Το Big Short είναι η ταινία που πρέπει να δούμε όλοι

Μπορούν μεγάλοι αστέρες του Hollywood να γυρίσουν μία ταινία που να δείχνει τους πραγματικούς λόγους που οδηγηθήκαμε στην στεγαστική κρίση των Η.Π.Α, η οποία στην ουσία διέλυσε την οικονομία της Ελλάδας?

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Για εμένα ένα εμφατικό μεγάλο ΝΑΙ. Όταν έκατσα πρώτη φορά να δω το The Big Short, είχα πολλές αμφιβολίες σχετικά με το πως θα παρουσίαζε το τι πραγματικά συνέβη. Ευτυχώς έπεσα έξω. Η ταινία παρουσιάζει ευκολονόητα τους λόγους για τους οποίους η κατάσταση εκτροχιάστηκε, αλλά και τον τζόγο που ‘παίχτηκε’ γύρω από τα στεγαστικά δάνεια στις Η.Π.Α.

Η ουσία της ταινίας, και το δυνατό της στοιχείο, είναι πως ξεμπροστιάζει την αλαζονία των πιστοληπτικών ιδρυμάτων και της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα βάζει στο στόχαστρο και τους ίδιους τους Αμερικάνους, οι οποίοι είτε επαναπαύθηκαν, είτε προσπάθησαν να βγάλουν κέρδος από όλη αυτή την υπέρμετρη αισιοδοξία.

Ο σημαντικότερος λόγος που είχα αμφιβολίες γύρω από την ταίνια, ήταν το ίδιο το cast. Με ονόματα όπως ο Ryan Gosling, ο Christian Bale, ο Brad Pitt, η Karen Gillan και ο Steve Carell καταλαβαίνει κάποιος τους λόγους μου. Και όμως, το σενάριο βασισμένο στο μυθιστορηματικό βιβλίο του Michael Lewis “The Big Short: Inside the Doomsday Machine”, σχετικά με την οικονομική φούσκα των στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτειίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, είναι άκρως κατανοητό και ευπέμπτο, ώστε όλοι να καταλάβουμε τι πραγματικά συνέβη. Οι ηθοποιοί, δίνουν το 100% των δυνατοτήτων τους, ειδικά ο Steve Carell φαίνεται πως πραγματικά βιώνει ότι και ο χαρακτήρας του.

Δεν νομίζω πως χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο για την ταινία. Όσοι δεν την έχετε δει ακόμα, πραγματικά αξίζουν οι δυόμιση ώρες από την ζωή σας. Θα σας δώσουν μία νέα οπτική σε μία κατάσταση που επηρεάσε τη ζωή μας, πιθανότατα για πολλά πολλά χρόνια ακόμα…

Υ.Γ Η ταινία χρειάζεται όλη την προσοχή σας, συμβαίνουν συνεχώς καταστάσεις που επηρεάζουν την γενική εικόνα και εξηγούνται ονομασίες (πχ αξιόχρεα) οι οποίες μετέπειτα χρησιμοποιούνται κατά κόρον.


  Artigo Rating: 8/10