Η Φόνισσα, ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ.

Το έργο του Παπαδιαμάντη που έχει απασχολήσει ψυχολόγους και εγκληματολόγους σχετικά με τα κίνητρα και την ψυχοσύνθεση ενός δολοφόνου. Αβασάνιστα μπορώ να πω ότι το βιβλίο είναι αφοπλιστικό και η ταινία από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ που κυκλοφορούν.

Η ιστορία της Φραγκογιαννούς εκτυλίσσεται στη Σκιάθο στα τέλη του 1800. Μιας γυναίκας, που όπως συνηθιζόταν, είχε μάθει να ζει υπακούοντας και εκτελώντας διαταγές άλλων, κάτι που παραπέμπει στη θέση της γυναίκας του τότε. Μεγαλώνοντας πια κι έχοντας αποκτήσει τη δική της οικογένεια, συνειδητοποιεί ένα βράδυ που φυλάει το νεογέννητο εγγόνι της, ότι αυτό, όπως και όλα τα προηγούμενα παιδιά, δεν της είχαν φέρει τίποτε άλλο παρά μια μεγαλύτερη δυστυχία. Έτσι, αποφασίζει να το πνίξει κι επειδή δεν έγινε αντιληπτή ως ένοχος, συνέχισε τους φόνους. Πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο απαλλάσσει τις γυναίκες από το βασανιστήριο της μητρότητας, γιατί αξιοσημείωτο είναι ότι τα θύματά της ήταν όλα κορίτσια.

Ο Παπαδιαμάντης θα μπορούσε να είναι ένας έμπειρος ψυχολόγος, αφού σκιαγραφεί εύστοχα το προφίλ της δολοφόνου. Ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να διαχειριστεί η ηρωίδα τη δυστυχία της, είναι μια αφορμή να αντιληφθεί κάποιος ότι η ζωή είναι ένας αγώνας του μυαλού και της καρδιάς και είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για τις τροχιές τους. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι που κλίνουν  προς το κακό είναι οι πιο αδύναμοι.. Αυτοί που δε συμφιλιώθηκαν ποτέ με τον εαυτό τους, αλλά και με τον κόσμο, όπως τους έχει δοθεί.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο, που αναγάγεται σε άλλο επίπεδο. Όλοι έχουμε δει, ακούσει ένα απόσπασμα από αυτό, ακόμα και στο σχολείο. Η ταινία από την άλλη, είναι ένα εξαιρετικό, ψυχολογικό θρίλερ, με καταπληκτικές ερμηνείες. Δε με απασχολεί που είναι γυρισμένη το 1974, αφού έχω συμπεράνει ότι ο σύγχρονος πολυδιαφημισμένος κινηματογράφος (με πολλές εξαιρέσεις, φυσικά), έχει μπει στον βούρκο του κορεσμού και νομίζω ότι παίζουν με το μυαλό μου, όταν μου παρουσιάζονται τρέιλερ με πρωτότυπα εφέ και σενάρια, ενώ στην ουσία είναι ένα αναμάσημα όλων των προηγούμενων.

Την ταινία θα την βρείτε στο y-tube σε τρία μέρη, και το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία ή ακόμα και να το διαβάσετε ηλεκτρονικά.