Το ιδιαίτερα ευφυές γράμμα διάσημου συγγραφέα στη μικρή του κόρη

(Παλάτι του Άγιου Βασίλη στο φεγγάρι, πρωί Χριστουγέννων)

Αγαπητή μου Σούζυ Κλέμενς,

Έλαβα και διάβασα όλα τα γράμματα που έγραψες εσύ και η αδελφούλα σου… Μπορώ να διαβάσω και τα δικά σου γράμματα και τις καταπληκτικές μουντζουρίτσες της αδελφούλας σου, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όμως δυσκολεύτηκα με τα γράμματα που υπαγόρευσες στη μητέρα σου και τις νταντάδες σου γιατί είμαι ξένος και δεν ξέρω τόσο καλά αγγλικά. Θα διαπιστώσεις ότι δεν έκανα κανένα λάθος για όσα μου ζήτησες εσύ και το μωρό με τα γράμματά σας. Τα μεσάνυχτα που κοιμόσασταν κατέβηκα απ’ την καμινάδα σας, σας παρέδωσα τα δώρα σας και σας φίλησα και τις δύο.

Πάντως… ήταν κι ένα δυο πραγματάκια που δεν κατάφερα να φέρω γιατί μου έχει τελειώσει το εμπόρευμα…

Επίσης κάποιες λέξεις στο γράμμα της μαμάς σου νομίζω ότι μου έλεγαν για «ένα μπαούλο γεμάτο κούκλες». Αυτό ζητάς ή έκανα λάθος; Θα έρθω στην πόρτα της κουζίνας σας στις εννιά ακριβώς σήμερα το πρωί για να σε ρωτήσω. Όμως δεν πρέπει να δω κανέναν άλλον και δεν πρέπει να μιλήσω σε κανέναν άλλον, μόνο σ’ εσένα.

Όταν χτυπήσει το κουδούνι της πόρτας της κουζίνας, ο Τζορτζ πρέπει να ανοίξει με δεμένα τα μάτια. Πρέπει να πεις στον Τζορτζ να περπατάει στα νύχια και να μη μιλήσει, αλλιώς θα πεθάνει κάποια μέρα. Πρέπει ν’ ανέβεις στο δωμάτιο που παίζετε με τη νταντά και να ανέβεις σε μια καρέκλα ή στο κρεβάτι της και να βάλεις το αυτί σου στο σωλήνα απ’ όπου επικοινωνεί με την κουζίνα και όταν σφυρίξω απ’ το σωλήνα, θα μιλήσεις και θα πεις, «καλωσήρθες Άγιε Βασίλη!». Εγώ τότε θα σε ρωτήσω αν παράγγειλες ή όχι μπαούλο. Αν πεις ναι, θα σε ρωτήσω τι χρώμα το θες το μπαούλο… και μετά πρέπει να μου πεις με κάθε λεπτομέρεια τι θες να έχει μέσα στο μπαούλο σου.

Όταν με ακούσεις να λέω, «γεια σου και καλά Χριστούγεννα μικρή μου Σούζυ Κλέμενς», εσύ πρέπει ν’ απαντήσεις, «γεια σου καλέ μου γέρο Άγιε Βασίλη και σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ».

Μετά πρέπει να κατέβεις στη βιβλιοθήκη και να ζητήσεις απ’ τον Τζορτζ να κλείσει όλες τις πόρτες που οδηγούν στο κεντρικό χολ και όλοι πρέπει να κάτσουν ήσυχοι για λίγη ώρα.

Εγώ θ’ ανέβω στο φεγγάρι να φέρω αυτά που ζήτησες και σε λίγα λεπτά θα ξαναμπώ στην καμινάδα σας, εκείνη που βγάζει στο τζάκι του μεγάλου χολ, αν όντως ζήτησες μπαούλο, γιατί δε γίνεται να περάσω τέτοιο πράγμα απ’ την καμινάδα στο παιδικό δωμάτιο, το καταλαβαίνεις αυτό…

Αν τύχει και αφήσω λίγο χιόνι στο χολ, πρέπει να πεις στον Τζορτζ να το ρίξει μέσα στο τζάκι, γιατί εγώ δεν έχω χρόνο για κάτι τέτοια.

Ο Τζορτζ πρέπει να μη χρησιμοποιήσει σκούπα αλλά το χαλάκι, αλλιώς θα πεθάνει κάποια μέρα… Αν τύχει και η μπότα μου αφήσει λεκέ στο μαρμάρινο πάτωμα, ο Τζορτζ δεν πρέπει να το καθαρίσει με ελαφρόπετρα. Να μείνει εκεί ο λεκές σε ανάμνηση της επίσκεψής μου. Κι όποτε τον κοιτάς ή τον δείχνεις σε κάποιον, να θυμάσαι ότι πρέπει να είσαι καλό κορίτσι. Κι όποτε είσαι άτακτη και σου δείχνει κάποιος τον λεκέ που έκανε ο καλός Άγιος Βασίλης στο μάρμαρο, εσύ τι θα λες, καρδούλα μου;

Γεια σου προς το παρόν μέχρι να κατέβω στον κόσμο και να χτυπήσω το κουδούνι της κουζίνας σου.

Ο Άγιος Βασίλης που σε αγαπάει

και που μερικές φορές οι άνθρωποι ονομάζουν

«ο άνθρωπος απ’ το φεγγάρι».

 

Το παραπάνω γράμμα το έγραψε ο Μαρκ Τουαίην το 1875 για την κόρη του Σούζυ Κλέμενς, όταν αυτή ήταν τριών ετών…

 

 

Πηγές: medium.com / diastixo.gr / thoughtco.com