Στίβεν Κινγκ. Το βιβλίο που έγινε η δεύτερη καλύτερη ταινία τρόμου όλων των εποχών

Μιλάω φυσικά για τη “Λάμψη” (The Shining), που γράφτηκε από το Στίβεν Κινγκ το 1977 και σκηνοθετήθηκε από τον Στλάνλεϊ Κιούμπρικ το 1980. Δύο τεράστια ονόματα στο χώρο της τέχνης, που δικαίως θα διεκδικούσαν το στέμα του βασιλιά. Πόσοι γνωρίζετε όμως ότι ο ίδιος ο συγγραφέας αποστασιοποιήθηκε, κρατώντας αρνητική στάση απέναντι στη μεταφορά του έργου του στη μεγάλη οθόνη, αμέσως μετά την προβολή του;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Στήβεν Κινγκ ύστερα από μια επιτυχημένη σειρά μυθιστορημάτων με ψευδώνυμα ( δεν χρησιμοποιούσε εξ’αρχής το όνομα του για εμπορικούς σκοπούς), κυκλοφορεί μεταξύ ακόμη δύο έργων με το όνομα του, τη “Λάμψη”:

“Το Ξενοδοχείο Θέα φημιζόταν ως το πιο όμορφο θέρετρο στον κόσμο από άποψη φυσικής ομορφιάς. Ο Τζακ Τόρανς, όμως, ο νέος χειμερινός επιστάτης, με τη σύζυγό του Γουέντι και τον πεντάχρονο γιο τους Ντάνι είδαν πολύ περισσότερα από την εξαιρετική ομορφιά του.
Ο Τζακ θεώρησε το Ξενοδοχείο Θέα σαν μια ευκαιρία, μια απελπισμένη φυγή από την αποτυχία και την απογοήτευση. Η Γουέντι είδε αυτό το μοναχικό καταφύγιο σαν μια τελευταία ευκαιρία για να διατηρηθεί η συνοχή της οικογένειάς τους. Και ο Ντάνι;… Ο Ντάνι, ο οποίος ήταν προικισμένος με το χάρισμα της προφητείας –ευλογία ή κατάρα;–, έβλεπε οράματα που ξεπερνούσαν τις δυνατότητες αντίληψης ενός μικρού παιδιού. Αισθανόταν το κακό κουρνιασμένο ανάμεσα στα εκατόν δέκα άδεια δωμάτια του ξενοδοχείου· το κακό παραμόνευε ειδικά γι’ αυτούς.”
Ένα βιβλίο γεμάτο ένταση, τρόμο και αγωνία που συστήνεται για τους λάτρεις του είδους και για όσους αγαπούν διαβάζοντας, να φαντάζονται τον κόσμο του μεταφυσικού και του παραλόγου. Ένας τέτοιος αναγνώστης ήταν και ο Στλάνλεϊ Κιούμπρικ, ο οποίος ένα διάστημα υπήρξε χωμένος στα βιβλία προκειμένου να βρει την επόμενη επιτυχία του, όπως και έγινε. Μόλις ανακάλυψε τη “Λάμψη”, ο Κιούμπρικ αγόρασε τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου, ώστε να μεταφέρει το σενάριο αυτό στην ιστορία του κινηματοφράφου. Ο Κινγκ έστειλε στο σκηνοθέτη το σενάριο μεταφερόμενο από μυθιστόρημα και ο Κιούμπρικ το αγνόησε! Αποφάσισε να γράψει μόνος του το σενάριο της ταινίας και λίγο καιρό μετά, το 1980 η “Λάμψη” κάνει το ντεμπούτο της ως ταινία.

