Ο Charles Dickens και όσα δεν ξέραμε για αυτόν.

Ο Άγγλος Κάρολος Ντίκενς γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1812 στο Πόρτσμουθ κι έφυγε από τη ζωή στις 9 Ιουνίου 1870. Ήταν το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας και ο πατέρας του ήταν κλητήρας στο στο Ταμείο Ναύτου, όσο ήταν στην περιοχή αυτή. Αργότερα και όταν ο Ντίκενς ήταν δώδεκα ετών, ο πατέρας του μπήκε στη φυλακή λόγω χρεών και τον ακολούθησε η σύζυγος του με τα νεαρότερα αδέρφια του Ντίκενς, καθώς έτσι γινόταν με τις φτωχές οικογένειες που δεν είχαν οικονομικούς πόρους να φροντίσουν τα μέλη τους. Έτσι, ο Ντίκενς εργαζόταν σε αποθήκη παπουτσιών σε σκληρές συνθήκες, για να βοηθάει οικονομικά να ξεχρεώσει ο πατέρας του, κολλώντας ετικέτες στα βερνίκια και περνούσε τις Κυριακές του στη φυλακή μαζί με την οικογένειά του. Η παιδική εργασία ήταν ένα θέμα που τον απασχόλησε πολύ στα έργα του και στη μετέπειτα ζωή του. Έδωσε πολλές διαλέξεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, την εκπαίδευσή τους και άλλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Ο θάνατος της προγιαγιάς του Ντίκενς ήταν το γεγονός που η οικογένεια κληρονόμησε 450 λίρες και με αυτές ο πατέρας του αποφυλακίστηκε. Ο Ντίκενς επιτέλους θα μπορούσε να αφήσει τη δουλειά στην αποθήκη παπουτσιών που τόσο μισούσε, αλλά η μητέρα του ήταν ενάντια σε αυτήν του την απόφαση, κάτι που έπλασε στο μυαλό του Ντίκενς την πεποίθηση ότι ο άντρας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις στην οικογένεια και η γυναίκα να περιορίζεται στα καθήκοντα του σπιτιού. Αγαπούσε πολύ το θέατρο και παρακολουθούσε συχνά παραστάσεις ακόμα και ως παιδί και ήταν πολύ καλός μίμος. Ένα χρόνο μετά το γάμο του, το 1837 και την απόκτηση του πρώτου του παιδιού μετακόμισε στην οικία που βρίσκεται βρίσκεται στον αριθμό 48 της οδού Ντάουτι, στην περιοχή Χόλμπορν του Λονδίνου. Έζησαν εκεί μέχρι το 1839 όποτε η οικογένεια άρχισε να μεγαλώνει και τα οικονομικά τους να ανθίζουν, μετακόμιζαν διαρκώς σε μεγαλύτερα σπίτια και απέκτησαν μαζί 10 παιδιά. Το εν λόγω σπίτι όμως, σήμερα αποτελεί το μουσείο που λειτουργεί προς τιμήν του Ντίκενς και περιέχει την πλουσιότερη και πιο αξιόλογη στον κόσμο όλο συλλογή πινάκων, σπάνιων εκδόσεων, χειρογράφων, παλιάς επίπλωσης και άλλων αντικειμένων που σχετίζονται με το ζωή και το έργο του Ντίκενς.

Αυτήν την τριετία της διαμονής του σε αυτό το σπίτι ο συγγραφέας γνώρισε τον John Elliotson, έναν γιατρό που ειδικευόταν, μάλλον ανεξάρτητα από την επιστήμη του, στον υπνωτισμό. Έγιναν πολύ καλοί φίλοι και τον παρακολουθούσε να υπνωτίζει “ασθενείς”, που συνήθως ήταν γυναίκες με ψυχολογικές διαταραχές. Τα αποτελέσματα των υπνωτισμών φαίνονταν να βοηθούν τους ασθενείς να ηρεμούν. Ο Ντίκενς, που εκτιμούσε βαθύτατα το φίλο του, μαγεύτηκε από τη διαδικασία και του ζήτησε να τον διδάξει την τεχνική. Έτσι, εξάσκησε και ο ίδιος τον υπνωτισμό τόσο στο οικογενειακό του περιβάλλον (στη σύζυγο και την αδερφή της), όσο και σε ασθενείς.

Ο Κάρολος Ντίκενς σήμερα θεωρείται μια λογοτεχνική διάνοια της παγκόσμιας ιστορίας και άλλωστε αυτό φαίνεται αφού ακόμη και σήμερα τα έργα του αγαπούν μικροί μεγάλοι και είναι έργα που αφήνουν κοινωνικά μηνύματα και διδακτικά.

Πληροφορίες από: dickensmuseum.com και βικιπαιδεία