Το 1897 εκδόθηκε η “φοβερή” ιστορία που άνοιξε νέα μονοπάτια σε λογοτεχνία και κινηματογράφο

Listen to them, the children of the night. What music they play!”

Ο Ιρλανδός συγγραφέας Μπραμ Στόκερ αρεσκόταν στις άγνωστες καταστάσεις που μπορεί να υπάρχουν γύρω μας και δεν τις αντιλαμβανόμαστε. Γεννημένος στις 8 Νοεμβρίου του 1847 στο Κλόνταρφ της Ιρλανδίας, ήταν κριτικός θεάτρου κατά βάση. Συμφοιτητής με τον Όσκαρ Ουάιλντ, ο Στόκερ παντρεύτηκε την πρώην γυναίκα του Ουάιλντ!

Έχει γραφτεί από την ιστορικό Carol Margaret Davidson ότι αφορμή για το βιβλίο του “Δράκουλας¨ήταν ένας εφιάλτης του συγγραφέα, όπου ένας νεκρός βασιλιάς ξύπνησε διψώντας για αίμα. Εμπνευσμένος από τα βιβλία “Καρμίλα”, “Το βαμπίρ”, “Δεισιδαιμονίες Τρανσυλβανίας” ο Στόκερ έγραψε τον Δράκουλα, που αποτέλεσε την αρχή ενός νέου μονοπατιού στα λογοτεχνικά και κινηματογραφικά δρώμενα. Βασίστηκε ολίγον και στον Βλαντ Ντρακούλ (προσωνύμιο από τον τίτλο του Τάγματος των Δράκων), ο οποίος ήταν ένας Πρίγκηπας της Βλαχίας κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία και φημισμένος για τα σκληρά εγκλήματα που είχε διαπράξει κατά τις εκστρατείες της εποχής. Ο μύθος αρχίζει λοιπόν όταν ο Βλαντ αρνείται την πίστη του και δένεται με την κατάρα της αθανασίας, όταν μαθαίνει για την αυτοκτονία της συντρόφου του, που έβαλε τέλος στη ζωή της εξαιτίας ενός ψεύτικου μηνύματος ότι ο Βλάντ έχει σκοτωθεί.

Η ιστορία του Δράκουλα λίγο πολύ γνωστή, αποδόθηκε πολλάκις στον κινηματογράφο έως σήμερα. Σημαντικά όμως σημεία σταθμοί αυτής της πορείας είναι το 1922 όταν γυρίστηκε το “Νοσφεράτου” του Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου. Το βιβλίο από τη Βικτωριανή εποχή έως τότε δεν είχε γνωρίσει τόση δημοσιότητα, τότε όμως έγινε ανάρπαστο.

Το 1931, με το “Κόμης Δράκουλας” που σκηνοθέτησε ο Τοντ Μπρόουνινγκ και πρωταγωνίστησε ως Δράκουλας ο Μπέλα Λουγκόζι.

Το 1958 (κι έπειτα) με το “Δράκουλας, ο Βρυκόλακας των Καρπαθίων” με σκηνοθέτη τον Τέρανς Φίσερ και με τον αξεπέραστο Κρίστοφερ Λι στον πρωταγωνιστικό ρόλο, όπου με την ερμηνεία του καθήλωσε το κοινό και έκανε τη φιγούρα του Δράκουλα φίλο και εχθρό κάθε σπιτιού!

Το 1992 με το “Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ” σε σκηνοθεσία του Φράνσις Φορντ Κόπολα και πρωταγωνιστή τον Γκάρι Όλντμαν.

Ένα δημιούργημα του Μπραμ Στόκερ που ακόμα και σήμερα μπορεί να εμπνεύσει τη λογοτεχνία τρόμου και τον κινηματογράφο για νέες δουλειές, βασισμένες σε αυτήν την ιδιόμορφη προσωπικότητα του Δράκουλα..