Η ιστορία πίσω από το τραγούδι σταθμό του Κερτ Κομπέιν

“Θέλοντας να είσαι κάποιος άλλος, σπαταλάς αυτό που πραγματικά είσαι”

Κερτ Κομπέιν ( 20 Φεβρουαρίου 1967 – 5 Απριλίου 1994)

Ο Κερτ Κομπέιν υπήρξε κορυφαίος καλλιτέχνης και
πρωτοπόρος στην ιστορία της grunge μουσικής. Επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει μέχρι σήμερα την παγκόσμια ροκ μουσική σκηνή. Ο Κέρτ Κομπέιν, έδωσε τέλος στη ζωή του με ένα περίστροφο, αφήνοντας πίσω του πόνο, αλλά και και μία ανεκτίμητη μουσική κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Ας αναφερθούμε σε μία από τις δημιουργικότερες στιγμές της ζωής του, που αφορά ένα από τα εμπορικότερα κομμάτια των Nirvana.

Ο λογος για το τραγούδι σταθμός για εκατομμύρια έφηβους και όχι μόνο! Το γνωστό σε όλους μας “smells like teen spirit” των Nirvana, κυκλοφόρησε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1991, συστήνωντας μας τον επόμενο δίσκο του διάσημου γκραντζ συγκροτήματος, “nevermind”, με αυτο το μπέμπη στο εξώφυλλο!!

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του ονόματος του κορυφαίου αυτού κοματιού; Η ιστορία απλή. Καθόταν ο Κομπέιν στο γραφείο του και δίάβαζε εφημερίδα την ώρα που στην τηλεόραση έβλεπε το ψήφισμα νέων νομοσχεδίων στο κοινοβούλιο.. NOT!! Ο αντισυμβατικός, ανήσυχος και αγαπημένος μουσικος, εις τους αιώνες, είχε βγει ένα βράδυ με τη κολλητή του Κάθλιν Χάνα και αφού ήπιαν ότι υπήρχε, έγραφαν στους τοίχους συνθήματα και τραγουδούσαν κατέληξαν σπίτι του τραγουδιστή, όπου ο ίδιος έπεσε για ύπνο προφανώς μεθυσμένος. Η Κάθλιν επίσης θολωμένη απο το ποτο αποφάσισε να συνεχίσει τα συνθήματα και να γράψει στο τοίχο του Κερτ “Kurt smells like teen spirit” σε ακριβή μετάφραση, ο “Κερτ μυρίζει όπως το νεανικο πνέυμα”

Όταν ξύπνησε το πρωί ο αγαπημένος μας, είδε το μήνυμα στον τοίχο και το πήρε για κοπλιμέντο, αφού οι δυο τους έκαναν με τις ώρες ανήσυχες συζητήσεις για το πως θα αλλάξουν αυτό το κόσμο! Λίγο αργότερα τη ρώτησε αν μπορεί να χρησιμοποιήσει το μήνυμα αυτο για όνομα σε τραγούδι του και η ίδια φυσικά του είπε ναι, αν και δε φανταζόταν τι όνομα θα ήταν αυτο σε τραγούδι των Nirvana. Η απορία της ήταν εύλογη για όσους ήξεραν ότι “teen spirit” εκείνη την περίοδο ήταν η ονομασία γνωστού αποσμητικου, το οποίο φορούσε συχνά η κοπέλα του Κερτ, Τόμπι Βέιλ. Οπότε εκείνο το βράδυ μες το μεθύσι της η Κάθλιν είχε γράψει, ότι ο Κερτ μυριζει σαν το αποσμητικό της κοπέλας του!

Παρακάτω έχουμε την ιστορία σε animation από τον Ντρου Κρίστι που προβλήθηκε στο Sundance στο πρόγραμμα των animated shorts

Ο Κερτ Κομπέιν είπε πως αυτο το έμαθε μήνες αργότερα, όμως η επιτυχία είχε ήδη χτυπήσει κόκκινο και οι διακρίσεις  για το συγκεκριμένο τραγούδι διαδέχονταν η μία την άλλη!

Φυσικά δε χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να καταλάβουμε τι λεφτά έβγαλε η βιομηχανία στο χώρο του συγκεκριμένου  αποσμητικού, αλλά χαλάλι! Η φαντασία πάντα θα υπερτερεί της πραγματικότητας για όσους έχουν “νεανικό πνεύμα”!  😉

Do what you do best!!