Ο Μάνος Χατζιδάκις για την ονειρική “Ορχήστρα των Χρωμάτων”

“Όλες οι πράξεις μου είναι ερωτικές επιθυμίες που πραγματοποιούνται. Δεν έκανα καμία πράξη που να μην πραγματοποιεί ένα δικό μου όνειρο του παρελθόντος και φυσικά, το μόνο που δε με ενδιαφέρει είναι η έννοια του μαέστρου. Αυτήν την απεχθάνομαι. Λειτουργώ σαν μουσικός…

…πιστεύω πως η Ορχήστρα των Χρωμάτων μες τα τρία χρόνια λειτουργίας της, κατάφερε να επιβάλει ένα καινούριο μουσικό κατεστημένο. Πρώτα απ’ όλα στόχος της ήταν να ελευθερώσει τον μουσικό, από το μουσικό κείμενο και να μπορέσει να ερμηνεύσει και να κάνει μουσική…

…μια συμφωνική ορχήστρα σήμερα είναι ένα είδος μουσείου. Όπως πάμε στο μουσείο για να δούμε τη ζωγραφική του παρελθόντος ή ακόμη και του παρόντος χρόνου, το ίδιο είναι λίγο πολύ και η μουσική. Τα μουσικά δρώμενα δεν υπάρχουν σήμερα στην ορχήστρα. Πρέπει να αποκατασταθεί η έλξη… μια ερωτική έλξη ανάμεσα στον μουσικό και τον ακροατή.” 

Μάνος Χατζιδάκις (1925-1994),

(Απόσπασμα από συνέντευξη του μεγάλου μουσικού για την “Ορχήστρα των Χρωμάτων” στον Α. Κωστάλα)

Στις 14 Νοεμβρίου του 1989 ο Μάνος Χατζιδάκης έκανε πραγματικότητα ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του στο χώρο της μουσικής κληρονομιας. Ίδρυσε την “Ορχήστρα των Χρωμάτων” ως ένα πρότυπο ορχήστρας με οδηγό το συναισθηματικό δεσμό μεταξύ μουσικού και ακροατή. Με πυρήνα 14 μουσικούς με τους οποίους συνεργαζόταν από πριν σε δισκογραφίες και συναυλίες, και είχε προσωπική σύνδεση μαζί τους ανά τα έτη της πολύτιμης προσφοράς του στον κόσμο της μελωδίας, ο Μάνος Χατζιδάκις το πίστεψε και πέτυχε ένα ορχηστρικό εγχείρημα που άφησε ιστορία και συνέχεια.

Ο Μάνος Χατζιδάκις με το φίλο του και συνθέτη Γιώργο Κουρουπό

Η επιμονή και η θέληση του μεγάλου δημιουργού κληροδοτήθηκε σε άξιους συνεχιστές της “Ορχήστρας των Χρωμάτων”, ανάμεσα τους ο σημερινός συνθέτης της, Γιώργος Κουρουπός, ο οποίος υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι. Γνωρίζοντας το όραμα του ιδρυτή της, συνέχισε μεταξύ άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών, το μεγάλο αυτό έργο παρά την αντιξοότητα των συνθηκών, κυρίως οικονομικών. Αξιόλογη η επιμονή και η θεληση του να συνεχίσει το έργο του μεγάλου μας μουσικού.

“Σαν όνειρο η συνέχεια της ορχήστρας για το έργο του Χατζιδάκι, όπως το ήθελε ο ίδιος…”

Πηγή: ert.gr, Εκπομπη Παρασκήνιο archive.ert.gr