Ας δούμε τα σπίτια σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών

Μας εντυπωσιάζει να τρυπώνουμε έστω και διαδικτυακά στους χώρους όπου έδρασαν και έζησαν οι μεγάλοι μας συγγραφείς και ποιητές. Ψάξαμε και συγκεντρώσαμε πληροφορίες για τα σπίτια όπου κάποιοι από αυτούς έζησαν.

Οικία Γιώργου Σεφέρη στην οδό Άγρα στο Παγκράτι, πίσω από το Καλλιμάρμαρο. Σε αυτό το σπίτι έζησε μέχρι το θάνατό του ο μεγάλος μας ποιητής με τη σύζυγό του Μάρω Σεφέρη:

Οικία Γρηγορίου Ξενόπουλου στη Φανερωμένη Ζακύνθου που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο στεγάζει προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα, χειρόγραφά του, εκδόσεις των έργων του, τεύχη του περιοδικού «Η Διάπλασις των Παίδων», διάφορα βιβλία, φυλλάδια, έντυπα, φωτογραφικό υλικό κλπ.. Επίσης, έπιπλα, και σκεύη από το σπίτι της οικογένειας Ξενoπούλου.

Για τον Κωστή Παλαμά που γεννήθηκε στην Πάτρα, έζησε στην Αθήνα, στην οδό Ασκληπιού για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα τελευταία του χρόνια μετακόμισε στην Πλάκα συγκεντρώσαμε τα παρακάτω:

Πάτρα:

Αθήνα, Οδός Ασκληπιού:

Αθήνα, Πλάκα:

Το σπίτι του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη στην οδό Οικονόμου στα Εξάρχεια είναι ξεχασμένο από τον χρόνο.. Εκεί αυτοκτόνησε ο ποιητής το 1944…

Το σπίτι του Οδυσσέα Ελύτη σε ένα διατηρητέο κτίριο, στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Πολυγνώτου στην Πλάκα.

Το πατρικό σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στο Μυρτιά Ηρακλείου της Κρήτης λειτουργεί σήμερα ως μουσείο:

Ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη στον Προμαχώνα Μαρτινένγκο, Ηράκλειο

Το σπίτι του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο είναι χτισμένο από τον πατέρα του συγγραφέα το 1860. Εκεί μεγάλωσε και πέθανε Παπαδιαμάντης. Είναι δίπατο και λειτουργεί σήμερα ως μουσείο.