Πέντε ευεργετικά βιβλία για μεγάλους και μικρούς

Το καπλάνι της βιτρίνας. Άλκη Ζέη. 1963

Η Μέλια και η Μυρτώ μεγαλώνουν σε ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους διηγείται ιστορίες για αρχαίους Έλληνες και ο Νίκος, ο Αθηναίος ξάδερφός τους, τους διηγείται την ιστορία ενός τίγρη, που ήταν το καπλάνι και βρισκόταν βαλσαμωμένο στο σαλόνι του σπιτιού τους. Η μαγική ιστορία συνεχίζεται και αφού ιστορικά γεγονότα θα κατακλύσουν τις ζωές τους. Το βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί σε 23 διαφορετικές γλώσσες. Είναι αυτοβιογραφικό, βραβευμένο κι έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 250.000 αντίτυπα.

Χριστουγεννιάτικη ιστορία. Κάρολος Ντίκενς. 1843

Ο ήρωας Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι τσιγκούνης και σκληρόκαρδος. Τον γνωρίζουμε ως τέτοιον και μας εντυπωσιάζει το πόσο ακλόνητα είναι μέσα του αυτά τα χαρακτηριστικά. Ώσπου τον επισκέπτονται διαδοχικά φαντάσματα του παρελθόντος και όχι μόνο.. Οι μαγικές αυτές επισκέψεις είχαν εξίσου μαγικό αποτέλεσμα για τον Σκρούτζ και τη ζωή του.. Συγκινητική νουβέλα του Ντίκενς που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 19 Δεκεμβρίου του 1843. Μια ιστορία που αγγίζει τις καρδιές μας και όσο εξάπτει τη φαντασία ενός παιδιού, άλλο τόσο μαλακώνει την καρδιά ενός μεγάλου.

Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά. Χάριετ Μπίτσερ Στόου. 1852

Η ιστορία του Θωμά, ενός νέγρου δούλου στο Κεντάκυ στα μέσα του 19ου αιώνα. Ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος και αγαπητός. Η περιπέτειά του γίνεται μεγάλη όταν το αφεντικό του αναγκάζεται, λόγω χρεών, να τον πουλήσει μαζί με ένα μικρό αγόρι. Ο αγώνας για την ελευθερία και ο αλτρουισμός του για την ελευθερία των γύρω του κάνει το βιβλίο αυτό πολύτιμο για κάθε ηλικία. Το ευαίσθητο θέμα που πραγματεύεται καθώς και ο τρόπος που παρουσιάζεται στον αναγνώστη, το κατέστησαν το δεύτερο καλύτερο βιβλίο σε πωλήσεις μετά την Αγία Γραφή

Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα. Μενέλαος Λουντέμης. 1956

Ο μικρός ήρωας του βιβλίου ζει σε ένα χωριό και όντας ορφανός και φτωχός δούλευε για ένα αφεντικό για να μπορεί να ζει. Αγαπούσε τα βιβλία, ήθελε να διαβάζει πολύ, μα το αφεντικό του δεν του το επέτρεπε για να μην αποσπάται από τη δουλειά. Από την άλλη, ο δάσκαλος του χωριού τον βοηθούσε όσο μπορούσε να εκπληρώνει κάθε μέρα το όνειρό του. Μέχρι που το ανακαλύπτει το αφεντικό και του απαγορεύει να ξαναδεί τον δάσκαλο, κάτι που ως αποτέλεσμα είχε να χωριστούν οι δρόμοι τους.. Το υπέροχο αυτό βιβλίο αυτό έχει γίνει best seller, έχει μεταφερθεί πολλές φορές στο θέατρο και θεωρείται ως αυτοβιογραφικό.

Και για το τέλος άφησα το βιβλίο που δε χωρούν συστάσεις. Που ταξιδεύουμε μαζί του είτε είμαστε 2 είτε 30, είτε 100 χρονών. Που κάθε φορά που το διαβάζουμε κάτι καινούριο μας μαγεύει. Που ακολουθούμε πιστά τον μικρό μας ήρωα στα αστρικά του ταξίδια και κάθε φορά είναι σα να ταξιδέψαμε πρώτη φορά!

“Έδειξα το αριστούργημά μου στους μεγάλους και τους ρώτησα αν το σχέδιό μου τους τρόμαζε. Μου απάντησαν; “Γιατί να μας τρομάζει ένα καπέλο;” Το σχέδιό μου δεν έδειχνε ένα καπέλο. Έδειχνε έναν βόα που χώνευε έναν ελέφαντα…Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν ποτέ τίποτα από μόνοι τους και είναι κουραστικό για τα παιδιά να τους εξηγούν ξανά και ξανά.”

Αυτός ήταν ο πιλότος της ιστορίας και αυτός είναι ο μικρός πρίγκιπας

“..Όταν θα κοιτάζεις τον ουρανό τη νύχτα, αφού εγώ θα μένω σε ένα απ’ αυτά, αφού εγώ θα γελάω σε ένα απ’ αυτά, θα είναι για σένα λοιπόν σαν να γελάνε όλα τ’ αστέρια. Εσύ θα έχεις αστέρια που ξέρουν να γελάνε.”

Ο “Μικρός Πρίγκιπας” γράφτηκε από τον Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ το 1943 και είναι αφιερωμένο κατά τον συγγραφέα στην αρχή του βιβλίου, στο παιδί που υπήρξε κάποτε ένας μεγάλος, φίλος του…