Η ταινία που για 31 χρόνια μας ταξιδεύει: “Σινεμά ο Παράδεισος”

Νοσταλγία. Αυτή είναι η λέξη που έρχεται στο μυαλό μου όταν σκέφτομαι το πώς ένιωσα όταν είδα αυτήν την ταινία για πρώτη φορά. Ένα συναίσθημα τόσο γλυκό που μας φέρνει δάκρυα χωρίς καν να το καταλάβουμε. Δάκρυα νοσταλγίας, που άλλοτε φαίνονται στα μάτια και άλλοτε μένουν μέσα στην καρδιά και το μυαλό.

Η ταινία είναι δημιούργημα του 1988 με την υπογραφή του Τζουζέπε Τορνατόρε, σφυρηλατημένη με αυτοβιογραφικά στοιχεία. Αναβλύζει μια δύναμη τέτοια, ώστε ο θεατής να το υποψιάζεται ακόμα κι αν δεν το γνωρίζει.

Σινεμά ο Παράδεισος λοιπόν ή καλύτερα Nuovo Cinema Paradiso: Τα παιδικά χρόνια του φημισμένου σκηνοθέτη Σαλβατόρε Ντι Βίτα στο χωριό του στη Σικελία μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος. Το πάθος του για τον κινηματογράφο που γεννήθηκε εκεί, πλάι στον Αλφρέντο, τον άνθρωπο που προβάλλει τις ταινίες στο σινεμά του χωριού. Τα απαγορευμένα φιλμς επειδή περιείχαν φιλιά! Ο έρωτας του που τον συνεπήρε όσο ήταν έφηβος. Οι περιπέτειες ενός παιδιού στο χωριό, γεμάτες από τα χρώματα και τα βλέμματα του “τότε”. Και η ζωή του “τώρα”.

Πέντε βραβεία BAFTA, το Μέγα Βραβείο στο 42ο φεστιβάλ των Καννών, τη Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας και το αντίστοιχο Οσκαρ. Είναι το βραβεία που κατέκτησε η ταινία. Ο Ένιο Μορικόνε άφησε το στίγμα του δίνοντας την εξαιρετική μουσική του. Ο μικρός ηθοποιός Σαλβατόρε Κάσιο κέρδισε τον σκηνοθέτη (και τον ρόλο)  όταν του απάντησε ότι ο κινηματογράφος είναι “μια μεγάλη τηλεόραση”!

Ο Σαλβατόρε Κάσιο σήμερα διατηρεί τουριστικές επιχειρήσεις στη Σικελία, κοντά στα μέρη όπου γυρίστηκε η ταινία. Δε συνέχισε την υποκριτική , πέραν μερικών ακόμα ταινιών, γιατί όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, σε ένα παιδί είναι πιο εύκολο να είναι ηθοποιός, στον ενήλικα όμως, που γίνεται το επάγγελμα του, χρειάζεται μελέτη και σπουδές. Έχει εκφράσει επίσης, την ιδιαίτερη χαρά του που η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί μέρος του παρελθόντος του και της υποκριτικής του.

 

Τέλος, θα κλείσουμε με τρία μέρη στα οποία έγιναν γυρίσματα της ταινίας:

Η πλατεία ‘Giancaldo’: Piazza Umberto I, Palazzo Adriano, Sicily

 

Porta Marina, Cefalu, Sicily

 

Το σχολείο- Castello dei Ventimiglia, Castelbuono, Sicily

 

Πληρφορίες από: www.italymagazine.com / el.wikipedia.org / cinedexameni.gr / http://www.movie-locations.com