Ποιος μεγάλος Έλληνας συγγραφέας τιμήθηκε το 1970 με το Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας στη Γαλλία

Έχει μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες με εξαιρετικές κριτικές. Το 1966 τιμήθηκε στην Ελλάδα με το “Βραβείο των 12” και το 1970 στη Γαλλία με το Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Ο Απόστολος Σαχίνης, κριτικός λογοτεχνίας, χαρακτήρισε αυτό το έργο ως μια “έμμεση καταδίκη του δεσποτισμού και της δικτατορίας”. Δεν είναι άλλο από “Το Λάθος” του Αντώνη Σαμαράκη (1919-2003).

Ο ανακριτής και ένας “έμπιστος” οδηγούν με αυτοκίνητο κι έπειτα ακτοπλοϊκώς, τον ύποπτο για συνωμοσία εναντίον του Καθεστώτος, στο σημείο όπου αυτός θα ανακριθεί. Ένα άριστο σχέδιο των δύο πρώτων καλύπτει κάθε τους κίνηση σε όλη τη διαδρομή, ώστε να αποδειχθεί με ευκολία η ενοχή του υπόπτου… Ένα μεγάλο λάθος όμως σε αυτό το τέλειο σχέδιο, έρχεται να ταρακουνήσει το προσχεδιασμένο αποτέλεσμα. Ένα λάθος που βγάζει ένοχο το κατεστημένο για χάρη της ανθρωπιάς;

“Όσο τρέχανε με τ’ αυτοκίνητο, και κατά τη διάρκεια της βόλτας, ήτανε μια παλίρροια μέσα του. Πότε κυριαρχούσε η κατεύθυνση να δραπετεύσει, πότε ο φόβος και τα ερωτηματικά, αν η απόπειρά του είχε αποτυχία και ξανάπεφτε στα χέρια της Ειδικής Υπηρεσίας…”


Το αριστουργηματικό βιβλίο του Αντώνη Σαμαράκη μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ!