15 σπουδαίες προσωπικότητες ορίζουν την έμπνευσή τους και την τέχνη

Τέχνη. Είναι μια λέξη που, όπως πολλές άλλες, δυσκολεύει τον άνθρωπο να δώσει έναν ορισμό. Ακόμα και η ετυμολογία της διχάζει. Άλλοι λένε ότι η ελληνική λέξη “τέχνη” προκύπτει από το αρχαιοελληνικό ρήμα “τίκτω” (που σημαίνει βγαίνει από την κοιλιά μου το έμβρυο – το οποίο αναπτύχθηκε μέσα σε αυτή, μετά τη συμπλήρωση του αναγκαίου χρόνου), ενώ άλλοι παραπέμπουν σε ινδοευρωπαϊκή ρίζα (teks= ξυλουργώ+neh). Πολλοί είναι και οι ορισμοί της κατά καιρούς, αλλά παρατηρηθέν είναι ότι αυτοί διαφέρουν μεταξύ τους. Μια πολύ ελκυστική προσέγγιση για να οριστεί αυτή η λέξη είναι να ανατρέξουμε στις απόψεις των ανθρώπων που την υπηρέτησαν ή που φιλοσόφησαν για χάρη της. Τα λόγια αυτών των ανθρώπων έχουν ανεκτίμητη αξία γιατί είναι οι πρωταγωνιστές στην ιστορική της εξέλιξη.

 

Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Αν ακούσεις μια φωνή να σου λέει “δεν είσαι ζωγράφος”, τότε πρέπει, φίλε μου, να ζωγραφίζεις οπωσδήποτε και η φωνή θα σιωπήσει, μόνο όμως με τη δουλειά

 

Πλάτων

Άριστος φύλακας του ανθρώπου είναι ο λόγος σε συνδυασμό με την μουσική. Καθώς μόνο αυτός θα γίνει ο ισόβιος σωτήρας της αρετής, αν υπάρχει μέσα σ’ αυτόν που την κατέχει.

 

Φρειδερίκος Νίτσε

Η τέχνη πλησιάζει σα λυτρωτική και θεραπεύτρα μάγισσα, μόνον αυτή μπορεί να θεραπεύσει εκείνους τους φοβερούς στοχασμούς για τη φρίκη και τον παραλογισμό σε παραστάσεις με τις οποίες μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος. Αυτές είναι η παράσταση του υπέροχου, ως καλλιτεχνική κατάκτηση του τρομακτικού και του κωμικού, ως καλλιτεχνική απαλλαγή από τη ναυτία του παράλογου.

 

Πάμπλο Πικάσο

Γιατί να προσπαθείτε να καταλάβετε την τέχνη; Αφού δεν προσπαθείτε να καταλάβετε για τί κελαηδάει το πουλί.

 

Αλμπέρ Καμύ

Δεν υπάρχει αληθινό έργο τέχνης, που να μην έχει συμβάλει στην εσωτερική απελευθέρωση των προσώπων που το γνώρισαν και το αγάπησαν.

 

Γκαίτε

Η τέχνη είναι ο μεσίτης εκείνου το οποίο δεν μπορείς να εκφράζεις.

 

Κονσταντίν Στανισλάφσκι

Μάθετε ν’ αγαπάτε την τέχνη μέσα σας και όχι τον εαυτό σας μέσα στην τέχνη.

 

Λέων Τολστόι

Μερικά έργα τέχνης αρέσουν ιδιαίτερα στο σημερινό κοινό, επειδή μοιάζουν με παραλήρημα του αρρωστημένου μυαλού, παριστάνουν κάτι σαν γρίφο, η λύση του οποίου αποτελεί ευχάριστη απασχόληση και συνάμα θεωρείτε ένδειξη εκλεπτυσμού και φινέτσας.

 

Αριστοτέλης

Και αφού η μάθηση και ο θαυμασμός προκαλούν ηδονή, όλα όσα συνδέονται μαζί τους πρέπει να είναι ευχάριστα, λόγου χάρη, ένα έργο μίμησης, όπως μια ζωγραφιά, ένα γλυπτό, ένα ποίημα και κάθε τι που μιμείται με επιτυχία κάτι άλλο, ακόμα και αν το αντικείμενο της μίμησης δεν είναι ευχάριστο, γιατί δεν είναι αυτό που προκαλεί την ευχαρίστηση ή το αντίθετό της, αλλά ο συλλογισμός ότι το ομοίωμα και το αντικείμενό του ταυτίζονται και επομένως το αποτέλεσμα είναι ότι μαθαίνουμε κάτι.

 

Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

Υπηρετώ το κοινό, αλλά δεν υποκλίνομαι μπροστά του.

 

 

Έντγκαρ Ντεγκά

Τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που που καταφέρνεις να δουν οι άλλοι.

 

Φρίντα Κάλο

Δε ζωγραφίζω ποτέ όνειρα ή εφιάλτες. Ζωγραφίζω τη δική μου πραγματικότητα.

 

Σαλβαδόρ Νταλί

Μη φοβάστε την τελειότητα, γιατί δε θα την πλησιάσετε ποτέ.

 

Ρόμπερτ Σούμαν

Να στέλνει φως στο σκοτάδι της καρδιάς των ανθρώπων. Αυτό είναι το καθήκον του καλλιτέχνη.

 

Σωκράτης

Όλη η αιτία που κάτι περνάει από την ανυπαρξία στην ύπαρξη είναι η σύνθεση ή ποίηση.

Πηγές:

-“Ιστορία Των Αισθητικών Θεωριών” του Monroe C. Beardsley, Εκδόσεις Νεφέλη, 1989.

-el.wiktionary.org

-lexigram.gr

-artpromotivate.com

-el.wikiquote.org