Το αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας που έρχεται στις οθόνες μας

Ήρθε η στιγμή για την τηλεόραση να μας καθηλώσει από τις 31 Ιανουαρίου κάθε Πέμπτη στις 22,00 στην ΕΡΤ στη νέα σειρά μυθοπλασίας, τη μεταφορά του αντιπολεμικού μυθιστορήματος του Στρατή Μυριβήλη “Η ζωή εν τάφω”.

Το μυθιστόρημα βασίζεται στις προσωπικές σκέψεις του ήρωα, που πολεμάει στο Μακεδονικό Μέτωπο το 1917. Σκέψεις που μας δείχνουν τη φρίκη του πολέμου, τα συναισθήματα του ανθρώπου που τον βιώνει εκ των έσω και επιχειρεί να τα συγκεντρώσει όλα αυτά σε προσωπικό ημερολόγιο για να το στείλει σε γράμματα στην αγαπημένη του…

Ο Στρατής Μυριβήλης, γεννήθηκε σε χωριό της Λέσβου το 1890 και απεβίωσε το 1969.Το εν λόγω μυθιστόρημα είναι το πρώτο του (ακολουθούν η “Δασκάλα με τα χρυσά μάτια” και το “Παναγιά τη Γοργόνα”) και πρωτοκυκλοφόρησε το 1924 ενώ την οριστική του μορφή την πήρε το 1955.

Ο δημιουργός και σκηνοθέτης της σειράς, Τάσος Ψαρράς, έχει μιλήσει στο TV Έθνος για αυτό το εγχείρημα:

Με τον Μυριβήλη δεν ασχολούμαι για πρώτη φορά. Έχω κάνει ένα ντοκιμαντέρ στη σειρά “Εποχές και συγγραφείς”, που παίχτηκε αρκετές φορές, όπου εκεί ξεδιπλώνεται η προσωπικότητα του συγγραφέα αλλά και το έργο του.

Έχω κάνει μια έρευνα μεγάλη που κράτησε δέκα χρόνια. Έχω ταυτίσει μυθιστορηματικά πρόσωπα με τα ιστορικά πρόσωπα και βέβαια υπάρχει αναφορά για τις συνέπειες μιας τέτοιας μεγάλης, ας πούμε απόφασης για την είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο. Υπάρχουν πολλά όμοια στοιχεία με τη σημερινή εποχή. Δηλαδή και τότε ανήκαμε σε μια συμμαχία και τώρα ανήκουμε σε μια συμμαχία. Ευτυχώς τότε δεν υπήρχαν μνημόνια, αλλά υπήρχε συμμετοχή την οποία πλήρωσε ο Ελληνικός λαός με το αίμα του βέβαια.

Το βιβλίο του Στράτη Μυριβήλη είναι μια μονοπρόσωπη αφήγηση του ήρωα του Μυριβήλη. Η σειρά χαρακτηρίζει και καταγράφει τα κοινωνικοπολιτικά επεισόδια στην Ελλάδα. Αυτά που γνωρίζουμε, αλλά όχι τόσο καλά.

This slideshow requires JavaScript.

Η σειρά πραγματεύεται τον έρωτα δύο νέων ανθρώπων μέσα στο κέλυφος ενός παγκοσμίου πολέμου. Υπάρχουν συγκρούσεις, υπάρχουν αγωνίες, υπάρχουν πολιτικές τοποθετήσεις – μην ξεχνάτε ότι είμαστε στην κορύφωση του διχασμού. Η τηλεοπτική μεταφορά δίνει περισσότερες πληροφορίες απ’ ό,τι δίνει το βιβλίο για γεγονότα τα οποία την εποχή εκείνη ήταν λίγο-πολύ γνωστά.

Πολυπρόσωπη είναι η παραγωγή, μια και συμμετέχουν περισσότεροι από 150 ηθοποιοί.

Λίγο-πολύ όλοι είμαστε σπόνσορες σ’ αυτό το εγχείρημα. Πιστεύουμε σ’ αυτό που κάνουμε και το κάνουμε με φανατισμό.

Προφανώς διαπίστωσαν ότι ο Έλληνας τηλεθεατής έχει ανάγκη να δει μια ιστορία στη γλώσσα του. Ξέρετε, πάρα πολλοί τηλεθεατές, κατά καιρούς, όταν με βλέπουν στον δρόμο με πλησιάσουν και με ρωτούν γιατί δεν γίνονται καινούργιες δουλειές στην τηλεόραση. Λέγοντας μου, παράλληλα, ότι “δεν έχει κάτι η τηλεόραση”, “δεν μας αρέσει η τηλεόραση”. Λοιπόν η ελληνική λογοτεχνία είναι μια πηγή ατέλειωτη για τη μυθοπλασία στην τηλεόραση. Αρκεί να θυμηθούμε ότι κάποτε η ΕΡΤ είχε πέντε -έξι σειρές την εβδομάδα”.

Η ταυτότητα της σειράς μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν η ακόλουθη: Σενάριο – σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς Σκηνογραφία: Σπύρος Λάσκαρης Διευθυντής φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος Ενδυματολόγος: Ιουλία Σταυρίδου

Παίζουν: Δημήτρης Μοθωναίος, Γιάννης Μπέζος, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Ημελλος, Ερρίκος Λίτσης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Βαγγέλης Στρατηγάκος κ.ά.

Πληροφορίες από: ert.gr / ethnos.gr και βικιπαιδεία

Αν θέλετε να προμηθευτείτε το βιβλίο, μπορείτε εδώ