Τέσσερις δυνατές γερμανικές ταινίες

Ο γερμανικός κινηματογράφος είναι δυνατός και πρωτοτυπεί σε πολλά σημεία. Δεν είναι τυχαίο για τη γερμανική κουλτούρα ότι πολλές ταινίες καταπιάνονται με θέματα ανθρωπιάς που αντιμάχεται την εξουσία. Τέσσερις αξιόλογες ταινίες που αν δεν τις έχετε δει σας τις προτείνω ανεπιφύλακτα!

Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες. 

Η πρώτη ταινία της λίστας προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2004, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Χανς Βαινγκάρτνερ με πρωταγωνιστές τους Ντάνιελ Μπρουλ, Γιούλια Γεντς, Στίπε Ερκεγκ. Ο γερμανικός τίτλος είναι Die fetten Jahre sind vorbei. 

Μια παρέα εισβάλλει σε πλούσια σπίτια και μετακινεί τα έπιπλα κάνοντας έτσι τον χώρο χαοτικό, αλλά δε ληστεύει, γιατί απλούστατα δεν είναι αυτός ο σκοπός της! Προσπαθούν να τονίσουν τη ματαιότητα του χρήματος μέσα από αυτήν την τακτική. Ενάντια στο σύστημα και με επαναστατική διάθεση, προσπαθούν να ταρακουνήσουν τους ιδιοκτήτες, ώστε να μη ζουν για το χρήμα και ότι επιφέρει αυτό. Ώσπου σε μια τέτοια επιχείρησή τους γίνονται αντιληπτοί κι έτσι ξεκινάει η περιπέτεια τους, που έχει πολύ ενδιαφέρον.. Η ταινία πραγματεύεται τη νεανική λαχτάρα για την αλλαγή του κόσμου και τη δυσαρέσκεια που δημιουργεί η οικονομικοκοινωνική ανισότητα. Οι ήρωες κινούνται μέσω αυτής της λαχτάρας, σίγουρα χωρίς δόλο, αλλά λίγο προκλητικά κι έτσι βρίσκουν μπροστά τους εμπόδια..

Το κύμα.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2008 με γερμανικό τίτλο Die Welle, σε σκηνοθεσία του Ντένις Γκάνσελ και σενάριο του Johny Dawkins. Πρωταγωνιστές είναι οι Jurgen Vogel, Frederick Lau, Max Riemelt, Jennifer Ulrich.

Ένας καθηγητής αποφασίζει να κάνει ένα πείραμα στους μαθητές του, ιδρύοντας ένα εθνοσοσιαλιστικό ρεύμα με αρχηγό τον ίδιο, για να παρατηρήσει αν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί μετά την ύπαρξη του Χίτλερ. Συνειδητοποιώντας ότι η αίγλη που αρχίζει να εκπέμπει το πρόσωπό του στους μαθητές του, καθώς και η αντιμετώπιση των τελευταίων, όπου αρχίζουν να δελεάζονται και να οδεύουν προς την υπερβολή, φέρνουν τα πράγματα σε κατάσταση να τερματιστεί αυτό το εγχείρημα. Το σενάριο είναι επηρεασμένο από πείραμα που είχε ήδη διεξαχθεί στην Αμερική και αντίστοιχα τερματίστηκε πολύ νωρίτερα από τη προγραμματισμένη λήξη του! Διαφαίνεται ένας προβληματισμός των Γερμανών, για αυτό που τους ακολουθεί στο πέρασμα των χρόνων και τους βαραίνει την ψυχή…

Οι ζωές των άλλων.

Ο γερμανικός της τίτλος είναι Das Leben der Anderen και πρωτοπροβλήθηκε το 2006, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ. Πρωταγωνιστούν οι Μαρτίνα Γκέντεκ, Ούλριχ Μούε, Σεμπάστιαν Κοχ, Ούλριχ Τούκουρ.

Ένας κατάσκοπος της Στάζι, το 1984 στην Ανατολική Γερμανία, καλείται να παρακολουθεί μυστικά έναν θεατρικό συγγραφέα, που έχει δώσει την εντύπωση ότι είναι ύποπτος. Η παρακολούθηση είναι τόσο στενή, ώστε μέσω αυτής, ο αφοσιωμένος πράκτορας απαλύνει τη μοναξιά του αργά και συνειδητά, μαθαίνοντας όλο και περισσότερα για τη ζωή αυτού που παρακολουθεί. Τον “ακολουθεί” στις φιλικές του σχέσεις, γνωρίζει την πορεία της σχέσης του με την σύντροφό του, παίρνοντας λίγο από την ενέργεια τους.  Η ταινία είναι ένα μάθημα ζωής. Εξαιρετική και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Αν έχει πέσει στην αντίληψή σας, μην την αφήσετε να σας ξεφύγει..

Το πείραμα. 

Η πρώτη προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε το 2001 και ο γερμανικός τίτλος είναι Das Experiment, σε σκηνοθεσία Όλιβερ Χίρσμπιγκελ και σενάριο Μάριο Τζιορντάνο. Οι πρωταγωνιστές εδώ είναι οι Μόριτζ Μπλάιμπτροι, Μάρεν Έγκερτ, Κρίστιαν Μπέργκελ.

Άλλο ένα αληθινό πείραμα που διεξήχθη στο Στάνφορντ το 1971, από το οποίο επηρεάστηκε η εν λόγω ταινία. Οι συμμετέχοντες σε αυτό, που ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες, ανέλαβαν τους ρόλους δεσμοφυλάκων και κρατουμένων σε χώρο φυλακής, με σκοπό να παρατηρηθεί η συμπεριφορά τους. Το πείραμα τερματίστηκε, όπως και το προαναφερθέν στη ταινία “Το κύμα”, νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη του. Στην ταινία συγκεκριμένα, χάνεται ο έλεγχος γιατί έγινε κατάχρηση εξουσίας. Άραγε πόσο εύκολο είναι για τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό πρωτίστως, όταν πρέπει να διαχειριστεί θέση εξουσίας ή  ακόμα χειρότερα, θέση υποταγής..;