Η μυστηριώδης εξαφάνιση της Αγκαθα Κρίστι 93 χρόνια πριν

Η αγαπημένη σε όλους μας συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι, έφυγε στις 12 Ιανουαρίου του 1976 από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο λογοτεχνικό έργο, που αδιαμφισβήτητα θα ακολουθεί και τις επόμενες γενιές. Ένας άνθρωπος ήσυχος και απεριόριστα δημιουργικός που είχε βρει στη γραφή διέξοδο για την φαντασία της και τα μυστηριώδη ταξίδια του μυαλού της.

Στη διάρκεια της ζωής της, αν και βυθισμένη σε αστυνομικά μυστήρια που δημιουργούσε, συνέβη κάτι σκοτεινό και στην ίδια. Μια περίεργη εξαφάνιση της συγγραφέως που η ίδια δεν αποκάλυψε ποτέ το λόγο της. Παντρεμένη τότε με τον πιλότο του Ά παγκοσμίου πολέμου Archibald Christie και έχοντας μαζί του μία κόρη, βίωνε την αδιαφορία του και την απιστία του με μία άλλη γυναίκα. Την περίοδο εκείνη είχε χάσει την μητέρα της και η απόφαση του συζύγου της να την εγκαταλείψει για να παντρευτεί την ερωμένη του, οδήγησαν μοιραία την Αγκάθα στην κατάθλιψη. Στις 3 Δεκεμβρίου του 1926 η Αγκάθα Κρίστι φίλησε την κόρη της για καληνύχτα, άφησε ένα γράμμα στη γραμματέα της να ακυρώσει όλα της τα ραντεβού, μπήκε στο αυτοκίνητό της και εξαφανίστηκε. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε μερικά μίλια μακριά, αλλά κανένα ίχνος εκείνης.

Η είδηση βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και 15.000 εθελοντές άρχισαν να την ψάχνουν, μαζί με αεροπλάνα και κυνηγόσκυλα. Έγιναν έρευνες σε λίμνες και ποτάμια, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών πίεζε την αστυνομία να λύσει το μυστήριο. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε στην άκρη ενός βάλτου με ανοιχτά φώτα, χωρίς να υπάρχουν ίχνη ατυχήματος. Μέσα στο αυτοκίνητο, η αστυνομία βρήκε τα προσωπικά της είδη, τη γούνα της και το δίπλωμα οδήγησης. 11 μέρες μετά, η Αγκάθα Κρίστι εντοπίστηκε σώα και αβλαβής σε ένα ξενοδοχείο με σπα στο Harrogate.

Όταν έφτασε ο σύζυγός της, η Αγκάθα Κρίστι δεν τον αναγνώρισε, ήταν χαμένη. Η αστυνομία ανακάλυψε ότι βρισκόταν εκεί με το όνομα Τερέζα Νηλ, το όνομα της ερωμένης του συζύγου της! Η Αγκάθα Κρίστι ανέβηκε στο δωμάτιό της για να πληρώσει, δοκίμασε διάφορα φορέματα, ντύθηκε, πήρε τον σύζυγό της από το μπράτσο και έφυγε χωρίς να μιλήσει σε κανέναν. Η Αγκάθα Κρίστι ποτέ δεν αποκάλυψε το λόγο της εξαφάνισής της, κάτι που έκανε τις φήμες να οργιάσουν. Όταν ρωτήθηκε για την εξαφάνισή της μετά από χρόνια και δεν απάντησε ποτέ, λέγοντας ότι έχει προβλήματα μνήμης.

Ίσως δεν είχε αντέξει την απόρριψη του συζύγου της και θέλησε να στρέψει υποψίες πάνω του για συζυγοκτονία, ίσως πάλι η κατάθλιψη την έκανε να χάσει προσωρινά τη μνήμη της και να μην γνωρίζει που βρίσκεται και τι κάνει, ίσως – όπως πολλοί κακόβουλοι βιάστηκαν να συμπεράνουν – το έκανε για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να προωθήσει το επόμενο βιβλίο της, ίσως απλά να ήθελε χρόνο για να ηρεμήσει και να βιώσει τις μαζεμένες απώλειες.

“Το ένστικτο είναι ένα υπέροχο πράγμα. Δεν μπορεί ούτε να ερμηνευθεί ούτε να αγνοηθεί.”

Αγκάθα Κρίστι ( 15 Σεπτεμβρίου 1890 – 12 Ιανουαρίου 1976)


Δείτε επίσης: Ποια θεωρούσε τα 10 καλύτερα μυθιστορήματα της, η Αγκάθα Κρίστι


Πηγές: politis.com.cy, gnomikologikon.gr