Ο άνθρωπος που ενέπνευσε γενιές καλλιτεχνών

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα (14 Ιουνίου 1928 – 9 Οκτωβρίου 1967). Δεν θα ασχοληθούμε με την δράση και τα ιδεώδη του, αλλά με την έμπνευση που έδωσε σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου ανά τα χρόνια σε καλλιτέχνες όλου του φάσματος της τέχνης.

Το μήνυμα του να είναι διαχρονικό, το ίδιο όμως είναι και το πρόσωπό του, το οποίο εμφανίζεται από μπλούζες μέχρι και άλατα μπάνιου.

Και μπορεί πέραν των αλάτων, να έχουν δημιουργηθεί και άλλα “περίεργα” αντικείμενα γύρω από τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, για παράδειγμα κούκλες, αναπτήρες, ποτήρια, πιάτα, αγκράφες ζωνών, τσιγάρα και skateboards, τα οποία δείχνουν την εμπορευματοποίηση γύρω από ένα – παγκόσμια αναγνωρίσιμο – πρόσωπο.

This slideshow requires JavaScript.

Υπάρχει όμως και πραγματική τέχνη γύρω από το συγκεκριμένο πρόσωπο. Τραγούδια όπως το “Hasta Siempre”, το οποίο έχει ερμηνευτεί από γνωστούς  Έλληνες καλλιτέχνες. Έχουν δημιουργηθεί αρκετές ταινίες, ώστε να υπάρχει top ten, εκ των οποίων ξεχωρίζει η βιογραφική ταινία “Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας” του 2004, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο των απομνημονευμάτων του οδοιπορικού του. Όπως και η διλογία ταινιών του Steven Soderbergh με τον Benicio Del Toro στο ρόλο του Che.

 
Να μην ξεχάσουμε πίνακες αλλά και graffiti σε όλο τον κόσμο με το πρόσωπο και το μήνυμα του.

This slideshow requires JavaScript.