“Οι ζωές των άλλων”. Μια εξαιρετική ταινία.

(Das Leben Der Anderen)

Είδος: Δράμα
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Φλοριαν Χενκελ Φον Ντορενσμαρκ.
Ηθοποιοί – Ουλριχ Μουε, Μαρτινα Γκεντεκ, Ουλριχ Τουκουρ, Σεμπαστιαν Κοχ.
Χρονολογία 2006

Υπόθεση

Ένας κατάσκοπος της Στάζι στην Ανατολική Γερμανία του 1984 παρακολουθεί στενά έναν θεατρικό συγγραφέα γιατί υποψιάζεται ότι πίσω από αυτό που δείχνει κρύβει πολιτικά πιστεύω διαφορετικά από αυτά που έπρεπε. Η παρακολούθηση αυτή γίνεται τόσο στενή, ώστε επηρεάζεται και η ζωή του ίδιου του κατασκόπου.

Η άποψή μας

Πολυδιάστατη ταινία με κοινωνικές προεκτάσεις, που θέλω να πιστεύω, θα αγγίξουν κάθε καρδιά. Από όποιου και από τους δύο ενεργητικούς ρόλους και αν τη δει κάποιος, έχει κάτι να κερδίσει. Ξετυλίγονται ιδανικά, τα οποία η ανθρώπινη φύση υμνεί, όπως η ελευθερία βούλησης, όποια και αν είναι αυτή, αρκεί να μη βλάπτει τον διπλανό (βλ. Βολταίρο: “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες” ), μα και η ανάγκη για κοινωνικότητα. Η ταινία μας κάνει λιανά ότι η καταπίεση και η μοναξιά δεν είναι φυσικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου είδους. Μάλλον για επίκτητα μοιάζουν…

Η ατμόσφαιρα μας ταξιδεύει στην τότε σκοτεινή Γερμανία και το αποτέλεσμα της ταινίας μας δείχνει οτι εν έτει 2006 κάτι έχει προβληματίσει τον Γερμανό για το παρελθόν που κουβαλάει στους ώμους του.

Μια πολύ ελκυστική ταινία για όλα σχεδόν τα γούστα που συγκινεί και μας θυμίζει οτι όλοι μας κάπου εκεί βαθιά είμαστε ελεύεθεροι με όλη τη σημασία της λέξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ουλριχ Μουε (πράκτορας Στάζι) έφυγε από τη ζωή λίγους μήνες αφού κράτησε στα χέρια του το πρώτο και τελευταίο του Όσκαρ…

Γράφει η Γεωργία Παρασκευά για το The Godfilmers