Πώς ένα τριαντάφυλλο ενέπνευσε την επιστήμη..

Τριαντάφυλλο. Ένα από τα ομορφότερα λουλούδια στον κόσμο, καθιερωμένο ως σύμβολο αγάπηςπαρέχει πλέον τις υπηρεσίες του και στην επιστήμη. Το περίπλοκο σχήμα των πετάλων του ενέπνευσε τους επιστήμονες που, κατόπιν μελέτης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σύμβολο της αγάπης μπορεί να συλλέξει και να καθαρίσει το νερό που προέρχεται από οποιαδήποτε πηγή, ώστε να γίνει πόσιμο.

Το τριαντάφυλλο μπορεί να γίνει ακόμα μια φορά σύμβολο “αγάπης” ειδικά για τις χώρες όπου το καθαρό νερό σπανίζει και δεν υπάρχουν οι πόροι για την εγκατάσταση μηχανημάτων που θα κάνουν αυτή τη δουλειά…

Η συσκευή που κατασκεύασαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν μιμείται το σχήμα των ροδοπέταλων μέσω της τεχνικής οριγκάμι και με μόλις €0,02 μπορεί να καθαρίσει σχεδόν δύο λίτρα νερού ανά ώρα για κάθε τετραγωνικό μέτρο! Η συσκευή αποτελείται από φιλτραρισμένα φύλλα μαύρου χαρτιού επικαλυμμένα με το υλικό πολυπυρρόλη (οργανικό πολυμερές) – ένα υλικό που έχει υψηλή απόδοση στο να μετατρέπει το ηλιακό φως σε θερμική ενέργεια.

Τα φύλλα προσαρμόζονται στο σχήμα των πετάλων του λουλουδιού και συνδέονται με έναν σωλήνα που συλλέγει ανεπεξέργαστο νερό ή νερό της βροχής. Το τρισδιάστατο τριαντάφυλλο βοηθά στη συλλογή και στη συγκράτηση περισσότερων υγρών στη δομή του. Το νερό που ξεκινάει το ταξίδι του από την κορυφή της δομής, μέσω του σωλήνα και διασχίζει τα μονοπάτια των πετάλων, μετατρέπεται σε ατμό με τη βοήθεια της πολυπυρρόλης. Έτσι, οι προσμίξεις διαχωρίζονται από το νερό όταν συμπυκνώνονται και συλλέγεται το καθαρό νερό με μια φυσική και τόσο οικονομική διαδικασία!

Η συσκευή αφαιρεί οποιαδήποτε μόλυνση από βαρέα μέταλλα και βακτήρια, ενώ απομακρύνει το αλάτι από το θαλασσινό νερό και παράγει καθαρό νερό που πληρεί τις απαιτήσεις κατανάλωσης, όπως αυτές ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εμπνεύσει νέες τεχνολογίες στην παραγωγή καθαρού νερού και για σπίτια ιδιωτών. Πρόκειται για μία διαδικασία που παρουσιάζει έναν οικονομικό, βιώσιμο, αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης της έλλειψης του νερού.

Το τριαντάφυλλο, λοιπόν, ενισχύει τη φήμη του ως λουλούδι με άφθονες καλλωπιστικές ιδιότητες, συναισθηματικούς συμβολισμούς και ευεργετικές δράσεις. Αξίζει να αναφέρουμε μερικές από αυτές: Συμβάλλει στον  καθαρισμό του δέρματος, αποτελεί εν δυνάμει συστατικό σαπουνιού, συνθέτει το ροδόνερο, το τσάι, παρέχει φυσική αποκατάσταση των πληγών και είναι φάρμακο κατά του πονόλαιμου, εξαιτίας της αντιβακτηριδιακής και αντισηπτικής ιδιότητάς του.

Έχοντας εμπνεύσει την παγκόσμια τέχνη με την ομορφιά του, έρχεται και στον 21° αιώνα να μας ανακοινώσει και την επιστημονική του δράση για το καλό της ανθρωπότητας!

Γράφει η Γεωργία Παρασκευά. Πηγή: globalist.gr