“Όταν με ρωτάνε αν θέλω να γυρίσω τον χρόνο πίσω..”

“…απαντώ όχι, γιατί δε θέλω να χάσω τα δώρα που μου έχει χαρίσει ο χρόνος”

Ο Σωκράτης Μάλαμας γεννήθηκε στη Συκιά Χαλκιδικής από γονείς αγρότες. Σε μικρή ηλικία έφυγε με την οικογένεια του για την Στουτγάρδη της Γερμανίας. Είχε ήδη αγαπήσει τις ομορφιές της φύσης μέσα στην οποία μεγάλωσε και η Γερμανία ήταν για αυτόν ένας εφιάλτης. Στα δώδεκα επέστρεψε στην Ελλάδα. Ήταν απείθαρχος μαθητής με αποτέλεσμα να αλλάξει πολλά σχολεία. Μετά το τέλος των μαθητικών χρόνων ξαναπήγε στην Γερμανία για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος, αλλά η μουσική τον παρέσυρε στα μονοπάτια της και άφησε τις σπουδές του για να γυρίσει και πάλι στην Ελλάδα και να πάει για σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Μέχρι τότε είχε παρακολουθήσει μαθήματα στα Ωδεία και της Στουτγάρδης και της Θεσσαλονίκης. Δούλευε σε νυχτερινά λαϊκά μαγαζιά, όπου έπαιζε τραγούδια του, χωρίς να αναφέρει ότι ήταν αυτός ο δημιουργός τους. Ώσπου τον άκουσε ο Νίκολας Παπάζογλου και τον παρότρυνε να βγάλει τον πρώτο του δίσκο, τις “Ασπρόμαυρες Ιστορίες”.

“Τώρα χρειάζομαι νηφαλιότητα, ησυχία και γαλήνη. Μου αρέσει να πηγαίνω με τα παιδιά μου βόλτα στα βουνά, μου αρέσουν η ησυχία και το άγνωστο σε κάθε μου βήμα. Μου αρέσει να ξαπλώνω κάτω στο χώμα και να λέω μια προσευχή.”

Και φτάσαμε στο σήμερα. Όπου ο Σωκράτης έχει την οικογένεια του και ζει στην Πίνδο. Κι έχει κι εμάς. Όλους εμάς, που χωρίς να τον γνωρίζουμε προσωπικά, κάπου μέσα στο μυαλό μας είναι κάτι σαν ένας πολύ καλός φίλο, που είναι πάντα εκεί… Που γεμίζουμε τα θέατρα και τις σκηνές στις εμφανίσεις του για την πλάκα μας!

“Τα ταξίδια δεν είναι στους τόπους, τα ταξίδια είναι εδώ. Έχω φύγει από το μπαρ της Γωγώς το πρωί στον Νέο Κόσμο μια Κυριακή στις 7 και περπατώντας προς το Κουκάκι, ένιωσα ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου.”

Έτσι κι εμείς, έχουμε ταξιδέψει με τα τραγούδια του πολλάκις. Και θα συνεχίσουμε γιατί ο Μάλαμας έχει την ικανότητα να παρασύρει το κοινό του σε έναν χείμαρρο συναισθημάτων..

Ακούσατε και απολάυσατε:

Πηγές: m.lifo.gr και βικιπαιδεία.