε 285 σελίδες! Μια φανταστική κυριολεκτικά ιστορία, που μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο αλλοπρόσαλλο, μα τόσο ελκυστικό. Είναι από τα λίγα βιβλία που ταιριάζει σε όλα τα προφίλ ανθρώπων, μιας και δε λείπει από μέσα ο σαρκασμός για τα μηδαμινά πράγματα που ασχολείται ο κόσμος, αλλά και ο ρομαντισμός, όχι ο γλυκανάλατος, ο άλλος, ο πολύ διακριτικός, που ακόμα και ο πιο σκληροπυρηνικός θα  εκτιμήσει. Αυτό κατά την ταπεινή μου άποψη τοποθετεί τον Ρόμπινς σε μια κατηγορία λογοτεχνών, που αποτελείται μόνο από τον ίδιο! Παραθέτω δύο προτάσεις που εκφράζονται στο βιβλίο και δείχνουν αυτήν την εναλλαγή “Τέλει να κεγάσει τον κόσμο μια Κόκα.” και Έχει λόγο να υπάρχει το φεγγάρι;” Η συνέχειά τους είναι αφοπλιστική…

Φτωχή Μάργκο της Σώτης Τριανταφύλλου.

Μην ξεγελιέστε από τον τίτλο, δε μοιάζει με το κοριτσάκι με τα σπίρτα.. Είναι η ιστορία της έφηβης Μάργκο, που αποφασίζει να αφήσει την οικογένειά της σε μια επαρχιακή πόλη του Μίσιγκαν και να καταλήξει στο Hollywood. Η ιστορία είναι ένα συνοθήλευμα του πως αισθάνεται μια εφηβική ψυχή στην Αμερική του ’90 και στην καταπιεστική επαρχία μα και στην αχαλίνωτη πόλη. Χαίρομαι, γιατί γνώρισα το έργο της Τριανταφύλλου, σε ηλικία που το ύφος της ήταν ελκυστικό για μένα. Τη συγγραφική της εξέλιξή της όμως δεν την έχω μελετήσει γιατί από ένα σημείο και μετά έδειξε μια μεταστροφή που με ξένισε.

Το Λυκόφως της Στέφανι Μέγιερ.

Αν κάνετε πολυήμερες διακοπές και προτιμάτε τους πιο στρωτούς έρωτες, προτείνεται η τετραλογία αυτή για την παραλία. Οι ταινίες είναι ένα καλό δείγμα του τί ακριβώς θα διαβάσετε, αλλά στα βιβλία υπάρχουν ορισμένες διαφορές. Πρόκειται λοιπόν, για τον μεγάλο έρωτα της Μπέλλα και του Έντουαρντ, που είναι βαμπίρ και η ιστορία του πώς η Μπέλλα αφήνει τον κόσμο των θνητών και ακολουθεί τον Έντουαρντ. Εντάξει, δε θα προβώ σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά το συνιστώ σε όποιον θέλει να ξεκουραστεί στις διακοπές του και να διαβάσει ένα επίσης ξεκούραστο βιβλίο. (τέσσερα βιβλία!)