Με τα φτερά του Γλάρου Ιωνάθαν και πιλότο τον Richard Bach!

Ένας ανυπότακτος γλάρος. Ή μήπως ένας ανυπότακτος άνθρωπος; Ή μήπως ελεύθερος; Όπως και να ‘ναι ο γλάρος της ιστορίας αυτής απολαμβάνει το δώρο της φύσης που του δόθηκε. Τα φτερά του.

Τα χρησιμοποιεί για να πετάει στ ‘αλήθεια. Και νιώθει ελεύθερος. Διώκεται από τους όμοιους γιατί τον περνούν για αλλοπρόσαλλο. Εκδιώκεται γιατί απολαμβάνει τα φτερά του και πετάει με χίλιους τρόπους! Περιθωριοποιείται γιατί δεν πέφτει στην παγίδα του κυνηγιού της επιβίωσης μόνο. Ονειρεύεται και ξεδίνει. Μόνος πια, δοκιμάζει το άπειρο. Ψάχνει τα όρια και δαμάζει τους ανέμους. Κι έτσι ανακαλύπτει πολλά. Πώς να μαζεύει τροφή πιο εύκολα.

Μαθαίνει να ελευθερώνεται κι έπειτα γυρίζει ξανά εκεί από όπου εξορίστηκε. Ο λόγος αυτής της επιστροφής δεν είναι ο αναμενόμενος. Δεν επιστρέφει για να εκδικηθεί, αλλά για να δείξει σε όλους το όνειρο!

 

Ο συγγραφέας του βιβλίου o Richard Bach αγαπάει την ελευθερία του ανέμου. Το έχει αποδείξει πολλάκις, αφού η αγαπημένη του ενασχόληση είναι να οδηγεί το αεροπλάνο του. Τα βιβλία του λίγο πολύ καταπιάνονται με παρόμοια θέματα. Ο Αμερικανός Bach γεννήθηκε το 1936 στο Ιλινόϊς και είναι πατέρας έξι παιδιών. Ο Γλάρος Ιωνάθαν είναι έργο του 1970 και ένα από τα βιβλία που κάνουν τη διαφορά στην ιστορία της λογοτεχνίας.

 

Αυτό είναι κάτι ριψοκίνδυνο για έναν συγγραφέα, όταν έρχεται αντιμέτωπος με τους εκδότες γιατί, το διαφορετικό είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό. Έτσι και αυτό το βιβλίο πέρασε περιπέτεια μέχρι να το κρατήσουμε στα χέρια μας. Δεν εκδόθηκε εύκολα. Αλλά όταν συνέβη, από τις εκδόσεις Macmillan μέσα σε δύο χρόνια είχε πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα, παίρνοντας τη θέση ενός από τα καλύτερα βιβλία των εποχών. Κι όλα αυτά τα κατόρθωσε ένα μικρό βιβλιαράκι!

“Με έχουν ρωτήσει επανειλημμένα τι μπορεί να σημαίνει για τον κόσμο αυτό το μικρό βιβλίο & ποτέ δεν μπόρεσα να απαντήσω. Από τη στιγμή που «νόημα» έχει οτιδήποτε αλλάζει τη σκέψη μας κι επομένως τη ζωή μας, το τι μπορεί να σημαίνει κάθε βιβλίο εξαρτάται από το τι συμβαίνει στο μυαλό του αναγνώστη του.”
Richard Bach, Καλοκαίρι 1990
Από τον Επίλογο του βιβλίου

 

”Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κατορθώνεις ν’αγαπάς έναν όχλο από πουλιά που προσπάθησαν πρίν απο λίγο να σε σκοτώσουν Ιώναθαν”
”Ω!Φλέτς,δεν τ’αγαπάς αυτό!Δεν αγαπάς,φυσικά,το μίσος και την κακία.Πρέπει ν’ασκηθείς και να βλέπεις τον πραγματικό γλάρο,την καλοσύνη μέσα στον καθένα τους,και να τους βοηθήσεις να την δουν κι οι ίδιοι.Αυτό εννοώ όταν λέω αγάπη.Είναι μεγάλο κέφι,όταν βρεις το κόλπο για να το πετύχεις.”

 

Πηγές: famousauthors.org / angelsroads.blogspot.com / unseen-sun.blogspot.com