Σπουδαία βιβλία που έγιναν αξιόλογες σειρές στην ΕΡΤ του τότε.. Μέρος δεύτερο

Η συνέχεια του αφιερώματος στην αξία που είχε δοθεί στη λογοτεχνία από τη μικρή οθόνη της ΕΡΤ, περιλαμβάνει ακόμα επτά μεγάλα έργα που αξίζει να τα δει κανείς ακόμα και σήμερα. Πολύ καλή σκηνοθεσία, μεγάλες ερμηνείες και πολύ όμορφη μουσική περιβάλλουν τις μεταφορές αυτές. Απολαύστε τις στο y tube και έπεται συνέχεια από εμάς και σε τρίτο μέρος!

 

Ακυβέρνητες Πολιτείες

Η τριλογία του Στρατή Τσίρκα του 1960, της οποίας τον τίτλο ο συγγραφέας εμπνεύστηκε από τον στίχο «Ιερουσαλήμ, ακυβέρνητη πολιτεία, Ιερουσαλήμ, πολιτεία της προσφυγιάς» του ποιήματος  του Γιώργου Σεφέρη «Ο Στρατής ο θαλασσινός στη Νεκρά Θάλασσα»…Η σειρά προβλήθηκε το 1986-1987.

 

 

Αστροφεγγιά 

Η σειρά προβλήθηκε το 1980-1981. Το βιβλίο είναι του Ιωάννη Μ. Παναγιωτόπουλου και πραγματεύεται την μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή. Ο συγγραφέας το έγραψε το 1946.

 

 

Ερόικα

Το μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1938 από τον Κοσμά Πολίτη που χαρακτηρίσθηκε ως το «μυθιστόρημα της εφηβείας». Νοσταλγικό βιβλίο που αγαπήθηκε την δύσκολη δεκαετία 1940-1950.. Η σειρά προβλήθηκε το 1999.

 

 

Η φόνισσα

Το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που δημοσιεύτηκε το 1903  με τόπο αναφοράς τη Σκιάθο και τη διαταραγμένη προσωπικότητα της Φραγκογιαννούς, την παρακολουθούμε στη μικρή οθόνη της ΕΡΤ σε μια τηλεταινία του 1993 αποτελούμενη από τρία μέρη.

 

 

Ο ζητιάνος

Το 1982 προβλήθηκε η σειρά αυτή, βασισμένη στο βιβλίο του Αντρέα Καρκαβίτσα που γράφτηκε το 1897. Πρόκειται για το ευφυές δημιούργημα του συγγραφέα όπου ο ήρωας-ζητιάνος σπέρνει καταστροφές στο χωριό που τον φιλοξένησε.

 

 

Τα παιδιά της Νιόβης

Στην κοινωνία του Σαλιχλίου μας μεταφέρει ο Τάσος Αθανασιάδης με το τετράτομο μυθιστόρημά του, στο οποίο καταπιάνεται με τον τρόπο ζωής των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη της ΕΡΤ κατά το 2004-2005.

 

Ο θησαυρός της Βαγίας

Το βιβλίο της Ζωρζ Σαρή που δημοσιεύτηκε αρχικά το 1969 και η σειρά που βασίστηκε σε αυτό γυρίστηκε το 1984. Παρακολουθούμε την Αίγινα το καλοκαίρι κι ένα κυνήγι θησαυρού που οδηγεί στις μέρες της Κατοχής.