Δέκα ασυναγώνιστες ταινίες τρόμου που βασίστηκαν σε κορυφαία βιβλία

Hellraizer του Clive Barker
Μεγάλη ήταν η επιτυχία του Hellraiser, του 1987, το οποίο ήταν βασισμένο στο μυθιστόρημα The Hellbound Heart (Hellraiser) του 1986. Δημιούργημα ενός συγγραφέα που θεωρείται από τους καλύτερους συγγραφείς βιβλίων τρόμου. Η επιτυχία της οδήγησε στο να γυριστούν πολλές συνέχειες, χωρίς τον Barker στην καρέκλα του σκηνοθέτη αλλά κάποιες φορές σε συμβουλευτικό ρόλο.

The Exorcist του William Peter Blatty

Η κλασική πια ταινία του 1973 με τη μικρή Μέγκαν και τον Ντάμιεν Κάρρας, έχει αφήσει το στίγμα της στην πορεία των ταινιών που βασίζονται στο θέμα εξορκισμών. Ατάκες και σκηνές που είναι πλέον ιστορικές! Αυτή η ταινία λοιπόν, είναι βασισμένη στο βιβλίο του Blatty που εκδόθηκε αρχικά το 1971.

Rosemary’s Baby του Ira Marvin Levin

Η ταινία ψυχολογικού τρόμου γυρίστηκε το 1968 σε σκηνοθεσία του Ρόμαν Πολάνσκι τον είχε ενθουσιάσει τόσο πολύ που επικοινωνούσε συχνά κατά τα γυρίσματα με τον συγγραφέα για λεπτομέρειες. Πρόκειται για την ιστορία μιας εγκύου γυναίκας που φοβάται ότι οι γείτονές της ανήκουν σε αίρεση και θέλουν να πάρουν το παιδί της. Το βιβλίο που ενέπνευσε την ταινία εκδόθηκε το 1967.

Frankenstein της Mary Wollstonecraft Shelley

Η πρώτη σημαντική ταινία είναι του 1931 σκηνοθετημένη από τον Τζέιμς Γουέιλ. Το γοτθικό βιβλίο της Σέλεϊ γράφτηκε στα μέσα του 1816 και εκδόθηκε το 1818 στην Αγγλία. Η ιστορία καταπιάνεται με την προσπάθεια του Χένρι Φρανκενστάιν να κατασκευάσει έναν ζωντανό άνθρωπο.

Dracula του Bram Stoker

Το βιβλίο γράφτηκε το 1897 και η ιστορία του Δράκουλα λίγο πολύ γνωστή, αποδόθηκε πολλάκις στον κινηματογράφο έως σήμερα. Σημαντικά όμως σημεία σταθμοί αυτής της πορείας είναι το 1922 όταν γυρίστηκε το “Νοσφεράτου” του Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου. Το 1931, με το “Κόμης Δράκουλας” που σκηνοθέτησε ο Τοντ Μπρόουνινγκ και πρωταγωνίστησε ως Δράκουλας ο Μπέλα Λουγκόζι. Το 1958 (κι έπειτα) με το “Δράκουλας, ο Βρυκόλακας των Καρπαθίων” με σκηνοθέτη τον Τέρανς Φίσερ και με τον αξεπέραστο Κρίστοφερ Λι. Το 1992 με το “Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ” σε σκηνοθεσία του Φράνσις Φορντ Κόπολα και πρωταγωνιστή τον Γκάρι Όλντμαν.

Let the Right One In της Lindqvist John Ajvide

Ο Σουηδός Lindqvist μεταφέρει τον μύθο του βρικόλακα στο σύγχρονο αστικό τοπίο και γνέθει ένα ανατριχιαστικά ρομαντικό θρίλερ, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην κινηματογραφική μεταφορά του από τον Τόμας Άλφρεντσον. Ο Όσκαρ είναι ένα δωδεκάχρονο αγόρι που ζει με τη μητέρα του, η Έλι είναι ένα βαμπίρ 200 χρονών, αιώνια εγκλωβισμένο στην παιδική ηλικία. Το βιβλίο δημοσιεύτηκε αρχικά το 2004 και η ταινία σε γλώσσα σουηδική- ισπανική γυρίστηκε το 2008.

The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde του Robert Louis Stevenson

Η πρώτη σημαντική ταινία του 1920 είναι μια αξιόλογη ταινία του βωβού κινηματογράφου, ενώ έγχρωμη μπορεί κανείς να δει την ομώνυμη ταινία του Maurice Phillips του 2003 ενδεικτικά, και αρκετές άλλες. Το βιβλίο δημοσιεύτηκε αρχικά το 1886 στο Λονδίνο και η ιστορία έχει να κάνει με τον Δόκτωρα Τζέκιλ και το… παράξενο πείραμα του.

The Birds της Dame Daphne du Maurier

Η ταινία του 1963 είναι σκηνοθετημένη από τον μεγάλο Άλφρεντ Χίτσκοκ (Το Ψυχώ έχει πάρει τη θέση που του αξίζει σε προηγούμενο άρθρο!) και βασίζεται στο βιβλίο που γράφτηκε το 1952. Ο σκηνοθέτης Χίτσκοκ ως άρχοντας του σασπένς, αποφάσισε να αλλάξει πολλά κομμάτια από το βιβλίο και να αφήσει ατόφια την κεντρικά ιδέα με τις επιθέσεις πουλιών.

Carrie του Stephen King

Η δυνατή ταινία του Μπράιαν Ντε Πάλμα που γυρίστηκε το 1976 και καταπιάνεται με την έκρηξη οργής (μιας περίεργης οργής) της έφηβης πρωταγωνίστριας, που ζούσε σε μια καταπιεσμένη οικογένεια και ταυτόχρονα ήταν θύμα εκφοβισμού στο σχολείο, βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κινγκ. Δημοσιεύτηκε το 1974 μετά από κίνηση του Κινγκ να πετάξει το προσχέδιό του στα σκουπίδια και με την παρότρυνση της συζύγου του, το μάζεψε, κι έγινε αυτή η πολύ μεγάλη επιτυχία.

Interview with the Vampire της Anne Rice

Η ταινία εποχής του 1994 με τους Μπραντ Πιτ, Τομ Κρουζ, Αντόνιο Μπαντέρας, Κρίστιαν Σλέιτερ, Κίρστεν Ντανστ κ.α. βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο Γοτθικής μυθοπλασίας που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1976 και έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές όπως και η ταινία. Το βαμπίρ που έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφο για την αρχή της άλλης του “ζωής” τον 18ο αιώνα.