Σπουδαία βιβλία που έγιναν αξιόλογες σειρές στην ΕΡΤ του τότε.. Μέρος πρώτο

Αν θέλετε να δείτε σειρές που δε χάνουν ποτέ την αξία τους, αρκεί πλέον να μπείτε στο y-tube και να διαλέξετε μια από τις πολλές παραγωγές της ΕΡΤ, που είναι βασισμένες στην ελληνική λογοτεχνία. Παίρνω το θάρρος να πω ότι είναι σειρές αξιέπαινες με πολύ καλή σκηνοθεσία, εξαιρετικές ερμηνείες από μεγάλους ηθοποιούς και πολύ καλή μουσική. Επτά από αυτές, μαζί με τα πρώτα τους επεισόδια, περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος του αφιερώματος και έπεται η συνέχεια…

 

“Γαλήνη” Ηλίας Βενέζης

Μυθιστόρημα που δημοσιεύτηκε το 1937 πρώτη φορά. Ο συγγραφέας μας παρουσιάζει τις ζωές μιας ομάδας Ελλήνων που έρχονται πρόσφυγες να εγκατασταθούν στην Ελλάδα το 1923. Η σειρά είναι γυρισμένη το 1976.

 

“Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” Νίκος Καζαντζάκης

Το γνωστό έργο του Καζαντζάκη που εκδόθηκε το 1954 στην Ελλάδα, ενώ προηγουμένως είχε εκδοθεί στη Νορβηγία και τη Γερμανία. Στην Ερτ προβλήθηκε το 1975 και είχε υψηλή τηλεθέαση για τα τότε δεδομένα.

 

“Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια” Στρατής Μυριβήλης

Το μυθιστόρημα που αποτελεί τη συνέχεια του έργου “Η ζωή εν τάφω” και κυκλοφόρησε το 1931-1932 μέσω της εφημερίδας Η καθημερινή, μεταφέρθηκε στην οθόνη το 1979.

 

“Η αγάπη άργησε μια μέρα” Λιλή Ζωγράφου

 

Το βιβλίο που σύμφωνα με τη συγγραφέα του σε σχετική της δήλωση στην εφημερίδα Τα Νέα, είναι αυτό που από τα 23 της βιβλία την πόνεσε περισσότερο.. Με ηρωίδες γυναίκες και μια πατριαρχική οικογένεια. Η σειρά είναι του 1997.

 

“Λεμονόδασος” του Κοσμά πολίτη

Το βιβλίο με μορφή προσωπικού ημερολογίου,στο οποίο παρακολουθούμε τον εγκλωβισμό του ήρωα ανάμεσα στον σωματικό και τον πνευματικό έρωτα και έγραψε ο Πολίτης το 1931, μεταφέρθηκε στην οθόνη το 1978.

 

“Το καπλάνι της βιτρίνας”  Άλκη Ζέη

Το 1990 μεταφέρθηκε στην οθόνη το βιβλίο της Ζέη που γράφτηκε το 1963 ενώ η συγγραφέας βρισκόταν εξόριστη. Με ήρωες τα παιδιά μεταφερόμαστε σε μια πραγματικότητα μπλεγμένη με το παραμύθι σε μια εποχή που διαδραματίζονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

 

“Η λυγερή” Ανδρέας Καρκαβίτσας

 

Το βιβλίο του 1896 μεταφέρθηκε στην οθόνη το 1995, όπου ξετυλίγεται με τον περίτεχνο τρόπο του συγγραφέα η θέση της γυναίκα του 1900. Διαδραματίζεται στα Λεχαινά Ηλείας, όπου γεννήθηκε και ο συγγραφέας.