10 συμβουλές από τον Λεο Μπουσκάλια

Ο Ιταλικής καταγωγής Λέο Μπουκάλια (1924-1998 – Felice Leonardo “Leo” Buscaglia) γεννήθηκε στο Λος Άντζελες. Είναι γνωστός και ως Dr. Love. Μίλησε μέσω των έργων του για την αγάπη και δίδαξε για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Ένα από τα πιο γνωστά του έργα είναι το “Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις”

Ο κανόνας μου πάντα είναι: Πρώτα οι άνθρωποι και μετά τα πράγματα. 

Μη σπαταλάς τον πολύτιμο χρόνο σου με το να αναρωτιέσαι γιατί ο κόσμος δεν είναι καλύτερος. Θα είναι μόνο χάσιμο χρόνου. Η ερώτηση είναι: Πώς μπορώ να τον κάνω καλύτερο; Σε αυτό υπάρχει απάντηση. 

Ποτέ μην εξιδανικεύεις τους άλλους. Δεν θα ανταποκριθούν ποτέ στις προσδοκίες σου.

Η αγάπη είναι ζωή. Και αν δεν έχεις αγάπη, δεν έχεις ζωή.

Ο θάνατος είναι μια πρόκληση. Μας λέει να μη χάνουμε χρόνο. Μας λέει να πούμε, τώρα αμέσως, ότι αγαπάμε ο ένας τον άλλον.

Τι ωραίο, που είναι να μπορείς να πεις σε κάποιον: «Σε χρειάζομαι». Νομίζουμε ότι ενήλικος σημαίνει να είσαι ανεξάρτητος και να μη χρειάζεσαι κανένα και γι’ αυτό πεθαίνουμε όλοι από μοναξιά.

Μόνο όταν βρείτε τον πυρήνα του «εγώ» σας θα έχετε κάτι να μου δώσετε, όπως κι εγώ πρέπει να βρω τον πυρήνα του δικού μου «εγώ».

Το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος αλλά η απάθεια. Θα κάνω τα πάντα για να ξυπνήσω τους ανθρώπους από την απάθεια, γιατί είναι χειρότερη και από τον θάνατο. Το μίσος μπορώ να το αντιμετωπίσω, το ίδιο και το θυμό, την απελπισία, μπορώ να αντιμετωπίσω οποιοδήποτε άνθρωπο αισθάνεται κάτι, αλλά το τίποτε δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω.

Δεν είμαι υποχρεωμένος να έχω συνέχεια δίκιο. Δεν είναι σπουδαίο αυτό; Σε απελευθερώνει και σου επιτρέπει να έχεις δίκιο κάποιες φορές. Μπορώ κι εγώ να έχω δίκιο κι εσύ. Μπορούμε να έχουμε δίκιο και οι δύο. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει δίκιο ή άδικο, αλλά μία τεράστια γκρίζα περιοχή με κάθε είδους διαβαθμίσεις.

Έχεις την επιλογή. Μπορείς να επιλέξεις τη χαρά από την απελπισία, την ευτυχία από τα δάκρυα, τη δράση από την απάθεια, την ανάπτυξη από τη στασιμότητα.