5 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Σαρλ Περώ, τον δημιουργό της Σταχτοπούτας

Ο Γάλλος λαογράφος και συγγραφέας Charles Perrault, γεννήθηκε στις 12 Γενάρη του 1628 κι έφυγε από τη ζωή στις 16 Μαΐου του 1703. Είχε σπουδάσει νομικά και αρχικά εργαζόταν ως υπεύθυνος στα βασιλικά κτήρια. Έγραψε ερωτικά ποιήματα και κυρίως έγραψε παιδικά παραμύθια. Για πρώτη φορά τα παραμύθια ήρθαν κοντά στη λογοτεχνία. Πέντε αξιοσημείωτα πράγματα για τα αγαπημένα μας παραμύθια ακόμα και σήμερα και για τον δημιουργό τους είναι τα ακόλουθα:

  1. Έγραψε μερικά από τα πιο διάσημα παραμύθια όλων των εποχών, όπως τη Σταχτοπούτα, την Κοκκινοσκουφίτσα, την Ωραία Κοιμωμένη, τον Παπουτσωμένο Γάτο, τον Κοντορεβιθούλη.
  2. Ο Perrault άρχισε να γράφει τις ιστορίες για τα παιδιά του, αφού έχασε τη δουλειά του ως γραμματέας στην κυβέρνηση του βασιλιά Λουδοβίκου XIV.
  3. Τα παραμύθια του ήταν ηθικά μαθήματα, όχι μόνο ιστορίες διασκέδασης. Ο Παπουτσωμένος Γάτος είχε ως στόχο να εμπνεύσει τα νεαρά αγόρια να είναι γενναίοι και ισχυροί, παρά τα λίγα τους χρόνια και το μικρό τους μέγεθος. Η Κοκκινοσκουφίτσα είχε σκοπό να ενημερώσει τα μικρά παιδιά για τους κινδύνους της ανυπακοής.
  4. Ο Perrault ανησυχούσε για το αν η συλλογή του «Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας» (Contes de ma mere l’ oye, 1697), στην οποία περιλαμβάνονταν τα παραμύθια αυτά θα είχε απήχηση στον κόσμο. Τελικά του χάρισε αμεσότατη αναγνώριση. Η εν λόγω συλλογή εκδόθηκε με το όνομα του γιού του, Pierre Darmancourt.
  5. Τα παραμύθια αυτά ήταν λαϊκές ιστορίες που είχαν γίνει γνωστές από στόμα σε στόμα κι εκδόθηκαν για πρώτη φορά από τον Perrault και πολλά χρόνια αργότερα διασκευάστηκαν και από τους Αδερφούς Γκριμ.

Πληροφορίες από: www.independent.co.uk και βικιπαιδεία.