Πόσες φορές έτυχε να ακούσετε για κάποιο αγαπημένο σας βιβλίο που θα γίνει ταινία και να φοβάστε μην απογοητευτείτε με το αποτέλεσμα, αφού στο μυαλό τις εικόνες τις γέννησε η φαντασία και ο σκηνοθέτης ίσως να μην έχει την ίδια οπτική με εσάς; Αυτό συνέβη στον συγγραφέα ιστοριών φαντασίας και τρόμου και είδε τη δουλειά του να αλλοιώνεται μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη, καθώς ο τελευταίος έκανε επιλογές που ο συγγραφέας ήταν αντίθετος. Αυτομάτως όσα ήθελε να περάσει ο Κινγκ, ένα μυσταγωγικό τρόπο εξέλιξης του τρόμου στη διάρκεια του έργου και μία εξελικτική διαδικασία κορύφωσης, ο Κιούμπρικ τα έκανε βατά και απότομα! Φυσικά μοναδικός στο ειδος του, εστίασε σε σκηνοθετικές εκπλήξεις που σου κόβουν την ανάσα, απογοήτευσε όμως το δημιουργό του ίδιου του έργου ακόμη και με τις επιλογές των ηθοποιών! Για τον Τζακ Νίκολσον που υποδύεται τον Τζακ Τόρανς, ο Κινγκ  πίστευε (ακόμη το πιστεύει), ότι δεν υπήρχε στην ερμηνεία του αρκετό μυστήριο πίσω απ’το αν έχανε ή όχι τα λογικά του. Αντιθέτως! Ο εξαιρετικός ηθοποιός είχε ήδη παίξει στη “Φωλιά του Κούκου”, οπότε ο θεατής τον είχε συνδιάσει με τρελό εξαρχής. Όσο για την έξοχη ηθοποιό Σέλεϊ Ντιβάλ, που έπαιζε τη Γουέντι, τη γυναίκα του Τζακ στην “Λάμψη”, ο Κινγκ είπε, “Η Σέλεϊ Ντιβάλ, στον ρόλο της Γουέντι είναι ίσως ένας από τους πιο μισογύνικους και σεξιστικούς χαρακτήρες που έχουν υπάρξει ποτέ στο σινεμά. Βασικά υπάρχει μόνο για να τσιρίζει και να μην αντιλαμβάνεται τίποτα, και αυτή δεν είναι σίγουρα η γυναίκα για την οποία έγραφα εγώ”.

Ο Στίβεν Κινγκ και ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ (ο οποίος πέθανε το 1999),συναντήθηκαν μόνο μία φορά στη ζωή τους, πριν πολλές δεκαετίες, “Η Λάμψη” είναι η δεύτερη καλύτερη ταινία τρόμου, ακολουθώντας την ταινία “Ψυχώ”, του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Ο Στίβεν Κινγκ γεννήθηκε, σαν σήμερα 21 Σεπτεμβρίου το 1947, στο Πόρτλαντ του Μέιν. Tο πρώτο μυθιστόρημά του, Κάρι, εκδόθηκε το 1974. Σήμερα, με περισσότερα από σαράντα μυθιστορήματα και διακόσια διηγήματα στο ενεργητικό του, αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ο κορυφαίος τεχνίτης του τρόμου και της φαντασίας αλλά και ως ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας.

Έχει επανειλημμένα αποσπάσει το Διεθνές Βραβείο Φαντασίας, τα βραβεία Bram Stoker, O.Henry, Nebula και άλλα, ενώ τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του από την Ένωση Συγγραφέων Τρόμου.
Tο 2003 το Εθνικό Ίδρυμα Βιβλίου των ΗΠΑ του απένειμε το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα. Πολλά μυθιστορήματα και νουβέλες του έχουν γίνει ταινίες για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση· ανάμεσά τους η Λάμψη και το Μίζερι, καθώς και οι υποψήφιες για Όσκαρ καλύτερης ταινίας Έκρηξη Οργής (Κάρι), Στάσου Πλάι Μου, Ρίτα Χέιγουορθ: Τελευταία Έξοδος και Το Πράσινο Μίλι.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα έργα του κατέχει Ο Μαύρος Πύργος, το επτάτομο έπος φαντασίας που από πολλούς θεωρήθηκε το κορυφαίο της καριέρας του.

 

Πηγές: ifeelradio.gr, menshouse.gr, Βικιπαιδεία