Banksy: Ανατρεπτική Τέχνη

Ποιος είναι ο Banksy?

Αυτή η ερώτηση βρίσκεται στα χείλη πολλών κριτικών τέχνης, fans και γενικά σε όσους έχουν δει κάποιο από τα κομμάτια του (πιθανόν να είστε και εσείς ένας από αυτούς). Το μόνο που είναι γνωστό για τον καλλιτέχνη – πολιτικό ακτιβιστή – σκηνοθέτη, είναι πως άρχισε να δραστηριοποιείται στην Αγγλία (ειδικότερα στο Bristol), και εκεί είναι η βάση του.

Η σατυρική του “τέχνη του δρόμου” συνδυάζει black humor στα γκράφιτι που δημιουργεί, με βάση μια ξεχωριστή τεχνική stenciling. Τα έργα πολιτικών και κοινωνικών σχολίων του έχουν εμφανιστεί σε δρόμους, τοίχους και γέφυρες πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Το έργο του Banksy εξελίχθηκε από την υπόγεια σκηνή του Μπρίστολ, η οποία περιελάμβανε συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών και μουσικών. Ο ίδιος ο Banksy αναφέρει ως πηγή έμπνευσης τον 3D, έναν καλλιτέχνη γκράφιτι που αργότερα έγινε ιδρυτικό μέλος της αγγλικού μουσικού σχήματος Massive Attack.

Η καριέρα του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην ευρύτερη περιοχή του Bristol με graffiti, το οποίο και εξελίχθηκε μετά την γνωριμία του με τον φωτογράφο Steve Lazarides, ο οποίος και έχει άρχισε να πουλάει έργα του, και μετέπειτα έγινε ατζέντης του. Από τότε η φήμη του Banksy είχε ανοδική πορεία, το ίδιο και η τέχνη του, με κομβικά σημεία την πώληση από τον οίκο Sotheby’s London μιας σειράς έργων ζωγραφικής που απεικόνιζαν την Kate Moss, στις £50,400. Έκτοτε οι τιμές συνεχίζουν να εκτοξεύονται με αποκορύφωμα, την προ ημερών πώληση του έργου του , Balloon Girl, στον οίκο Sotheby’s London για £1.04m.

Όμως, πολύ λίγο μετά την πώλησή του, ακούστηκε ένας συναγερμός και ο καμβάς πέρασε μέσα από ένα τεμαχιστή που ήταν κρυμμένος μέσα στο πλαίσιο, τεμαχίζοντας μερικώς την εικόνα. Όλο αυτό ήταν μέρος της ιδέας του ίδιου του καλλιτέχνη που είχε σκοπό να το παρουσίασει ως “το πρώτο έργο τέχνης στην ιστορία που έχει δημιουργηθεί ζωντανά κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας”. Οι ειδικοί λένε πως αυτή η κίνηση έδωσε +50% στην αξία του έργου, κοστολογώντας το τώρα στα £2m.

Η δράση του βέβαια δεν σταματά εκεί, όντας ο άνθρωπος πίσω από την Dismaland, ενός θεματικού πάρκου, παρόμοιο της Disneyland, αλλά με την αισθητική του Bansky, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στις 21 Αυγούστου 2015 και έκλεισε οριστικά στις 27 Σεπτεμβρίου 2015. Ακόμα, το 2017 χρηματοδότησε τη δημιουργία του ξενοδοχείου Walled Off στη Βηθλεέμ. Το ξενοδοχείο είναι ανοικτό στο κοινό και περιλαμβάνει δωμάτια σχεδιασμένα από τους Banksy, Sami Musa και Dominique Petrin και κάθε ένα από τα υπνοδωμάτια έχει θέα στον τοίχο. Έχει επίσης μια σύγχρονη γκαλερί τέχνης.

Μεταξύ άλλων, ο Banksy έχει δημιουργήσει / σκηνοθετήσει και το Documentary “Exit Through the Gift Shop” το οποίο και ήταν υποψήφιο για το Academy Award for Best Documentary, το 2011.  Έχει αυτο-δημοσιεύσει πολλά βιβλία που περιέχουν φωτογραφίες των έργων του σε διάφορες χώρες, καθώς και μερικά από τα έργα του και τις εκθέσεις του από καμβά, συνοδευόμενα από δικά του κείμενα.

This slideshow requires JavaScript.