Είναι το Nightflyers, το νέο Game Of Thrones?

Όλοι γνωρίζουμε τον George R.R. Martin κυρίως λόγω του Game of Thrones. Το οποίο είναι βασισμένο στην επική ανθολογία του, A Song Of Ice and Fire! Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν πως ο Martin είναι εξίσου γνωστός ως Sci-Fi συγγραφέας.. Μία από τις γνωστές του συλλογές με μικρές ιστορίες είναι και το Nightflyers, μία σειρά διηγημάτων η οποία περιέχει και την ομώνυμη ιστορία του που εκδόθηκε το 1980-81 (Extended Version).

Το Nightflyers μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη την μεγάλη δεκαετία του Sci-Fi (1980’s) χωρίς να έχει και ιδιαίτερη απήχηση. Το Netflix φέτος μας φέρνει την μεταφορά της ιστορίας στις οθόνες μας – Στις Η.Π.Α και μόνο προβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 – δίνοντας και την κατάλληλη ώθηση στο σενάριο και τα effects ώστε να προσπαθήσει να γίνει το νέο Game Of Thrones… Είναι όμως η πρώτη season της σειράς αυτή που θα δημιουργήσει το νέο φαινόμενο, όπως πολλοί επιθυμούσαν?

Σεναριακά το Nightflyers, τοποθετείται το 2093, η Γη είναι στην κόψη του ξυραφιού πιθανότατα λόγω κάποιου ιού (όπως αναφέρεται), έτσι μία
ομάδα επιστημόνων ξεκινά ένα ταξίδι στο διάστημα πάνω σε ένα προηγμένο πλοίο που ονομάζεται Nightflyer για να κάνει πρώτη επαφή με μία εξωγήινη μορφή ζωής. Ωστόσο, όταν τρομακτικά και βίαια γεγονότα αρχίζουν να συμβαίνουν, η ομάδα αρχίζει να διαλύεται εκ των έσω, και εν τέλει να συνειδητοποιούν ότι υπάρχει κάτι στο διαστημόπλοιο μαζί τους.

Πραγματικά το Nightflyers με μπέρδεψε.. Η σκηνοθεσία προσφέρει ένα αίσθημα Ψυχούς, ή ακόμα και Λάμψης στο εγχείρημα, όμως η πλοκή και το σενάριο μου φάνηκαν τόσο μπερδεμένα, σε σημείο να μην καταλαβαίνεις ποιος προκαλεί τι πάνω στο σκάφος, ή τους λόγους που τον ωθούν να κάνει κάποια ενέργεια. Ένιωσα σαν να είχαν κάτι στο μυαλό τους οι σεναριογράφοι… και ξαφνικά να έκαναν στροφή 90 μοιρών και να εμφάνιζαν κάτι τελείως διαφορετικό..

Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για τα ειδικά εφέ, είτε είχε να κάνει με την αλληλεπίδραση των τηλεπαθητικών με άλλα μέλη του πληρώματος, είτε με την παρουσία των Volcryn, είτε με το ίδιο το διάστημα. Οι ηθοποιοί προσπαθούν, και στις περισσότερες των περιπτώσεων το καταφέρνουν, να πέρασουν στον θεατή την μετάβαση τους από κανονικά μέλη πληρώματος διαστημοπλοίου και επιστήμονες, σε άτομα στην κόψη (ή και πέρα από αυτήν) του ξυραφιού…

Δυστυχώς το Nightflyers δεν είναι ένα νέο επικό τηλεοπτικό διήγημα όπως το Game Of Thrones. Καλό θα είναι λοιπόν, να μην το ξεκινήσετε με αυτές τις βλέψεις γιατί θα απογοητευτείτε.. Από την άλλη αν θέλετε μία horror sci-fi σειρά στο διάστημα, που θα μπορούσε – ή και όχι – να θυμίζει λίγο από το Dead Space, τότε θα έχετε 10 επεισόδια να το καταχαρείτε.


Artigo Rating: 6/10