Η πιο διάσημη χριστουγεννιάτικη ιστορία: πώς και γιατί γράφτηκε το 1843

5 Οκτωβρίου 1843. Μια ομιλία στο Μάντσεστερ για φιλανθρωπικό σκοπό συγκέντρωσης χρημάτων για τους αδυνάτους. Στην ομιλία αυτή συμμετείχε ο Κάρολος Ντίκενς, που ήταν τότε 31 ετών. Μετά το τέλος της ομιλίας, ο Ντίκενς περπάτησε σκεπτόμενος την αδικία που προέκυπτε και από τη χρησιμοποίηση των παιδιών στην εργασία. Τον στενοχωρούσε ιδιαίτερα το μεγάλο χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών.

Παρότι ζούσε μια άνετη ζωή, ήταν ένας καλός άνθρωπος, που χρησιμοποιούσε τον πλούτο του και την επιρροή του για να βοηθήσει αυτούς που δεν ήταν τόσο τυχεροί… Αυτό ήταν που τον έκανε να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους συγγραφείς της εποχής του. Σκεπτόμενος λοιπόν, συνειδητοποίησε το απροσδόκητο για την εποχή: Να καταρρίψει τη Βικτωριανή αντίληψη ότι οι υπηρεσίες σε σπίτια και οι φυλακές είναι ένα είδος βοηθείας στους φτωχούς και πεινασμένους και να υποστηρίξει το ότι η πόλη χρειάζεται κάτι περισσότερο: ενσυναίσθηση, αγάπη και φιλανθρωπία. Έτσι η ιδέα της “Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας” και του Εμπενίζερ Σκρουτζ, ήρθε και μεταφέρθηκε στις σελίδες μέσα σε έξι εβδομάδες, αφού ο Ντίκενς τη δούλεψε μανιωδώς, ώστε να προλάβει τα Χριστούγεννα.

 

Ήταν πολύ εύστοχη η προσπάθειά του συγγραφέα να προλάβει τα Χριστούγεννα, αφού με το βιβλίο αυτό η φιλανθρωπία άρχισε να αυξάνεται κάθε χρόνο. Το βιβλίο όταν εκδόθηκε δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε πωλήσεις. (Σήμερα βέβαια, θεωρείται ως ένα από τα πρώτα σε πωλήσεις βιβλία όλων των εποχών, χωρίς να έχει επιβεβαιωμένα τα ποσοστά πωλήσεων λόγω παλαιότητας). Παρόλα αυτά ο Ντίκενς είχε κέρδος, ώστε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που βίωνε τον τελευταίο καιρό και πίστευε ότι η φήμη του είχε αρχίσει να φθίνει.

Εκτός από αυτό, το εν λόγω βιβλίο είχε πολιτισμικό αντίκτυπο και είναι τόσο σημαντικό αυτό γιατί ένα και μόνο βιβλιαράκι στάθηκε η αιτία να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής και να μαλακώσει τις καρδιές του κόσμου. Σημειωτέον, ότι το όνομα του συγγραφέα συνδέθηκε άρρηκτα με τη γιορτή των Χριστουγέννων, όπως και η “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” και ο ήρωας Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι ο ίδιος μια ισχυρή καταδίκη της απληστίας που αποπνέει την αισιοδοξία ακόμα και σήμερα. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η μετάνοια του Εμπενίζερ Σκρουτζ για την τσιγκουνιά που τον βασάνιζε μέσω της συνάντησής του με τρία πνεύματα. Αυτό του παρελθόντος, αυτό του παρόντος και αυτό του μέλλοντος.

Για να το προμηθευτείτε για εσάς ή για τους αγαπημένους σας μιας και είναι από τα βιβλία που είναι  κόσμημα για μια βιβλιοθήκη, μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ

 

 

Πληροφορίες από: smithsonianmag.com και thoughtco.com